Ως παιδί, μεγαλώνοντας στη δεκαετία του 80 και του 90, υπήρχε – και υπάρχει ακόμα βέβαια – μια φανταστική χάρτινη ηρωίδα που ξέφευγε ως χαρακτήρας εντελώς από τα πρότυπα της εποχής. Πρωταγωνίστρια μιας σειράς κόμικ στριπς που λατρεύτηκαν από το αναγνωστικό κοινό σε όλο τον κόσμο, η Μαφάλντα δεν ήταν χαριτωμένη, δεν ήταν φιλική, ήταν εξαιρετικά κυνική, με κριτική σκέψη, που ίσως πολλές φορές την μπερδεύαμε με ενήλικη συμπεριφορά, και που πάντα κατόρθωνε να βλέπει την πραγματικότητα πίσω από τα γεγονότα. Στα 20’s του αιώνα που διανύουμε τώρα, έχουμε μια νέα ηρωίδα, εξίσου κυνική, μια Μαφάλντα που τολμάει να γίνει ακόμα και αντιπαθητική και δεν την νοιάζει καθόλου τι λένε οι άλλοι. Ένα μικροκαμωμένο, κοκκινομάλλικο πλάσμα που βγάζει τη γλώσσα της στο κατεστημένο, σπάει τα στερεότυπα, που απέκτησε ορδές φαν, που τη λατρεύουν και ζητούν επίμονα να διαβάσουν τις ιστορίες της, ακριβώς επειδή έχει την τόλμη να πει τη γνώμη της ακόμα κι όταν δεν είναι καθόλου αρεστή. Την Αντέλ την Τρομερή.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που τα παιδιά την αγαπούν. Καταρχάς, είναι κόμικ, άρα εκ των πραγμάτων διασκεδαστικό. Δεύτερον είναι τόσο βιτριολικά τα σχόλιά της που δεν αφήνουν κανένα παιδί ασυγκίνητο, ενώ οι περιπέτειές της είναι ικανές να κάνουν τους γονείς να ρολάρουν τα μάτια τους με απόγνωση. Στόχος επιτεύχθη. Γιατί δεν υπάρχει τίποτα πιο φανταστικό από τους γονείς που δεν εγκρίνουν αυτό που διαβάζεις (ή κάνεις στην περίπτωση της Αντέλ)! Θύμα ενδοσχολικών παρενοχλήσεων, η Αντέλ, που στα βιβλία η ηλικία της υπολογίζεται γύρω στα 8-10, δεν το βάζει κάτω και επιλέγει να ηγηθεί μιας ομάδας παιδιών που έχουν ακριβώς τα ίδια προβλήματα με εκείνη. Τολμάει, όπως ακριβώς θα περίεμενε η κοινωνία από ένα αγόρι. Να είναι δυναμική, όπως ένα αγόρι. Να είναι ετοιμόλογη και παθιασμένη. Είναι όμως ένα κορίτσι που απαιτεί την ίδια ακριβώς μεταχείριση. Δεν ντύνεται με ρούχα που είναι της μόδας, δεν κάνει ό,τι οι όρκισμένες εχθροί Μιράντα και Ζαντ, απαιτεί ενώ παράλληλα εκφράει άποψη. Έχει χιούμορ, έχει δυναμισμό, είναι ατρόμητη και σίγουρα ένας από τους πιο αρεστούς στα παιδιά ήρωες. Δημιουργημένη από τα στοιχεία της εποχής μας, η Αντέλ ενσαρκώνει αυτό που είναι πραγματικά τα παιδιά – και πολλές φορές αρνούμαστε ως γονείς να παραδεχτούμε: ένα δυναμικός μικρός σε ηλικία άνθρωπος, που εκφράζεται ελεύθερα, ρωτάει, απαιτεί, δοκιμάζει, παρατηρεί και ενίοτε κάνει και μερικά βασανιστικά πειράματα στον Αζάξ, στον γάτο της.

Η Αντέλ η Τρομερή δημιουργήθηκε από τον Γάλλο συγγραφέα, εικονογράφο και σεναριογράφο Antoine Dole, ο οποίος εδώ χρησιμοποιεί το ψευδώνυμο Mr Tan, ενώ την εικονογράφηση στα πρώτα οκτώ άλμπουμ της σειράς έχει αναλάβει η επίσης Γαλλίδα Diane Le Feyer (Miss Prickly). Το πρώτο βιβλίο κυκλοφόρησε στη Γαλλία το 2012, ενώ εμείς στην Ελλάδα τη γνωρίσαμε μέσα από τις πρόσφατα μεταφρασμένα βιβλία των Εκδόσεων Κλειδάριθμος (μτφρ. Πετρούλα Γαβριηλίδου) και τους τρεις πρώτους τόμους που κυκλοφορούν.

Ο Γάλλος συγγραφέας, εικονογράφος και σεναριογράφος Antoine Dole © Sébastien Vincent

Μπορεί αυτή τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, εκατομμύρια παιδια να γελάνε υστερικά με τις ατάκες και τις περιπέτειες της Αντέλ, όμως πριν από περίπου 30 χρόνια τα πράγματα δεν ήταν ρόδινα τον δημιουργό της. Ο Dole εμπνεύστηκε τον χαρακτήρα της Αντέλ, επειδή ο ίδιος ήταν θύμα ενδοσχολικής βίας. Μάλιστα έχει αναφέρει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Monde, ότι ο χαρακτήρας της Αντέλ, που τότε ονομαζόταν Lavernia, ήταν μια κραυγή αγωνίας ενός έφηβου που αισθανόταν ότι κανείς δεν τον ακούει. Ενδεικτικό του πώς αισθανόταν ήταν η απουσία προσώπων στους χαρακτήρες των ενηλίκων, ένας τρόπος να εκφράσει την αδιαφορία τους προς το άτομό του. Ο τρόπος με τον οποίο έχτισε τότε τον κεντρικό χαρακτήρα στο κόμικ που δημιούργησε στα περιθώρια των τετραδίων του ήταν όμως το ακριβώς αντίθετο από αυτό που ίδιος αισθανόταν ως παιδί: ένα πλάσμα δυναμικό, που ξέρει τι θέλει και θέλει να ακουστεί!

Η Αντέλ στη Γαλλία μετράει ήδη 19 βιβλία, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι υπάρχει ένα τεράστιο fan base. Για του λόγου το αληθές, από την πρώτη έκδοση το 2012 ως το 2018 είχαν πωληθεί στη Γαλλία περισσότερα από 1.000.000 αντίτυπα, ενώ στο τέλος του 2020, η Αντέλ μετρούσε 5 εκατομμύρια αντίτυπα! Στην Ελλάδα, όπως αναφέραμε και παραπάνω, έχουμε διαθέσιμα τα τρία πρώτα άλμπουμ της σειράς και ελπίζουμε και σε πολλά επόμενα.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Διαβάστε ακόμα