Πάει καιρός που τριβελίζει το μυαλό μας η ιδέα των αφηγήσεων. Ναι, προφανώς δεν είναι κάτι που γίνεται πρώτη φορά, όμως για την περιοχή στην οποία η Κόκκινη Αλεπού μένει, φαντάζει σχεδόν εξωγήινο. Τα νότια προάστια και κυρίως το Ελληνικό, η Γλυφάδα, η Βούλα, η Βουλιαγμένη και η Βάρκιζα δεν έχουν βιβλιοπωλεία. Οχι χαρτοβιβλιοπωλεία, σκέτο βιβλιοπωλεία. Χώρους που να μπορείς να πας να διαλέξεις τα βιβλία σου, να παρακολουθήσεις παρουσιάσεις νέων τίτλων, να βρεθείς με συγγραφείς, να αποκτήσεις προσωπική σχέση με τον βιβλιοπώλη, να ξέρει διαβάζεις, τι σου αρέσει και να σου προτείνει. Τα δύο μεγάλα καταστήματα – υποκαταστήματα αλυσίδων που εξυπηρετούν τις εν λόγω περιοχές – δεν είναι αρκετά για να καλύψουν τις παραπάνω ανάγκες και για την ακρίβεια δεν είναι αυτή η φιλοσοφία τους. Και το κυριότερο; Δεν υπάρχουν χώροι που να φιλοξενούν εκδηλώσεις για παιδιά με επίκεντρο το βιβλίο.
Σε πολλές συζητήσεις με εκδότες, συγγραφείς και ανθρώπους του βιβλίου μας έχουν εκμυστηρευτεί πως οι άνθρωποι που μένουν στις περιοχές αυτές δεν το έχουν στο DNA τους να διαβάζουν, να ασχολούνται με το βιβλίο, να πηγαίνουν τα παιδιά τους σε εκδηλώσεις με θέμα το βιβλίο. Η αλήθεια είναι πως δεν έχουμε κερδίσει άδικα τον τίτλο του Los Angeles του Λεκανοπεδίου, με τη χαλαρή ατμόσφαιρα και την αίσθηση πως η κρίση σταμάτησε κάπου λίγο πριν το Ελληνικό (αν και το δεύτερο δεν είναι 100% αληθινό και δεν αφορά όλους τους κατοίκους τους). Παρόλα αυτά, πιστεύω ακράδαντα – και δεν μένει παρά να διαψευστώ – πως υπάρχει κοινό εδώ δίπλα μας που αγαπάει τα βιβλία, διαβάζει και του αρέσει να ασχολείται παρέα με τα παιδιά του με τα βιβλία, τις ιστορίες και τις αφηγήσεις.
Το ευτυχές της υπόθεσης είναι πως μπορεί οι περιοχές εδώ γύρω να μην διαθέτουν βιβλιοπωλεία, υπάρχει όμως μια εντελώς καινούργια βιβλιοθήκη, στην οποία δουλεύει μια εξαιρετική βιβλιοθηκάριος, νεαρή σε ηλικία και με μεγάλη όρεξη για δουλειά. Η Δημοτική Βιβλιοθήκη της Γλυφάδας εγκαινιάστηκε πολύ πρόσφατα. Τα βιβλία που έχει μπορεί να μην είναι πολλά και το κοινό που την επισκέπτεται μικρό σε αριθμό, αυτό όμως δεν μας εμποδίζει από το να την “εκμεταλλευτούμε” και να οργανώσουμε εκεί – πιλοτικά- τις πρώτες αφηγήσεις της Κόκκινης Αλεπούς. Μια φορά το μήνα – λοιπόν – με αρχή την 27η Οκτωβρίου, η Σοφία Παπαθεοδώρου αναλαμβάνει να μας ταξιδεύει με τις ιστορίες που θα διαλέγει παρέα με την Κόκκινη Αλεπού σε μέρη μαγικά. Στην πρώτη μας συνάντηση θα διαβάσουμε το Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας, όπως το διασκεύασε η Αγγελική Δαρλάση και το εικονογράφησε η Σάντρα Ελευθερίου για λογαριασμό των εκδόσεων Μεταίχμιο. Η ιστορία του Πουκ, του Ομπερον και της Τιτάνια του Σαίξπηρ απευθύνεται σε παιδιά 3-6 ετών και η αφήγηση θα διαρκέσει 30 λεπτά. Στόχος μας είναι να δείξουμε στα παιδιά μικρής ηλικίας τη μαγεία της αφήγησης, των ιστοριών και των ηρώων τους. Να τους φέρουμε σε επαφή με διαφορετικά κείμενα, να τους δείξουμε την εικονογράφηση, να τους γνωρίσουμε τους καλλιτέχνες που κρύβονται πίσω από τις πολύχρωμες σελίδες των βιβλίων.
Σας περιμένουμε όλους στην πρώτη μας συνάντηση, την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου στο χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Γλυφάδας (Επαμεινώνδα 30 & Αγίας Τριάδας, Γλυφάδα, 16674) στις 6.30 το απόγευμα.