Αντίο, Mordillo

“Εφυγε” χθες από τη ζωή ο Αργεντίνος κομίστας Guillermo Mordillo. Ο δημιουργός, που έγινε διάσημος για τα χωρίς λόγια κόμικς του, τα ζώα με τους πανύψηλους λαιμούς και τις χιουμοριστικές απεικονίσεις της αγάπης, του ποδοσφαίρου και του γκολφ, πέθανε στα 86 του χρόνια, στο Μονακό. Οι δεκαετίες του 70 και του 80 ήταν οι πιο σημαντικές για τη δουλειά του και την καριέρα του, καθώς έγινε ευρύτερα γνωστός και καθιερώθηκε στον χώρο του σχεδίου και του animation.

Γεννήθηκε το 1932 στη Villa Pueyrredón, στο Μπουένος Αϊρες και από πολύ νωρίς έδειξε το ενδιαφέρον του στο σχέδιο. Μετά τις σπουδές του και τα πρώτα χρόνια δουλειάς στην Αργεντινή, έφυγε για τη Λίμα του Περού, όπου και εργάστηκε για τη διαφημιστική McCann Erickson. Εκεί ήταν που ήρθε σε επαφή με το γκολφ, κάτι το οποίο αγάπησε τόσο πολύ που απεικονίστηκε πολλές φορές στα έργα του.

Το 1960 τον βρίσκει στη Νέα Υόρκη να δουλεύει στην Paramount Pictures σε animation όπως ο Popeye (Ποπάι) και η Little Lulu (Μικρή Λουλού). Τρία χρόνια μετά εγκαταλείπει την Αμερική για τη Γαλλία, όπου γνωρίζει και τη μετέπειτα σύζυγό του, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά.

Τα βιβλία του Mordillo μπορούν να βρεθούν αυτή τη στιγμή μόνο σε παλαιοβιβλιοπωλεία σε εξαιρετικά υψηλές τιμές, καθώς θεωρούνται συλλεκτικά.

Από το 1972 ως το 2012, o Mordillo κυκλοφόρησε περισσότερα από 40 βιβλία, πολλά από τα οποία εκδόθηκαν και στην Ελλάδα. Μέχρι και τα 85 του χρόνια δημιοργούσε ανελειπώς. Εκανε το όνειρό του πραγματικότητα, ακολουθώντας τη ζωή που ήθελε να ζήσει χωρίς επαγγελματικούς συμβιβασμούς. Στη ζωή του δημιούργησε περισσότερα από 2000 καρτούν και δημιούργησε τρία δικά του στούνιο, στη Μαγιόρκα, στο Μπουένος Αιρες και στο Μόνακο.

Από το 1976 ως το 1981, τα σχέδια του Mordillo χρησιμοποιήθηκαν από τον Σλοβένο καλλιτέχνη Miki Muster για να δημιουργηθούν 400 μικρού μήκους ταινιάκια animation, τα οποία παρουσιάστηκαν στο Φεστιβάλ των Καννών και αγοράστηκαν από περισσότερα από 30 κανάλια τηλεόρασης στον κόσμο.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

5: Σοφία Τουλιάτου

Κάθε μήνα ένας Έλληνας εικονογράφος γράφει στην “Κόκκινη Αλεπού” για τα πέντε πιο αγαπημένα του εικονογραφημένα βιβλία, καινούρια ή παλιά,

5: Βασίλης Κουτσογιάννης

Κάθε μήνα ένας Έλληνας εικονογράφος γράφει στην “Κόκκινη Αλεπού” για τα πέντε πιο αγαπημένα του εικονογραφημένα βιβλία, καινούρια ή παλιά,

5: Ελίζα Βαβούρη

Κάθε μήνα ένας εικονογράφος που ζει και εργάζεται στην Ελλάδα γράφει στην “Κόκκινη Αλεπού” για τα πέντε πιο αγαπημένα του