Συγγραφέας: Jackie McCann
Εικονογράφηση: Aaron Cushley
Μετάφραση: Κέλλυ Δημοπούλου
Εκδόσεις: Παπαδόπουλος
Χρονιά έκδοσης: 2021
Ηλικίες: 5+, 7+
Στις 15 Νοεμβρίου του 2022 ο παγκόσμιος πληθυσμός ξεπέρασε και επισήμως σύμφωνα με τον ΟΗΕ τα 8 δισεκατομμύρια. Πρόκειται για μία ημερομηνία ορόσημο. Μία ακόμα υπενθύμιση πως πρέπει να νοιαστούμε και να φροντίσουμε τον πλανήτη μας. Αλλά πώς μπορείς να εξηγήσεις αυτά τα μεγέθη σε ένα παιδί;
Στο βιβλίο “Αν η γη είχε 100 ανθρώπους” γίνεται μια υπέροχη αναλογική προσομοίωση του πλανήτη μας, η οποία μας παρουσιάζει μεγέθη και δημογραφικά στοιχεία που δύσκολα θα μπορούσε να αντιληφθεί ένα παιδί. Μέσα από μία εκτενή έρευνα που έχει κάνει η συγγραφέας (της οποίας οι πηγές είναι διαθέσιμες στην αρχή του βιβλίου) παρουσιάζει με πολύ απλό και κατανοητό τρόπο διάφορα στατιστικά στοιχεία που απαντούν σε ερωτήματα, όπως πόσοι άνδρες και πόσες γυναίκες υπάρχουν αυτή τη στιγμή στον πλανήτη μας, ποια είναι τα χαρακτηριστικά τους, πού κατοικούν, τι γλώσσα μιλούν, πόσοι έχουν πρόσβαση σε πόρους κάλυψης βασικών αναγκών, όπως νερό τροφή και ρεύμα, πόσοι διαθέτουν τη βασική μόρφωση, πόσοι έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο και πώς είναι κατανεμημένος ο παγκόσμιος πλούτος;
Το βιβλίο έχει πλούσια και συμπεριληπτική εικονογράφηση, όπως ακριβώς είναι και ο κόσμος μας! Τα έντονα χρώματα και η παραστατικότητα των εικόνων βοηθούν στην καλύτερη κατανόηση ακόμα και των πιο σύνθετων εννοιών τις οποίες προσεγγίζει η συγγραφέας καθώς προχωράει η ανάγνωση.
Κλείνοντας, αφιερώνει το τελευταίο δισέλιδο σε σημαντικά ερωτήματα σχετικά με το μέλλον του πλανήτη μας και με το τι μπορούμε να κάνουμε εμείς ή μάλλον καλύτερα τι θα πρέπει να διορθώσουμε ώστε να έχουμε ένα βιωσιμότερο μέλλον με περισσότερο σεβασμό στον πλανήτη μας.
Πρόκειται για ένα βιβλίο που μπορεί να γίνει εξαιρετικό εργαλείο για τον εκπαιδευτικό ή τον φροντιστή του παιδιού. Μέσα από την ανάγνωσή του μαθαίνει ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τη Γη και καλλιεργείται η οικολογική ευαισθησία και η κριτική σκέψη, έτσι ώστε να ανακαλύψει τρόπους που μπορεί να βοηθήσουν τον κόσμο που ζούμε, να βελτιώσει συνήθειες και γιατί όχι να αλλάξει ριζικά στάσεις. Είμαστε όλοι πολίτες του κόσμου και οφείλουμε όλοι μαζί να φροντίσουμε το “παγκόσμιο χωριό” μας για να συνεχίσει να μας φροντίζει και αυτό με την σειρά του.