Το 2018 είναι σίγουρα η χρονιά της πιο αγαπημένης νταντάς όλων των εποχών. Πενηντα τέσσερα χρόνια μετά την πρώτη της εμφάνιση στη μεγάλη οθόνη, η Μary Poppins επιστρέφει αύριο* και κάνει πρεμιέρα στους κινηματογράφους στην Αμερική. Το Mary Poppins Returns της Walt Disney Pictures έρχεται να μαγέψει παιδιά και μεγάλους μισό αιώνα μετά την πρώτη προβολή της ταινίας “Mary Poppins” με πρωταγωνιστές τη Julie Andrews και τον Dick Van Dyke.
Η Mary Poppins του 2018 είναι η Emily Blunt, ενώ ο Van Dyke είναι ο μοναδικός ηθοποιός του καστ της ταινίας του 1964 που συμμετέχει και στην τωρινή. Αυτή τη φορά, η αγαπημένη νταντά δεν έρχεται να σώσει τον κ. Banks, αλλά τα παιδιά του. Η ταινία βασίζεται στα επτά από τα οκτώ βιβλία της σειράς** που έγραψε η P. L. Travers.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή, μιας και η Mary Poppins δεν έγινε διάσημη λόγω της ταινίας του 1964. Αντίθετα, τα βιβλία που έγραψε η Αυστραλο-Βρετανή συγγραφέας P. L. Travers είχαν μαγέψει από πιο νωρίς τα παιδιά. Η νταντά με τις μαγικές δυνάμεις εμφανίστηκε στον κόσμο αυτόν τριάντα χρόνια πριν την ταινία, το 1934, σε εικονογράφηση της Mary Shepard (κόρης του εικονογράφου του Winnie-the-Pooh) και έμελλε να γίνει λόγω του Walt Disney και της απίστευτης επιμονής του, σύμβολο της ποπ κουλτούρας.
Το Pamela Lyndon Travers είναι το ψευδώνυμο της Helen Lyndon Goff. Γεννήθηκε στις 9 Αυγούστου του 1899 στην Αυστραλία, όπου και πέρασε τα πρώτα χρόνια της ζωής της με τον ιρλανδικής καταγωγής πατέρα της, Travers Robert Goff, την Αυστραλιανή μητέρα της, Margaret Agnes Goff και τις δύο αδερφές της. Ο πατέρας της εργαζόταν σε τράπεζα, ήταν αλκοολικός και πέθανε όταν η Travers ήταν μόλις 7 ετών. Αυτό τη στιγμάτισε και δεν έπαψε, σύμφωνα με τους βιογράφους της, να αναζητά μια πατρική φιγούρα στις σχέσεις της. Το πόσο επηρέασε τη ζωή της και το συγγραφικό της έργο ο πατέρας της και η απώλειά του φαίνεται και από τη Mary Poppins, όπου ο πατέρας της οικογένειας των Banks εργάζεται κι εκείνος σε τράπεζα. Το ψευδώνυμό της, άλλωστε, μαρτυρά την αγάπη που του είχε, αφού δανείστηκε το όνομά του και το έκανε το νέο της επίθετο. Το Pamela ήταν απλά πολύ της μόδας όταν το επέλεξε.
Ο Walt Disney πίεσε για περίπου από 20 χρόνια την Travers να του παραχωρήσει τα δικαιώματα της Poppins για να δημιουργήσει την ταινία που όλοι ξέρουμε σήμερα. Η αντίστασή της ήταν σθεναρή, αλλά τελικά δέχτηκε να μεταφερθεί η ιστορία στη μεγάλη οθόνη. Αλλώστε βρισκόταν στο χείλος της οικονομικής καταστροφής και η ταινία θα της απέφερε – όπως και τελικά έγινε – πολλά χρήματα. Ο λόγος που η Travers δεν ήθελε σε καμία περίπτωση η Mary Poppins να βγει “χαζοχαρούμενη”, ήταν επειδή εκείνη αλλιώς την είχε στο μυαλό της. Η δημιουργός της δεν επιθυμούσε να δει την Poppins να γίνεται μιούζικαλ, ενώ απεχθανόταν τα κινούμενα σχέδια και τα τραγούδια των αδερφών Sherman (τα εμβληματικά πλέον Α spoon full of sugar και Supercalifragilisticexpialidocious). Ο χαρακτήρας της νταντάς που δημιούργησε εκείνη στα βιβλία της δεν ήταν τόσο γλυκιά όσο η Julie Andrews στην ταινία και φυσικά δεν ήθελε επ’ ουδενί να φαίνεται ότι υπήρχε ερωτικό ειδύλλιο με τον Bert (Dick Van Dyke). Παρ’όλα αυτά, η ταινία και μιούζικαλ έγινε και κινούμενα σχέδια είχε. Η Travers έκλαψε στην πρεμιέρα και όχι από συγκίνηση. Αλλά επειδή είδε τη δική της Μary Poppins να καταστρέφεται από το Χόλιγουντ, κάτι που λειτούργησε αρνητικά σε οποιαδήποτε άλλη κίνηση των κινηματογραφικών στούνιο για τη δημιουργία sequel. Φυσικά, οι δύο χαρακτήρες, ο κινηματογραφικός και ο λογοτεχνικός, δεν είχαν καμία σχέση ο ένας με τον άλλο και σε αυτό το video αποδεικνύεται περίτρανα!
Ο τρόπος με τον οποίο ο Walt Disney κατάφερε τελικά να αποκτήσει τα δικαιώματα της Mary Poppins, αλλά και οι λόγοι που η Travers αντιστεκόταν φαίνονται καθαρά στην ταινία “Saving Mr. Banks“, σε σκηνοθεσία John Lee Hancock, με πρωταγωνιστές τον Tom Hanks (Walt Disney) και την Emma Thompson (P. L. Travers), ενώ στο διαδίκτυο υπάρχουν εξαιρετικά ντοκιμαντέρ που μιλούν για τη ζωή και το έργο της συγγραφέως.
Δεν ξέρω αν θα πρέπει να είμαστε ευτυχείς ή δυστυχείς που ο Disney πήρε τελικά τα δικαιώματα. Μπορεί να κατάστρεψε – σύμφωνα με την Travers – τον χαρακτήρα που με τόση αγάπη και φαντασία δημιούργησε, μας χάρισε όμως μια ταινία που μισό αιώνα μετά την απολαμβάνουμε ακόμα με την ίδια θέρμη και σιγοτραγουδάμε όλα της τα τραγούδια, ενώ αναμένουμε με αγωνία και το sequel της.
*** Διαγωνισμός ***
Και επειδή κινηματογράφος και βιβλία πολλές φορές πάνε μαζί, η Κόκκινη Αλεπού δεν θα μπορούσε να σας αφήσει χωρίς βιβλία και μάλιστα τώρα που είναι και Χριστούγεννα! Έτσι, σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Ποταμός δίνουμε σε τρεις αναγνώστες μας τη δυνατότητα να κερδίσουν και τους δύο τόμους που περιλαμβάνουν τα έξι βιβλία της σειράς (Τόμος Α‘: Μαίρη Πόππινς και Η Μαίρη Πόππινς επιστρέφει, Τόμος Β‘: Η Μαίρη Πόππινς ανοίγει την πόρτα, Η Μαίρη Πόππινς στο πάρκο, Η Μαίρη Πόππινς στην οδό των Κερασιών και Η Μαίρη Πόππινς και το διπλανό σπίτι). Τη μετάφραση έχει κάνει η Τίνα Πλυτά, τα εξώφυλλα σχεδίασε η ζωγράφος Βίκυ Σταματοπούλου και έχει διατηρηθεί η εικονογράφηση της Mary Shepard.
Όροι του διαγωνισμού:
- Για να είναι έγκυρη η συμμετοχή σας πρέπει να αφήσετε το σχόλιό σας εδώ, κάτω από το κείμενο, με το ονοματεπώνυμό σας.
- Ο διαγωνισμός ξεκινάει σήμερα Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2018 και ολοκληρώνεται την Παραμονή των Χριστουγέννων, Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2018, στις 23:59.
- Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι κάτοικοι Ελλάδας.
- Οι νικητές θα ενημερωθούν με e-mail την επόμενη μέρα των Χριστουγέννων, στις 26 Δεκεμβρίου 2018.
***Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να ενημερώνεστε για όλους τους διαγωνισμούς μας***
*Η ελληνική πρεμιέρα της ταινίας “Η Μary Poppins επιστρέφει” θα γίνει μία μέρα μετά, την Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου.
** H σειρά των βιβλίων με πρωταγωνίστρια την Mary Poppins είναι κανονικά οκτώ: Μαίρη Πόππινς, Η Μαίρη Πόππινς επιστρέφει, Η Μαίρη Πόππινς ανοίγει την πόρτα, Η Μαίρη Πόππινς στο πάρκο, Mary Poppins from A to Z (αλφαβητάριο που δεν έχει μεταφραστεί στα ελληνικά ), Mary Poppins in the kitchen (επίσης δεν έχει μεταφραστεί – είναι μια ιστορία που περιλαμβάνει και συνταγές), Η Μαίρη Πόππινς στην οδό των Κερασιών και Η Μαίρη Πόππινς και το διπλανό σπίτι.