Δημιουργός: Lian Cho
Μετάφραση: Μάρω Ταυρή
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Χρονιά έκδοσης: 2024
Ηλικία: 5+
Η Lian Cho, βραβευμένη εικονογράφος με καταγωγή από την Ταϊβάν γράφει και εικονογραφεί το βιβλίο «Αχ Όλιβ». Μας συστήνει έτσι σε ένα ταλαντούχο μικρό κορίτσι, την Όλιβ, που ζει σε μια μονοχρωματική πόλη με τους διάσημους καλλιτέχνες γονείς της. Η Όλιβ ωστόσο επιμένει να ζωγραφίζει με πιτσιλιές και κηλίδες χρώματος, αρνούμενη τους περιορισμούς των σχημάτων και του μονοχρωματισμού. Οι διάσημοι καλλιτέχνες γονείς της, φυσικά της λένε «‘Ολιβ, οι καλλιτέχνες δεν μουτζουρώνουν», «Όλιβ οι καλλιτέχνες δε γλείφουν» και ανήσυχοι τη στέλνουν σε μαθήματα ζωγραφικής για να μάθει να κάνει σχήματα.
Η ‘Ολιβ πάλι πιστή στο δικό της τρόπο έκφρασης, ακόμα και μετά από ένα χρόνο, εξακολουθεί να μη φτιάχνει ούτε τετράγωνα, ούτε τρίγωνα, ούτε καν κύκλους. Και δεν έφτανε αυτό, αλλά ξεσηκώνει και τους συμμαθητές της, ζητώντας τους να μην ακολουθούν τους στερεοτυπικούς κανόνες «έκφρασης», αλλά να ζωγραφίζουν τον κόσμο με χρώμα και οδηγό τη φαντασία τους. Το αποτέλεσμα: μια ολόκληρη πόλη με χρώμα που τελικά δικαιώνει τα παιδιά, αποκαλύπτει γωνιές που παρέμεναν άφαντες κάτω από τη μονοχρωμία και φέρνει το χαμόγελο σε πρόσωπα μικρών και μεγάλων.
Εντυπωσιακές οι εκφράσεις χαράς στο πρόσωπο της μικρής Όλιβ, εντυπωσιακή και η συμπερίληψη στους χαρακτήρες, με τους πρωταγωνιστές να έχουν ασιατικά χαρακτηριστικά και τους συμμαθητές να αντανακλούν διαφορετικότητα. Η ταλαντούχα συγγραφέας και εικονογράφος από την Ταϊβάν φαίνεται να βάζει εδώ ένα κομμάτι από τον εαυτό της. Γράφει γνωρίζοντας πολύ καλά ότι η Όλιβ ζωγράφισε απλά αυτό που ένιωθε, αυτό που μπορούσε να ζωγραφίσει από την αρχή και επέλεξε να ειλικρινής και συνεπής με τον εαυτό της. Φτιάχνει έτσι ένα βιβλίο γεμάτο ζωντάνια και συναίσθημα που έρχεται να μας υπενθυμίσει ότι η τέχνη δεν έχει όρια και δε χρειάζεται καλούπια. Κυρίως όμως έρχεται να δώσει ένα μάθημα ενσυναίσθησης με πολύ χιούμορ, σε όλους τους μεγάλους που συχνά ξεχνούν και προσπαθούν να κατευθύνουν την έκφραση των παιδιών, προβάλλοντας τα δικά τους θέλω και κανόνες.