Είμαι σκέτο παιδί!

Συγγραφέας: Ιωάννα Μπαμπέτα

Εικονογράφηση: Λίλα Καλογερή

Σειρά: Χωρίς σωσίβιο

Εκδόσεις: Πατάκη

Ηλικίες: 7+

 

Ολοι έχουμε πιάσει τον εαυτό μας να λέμε στα παιδιά “είσαι μεγάλος τώρα” (ενώ είναι μόλις 3!) ή “μα, είσαι μωρό ακόμα” (ενώ κοντεύει Γυμνάσιο!). Κι όμως, στα μάτια των γονιών, τα παιδιά τους θα είναι πάντα παιδιά, ακόμα κι αν φτάσουν τα 40! Ομως τα παιδιά δεν μπορούν να αντιληφθούν αυτή τη διαφορά. Τι θα πει είμαι μεγάλος, ενώ ταυτόχρονα είμαι και μωρό; Και πόσες φορές βρίσκονται μπερδεμένα, να κοιτούν με απορία τους γονείς τους; Ο πιτσιρικάς της ιστορίας της Ιωάννας Μπαμπέτα έχει ακριβώς το ίδιο πρόβλημα: είναι μεγάλος άντρας και δεν πρέπει να κλαίει όταν χτυπάει, όπως ακριβώς καταπιέζει τα συναισθήματά του κι ο μπαμπάς του, αλλά είναι μωρό για να μπορεί να πηγαίνει μόνος του στην παιδική χαρά. Το βιβλίο – που απευθύνεται σε παιδιά που ξέρουν ήδη να διαβάζουν – μιλάει για τα αντιφατικά συναισθήματα που δημιούργουνται σε ένα παιδί που μία του συμπεριφέρονται σαν μικρό και μία σαν μεγάλο, ενώ το μόνο που θέλει εκείνο είναι να του συμπεριφέρονται σαν παιδί, να το αγαπούν, να το κατανοούν, να το συμβουλεύουν και να το αφήνουν να κάνει αυτά που θέλει πιο πολύ: να τρώει παγωτά, να παίζει στην παιδική χαρά και να κάνει παρέα με τους φίλους του. Γιατί αυτό σημαίνει να είσαι παιδί.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Η κούνια

Ενα εκπληκτικό, πολύ διαφορετικό και ιδιαίτερο εικονογραφημένο βιβλίο, ένα μικρό εργο τέχνης, για τη ζωή και τις στιγμές, καλές ή κακές, αλλά πάνω από όλα τις ιστορίες που γράφουμε όσο διαρκεί η ζωή μας. Αναζητήστε το!

Ο πόλεμος

Η επικαιρότητα φέρνει συνεχώς στο προσκήνιο τη λέξη «πόλεμος». Εμείς οι μεγάλοι στο άκουσμά της κατακλυζόμαστε από εικόνες φρίκης, συναισθήματα φόβου και απελπισίας, κορμιά και ψυχές καταρρακωμένες από το τέρας αυτής της καταστροφής. Μοιραία, λοιπόν, εγείρει την περιέργεια των παιδιών και ρωτάνε «τι είναι ο πόλεμος;»

Μεγάλα μεγάλα συναισθήματα

Τα μεγάλα συναισθήματα των μικρών παιδιών είναι το αντικείμενο του βιβλίου «Μεγάλα μεγάλα συναισθήματα» . Όποιος δεν έχει έρθει αντιμέτωπος με ένα τετράχρονο που κλαίει γοερά γιατί έχασε το παιχνίδι του, δεν μπορεί να κατανοήσει τι σημαίνουν μεγάλα συναισθήματα μικρών παιδιών.