Αγαπητό τέρας

Συγγραφέας: Dori Hillestad Butler
Εικονογράφηση: Kevan Atteberry
Μετάφραση: Γιώργος Τσακνιάς
Επιμέλεια: Μάνος Μπονάνος
Εκδόσεις Παπαδόπουλος
Χρονιά έκδοσης: 2021
Ηλικίες: 5+ (μεγαλόφωνη ανάγνωση), 7+

Για χρόνια ο Σάιμον ήταν η γάτα του μικρού Άντι, όμως από τη στιγμή που οι γονείς του Άντι χώρισαν, το αγόρι απέκτησε εκτός από ένα νέο, δεύτερο σπίτι και έναν σκύλο, τον Μπάξτερ. Κι εδώ ξεκινούν τα προβλήματα για τον Σάιμον τη γάτα. Ανέτοιμος να δεχτεί τη νέα αυτή φιλία ανάμεσα στον άνθρωπό του και τον σκύλο, ξεκινά έναν επιστολικό πόλεμο για να κάνει τον Μπάξτερ να φύγει από τη ζωή τους. Κάθε του γράμμα προς τον σκύλο είναι και μια προσπάθεια να τον κάνει να εξαφανιστεί από τη ζωή του Άντι. Kάθε απάντηση του Μπάξτερ μια προσπάθεια συμφιλίωσης και πολλών, ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΩΝ ορθογραφικών λαθών. Θα καταφέρει ο Σάιμον να διώξει τον Μπάξτερ και τι ρόλο θα παίξουν η Μπουρμπουλήθρα το Χρυσόψαρο, ο Μαγουλίνο ο σκίουρος, ο Τομ ο γάτος και ο Εντγκαρ Άλαν το κοράκι;

Το βιβλίο της Dori Butler, της Αμερικανίδας συγγραφέα με τους 40+ τίτλους παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας και βραβευμένης δύο φορές με το Theodor Seuss Geisel Honor, είναι καταρχάς ξεκαρδιστικό. Ιδανικό για παιδιά που τώρα κατακτούν την ικανότητα της ανάγνωσης (6-8 ετών), η ιστορία του ευέξαπτου και γκρινιάρη γάτου Σάιμον και του εντελώς ανορθόγραφου σκύλου Μπάξτερ – που γράφει το όνομα του Σάιμον πάντα μα πάντα λάθος – θα κάνει τα παιδιά, αν μη τι άλλο, να διασκεδάσουν πολύ διαβάζοντάς την. Η συγγραφέας πατάει σε ό,τι στερεότυπο υπάρχει για αυτά τα δύο ζώα και την υποτιθέμενη αιώνια κόντρα τους: την κακία, τη ζήλια και την εγωπάθεια της γάτας, την απαίτηση να είναι μόνο αυτή το κέντρο του κόσμου της ζωής του ανθρώπου της, τον ευχάριστο χαρακτήρα, την ενέργεια αλλά και τη μπουνταλοσύνη του Μπάξτερ, που ως σκύλος που σέβεται τον εαυτό του θα φροντίσει να συρθεί όπου βρει έξω και να βρομιστεί όσο περισσότερο μπορεί, παρασύροντας τον άνθρωπό του σε όποια σκανταλιά σκεφτεί για να περάσει καλά. Πέρα όμως από όλα αυτά, η Butler, μέσα από την ιστορία της για τον Σάιμον και τον Μπάξτερ, μιλάει για τη φιλία, την ομαδικότητα, την προσπάθεια, την επιμονή και την αποδοχή. Κι όλα αυτά τυλιγμένα με την κομίστικη εικονογράφηση του Kevan Atteberry, που συνοδεύει ιδανικά την ιστορία. Ανάμεσα στα (πολλά) θετικά του βιβλίου, το σκυλολεξικό που βάζει τα πολλά ορθογραφικά του Μπάξτερ στη σωστή τους (ορθογραφικά) θέση και προκαλεί ακόμα περισσότερο γέλιο.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Το αγόρι που έφερε το χιόνι

Στην καρδιά μιας μεγάλης πόλης, εκεί που οι κάτοικοί της ζουν και περπατούν βιαστικά, ζει ένα αγοράκι, μαζί με τη μαμά του και τον μπαμπά τους. Για “σπίτι΄” τους έχουν ένα παγκάκι. Όταν όμως το αγόρι βρει ένα βράδυ, εντελώς μαγικά, μια χιονόμπαλα ακριβώς πλάι στο παγκάκι που κοιμάται, όλα θα αρχίσουν να αλλάζουν. Στη χιονόμπαλα μέσα υπάρχει μια πόλη σαν αυτή που βρίσκεται εκείνος, με ενα παγκάκι ακριβώς σαν αυτό που κοιμάται τώρα. Οταν θα την κουνίσει κάτι μαγικό θα έχει συμβεί.

Η Μυρτιά και ο καθρέφτης

Στην «Μυρτιά», που είναι ένα εικονογραφημένο παραμύθι, ζωγραφιές σαν μενταγιόν ζωντανεύουν τις λέξεις που διαλέγει η  Κατερίνα Παούρη για να φτιάξει τον κόσμο της ηρωίδας: αρώματα από τη φωτιά που τριζοβολάει, από τα βιβλία, του τσουκαλιού, της λεβάντας, του χαμομηλιού, του κρόκου, της μυρτιάς μοσχοβολούν στα απάτητα δάση του παραμυθιού.

Ο γάτος που δίδασκε Ζεν

Ο δημιουργός του διεθνούς best seller Το Μεγάλο Πάντα και ο Μικρός Δράκος επιστρέφει στα εκδοτικά πράγματα με μια εικονογραφημένη εξερεύνηση της ζωής και του Ζεν, μια ιστορία ενηλικίωσης για το ταξίδι ενός μεγάλου σε ηλικία γάτου, ο οποίος μοιράζει άπειρη σοφία αλλά και τα μαθήματα που έμαθε στην πορεία.