Αρμινούτα

Συγγραφέας: Donatella Di Pietrantonio
Μετάφραση: Δήμητρα Δότση
Σχεδιασμός/εικονογράφηση εξωφύλλου: Χρήστος Κούρτογλου
Εκδόσεις: Ίκαρος
Χρονιά έκδοσης: 2018
Ηλικίες: 17+

Με μια βαλίτσα στο ένα χέρι και μια τσάντα παπούτσια στο άλλο φτάνει στο χωριό η 13χρονη Αρμινούτα, όνομα που της χάρισαν οι συμμαθητές και σημαίνει “αυτή που γύρισε πίσω”. Η έφηβη χτυπά την πόρτα πίσω από την οποία κρύβεται μια οικογένεια που δεν ξέρει, ένας κόσμος που αγνοεί. Η θετή της μητέρα τη γυρίζει πίσω στη βιολογική της οικογένεια και η Αρμινούτα χάνει τα πάντα: τη μητρική αγάπη, την οικογενειακή θαλπωρή, τους φίλους, τους συμμαθητές, τις ανέσεις με τις οποίες μεγάλωσε. Ξαφνικά, στην εφηβεία της, θα γευτεί τον αποχωρισμό και την εγκατάλειψη, ενώ παράλληλα να δεχτεί τη νέα της, πραγματική οικογένεια.

Την Αρμινούτα της Donatella Di Pietrantonio αρχίζεις να την αγαπάς από την πρώτη της σελίδα, από την πρώτη περιγραφή της πρώτης της ζωής, πριν αυτή αλλάξει άρδην και την φέρει πίσω στο χωριό. Με δυο μανάδες, δυο πατεράδες και πολλά αδέρφια που μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν είχε ξανασυναντήσει, η πρωταγωνίστρια της Pietrantonio σε καθηλώνει και σε αναγκάζει να ρουφήξεις την ιστορία της. Οικογενειακές σχέσεις στο Αρμπρούτσο της Ιταλίας κάποιων πολλών περασμένων ετών, ο αμέτοχος, σχεδόν αδιάφορος βιολογικός πατέρας, ο προδομένος θετός πατέρας, η απρόσιτη μάνα που λες και δεν την ήθελε πίσω, η θετή της μάνα που φαίνεται να τη διώχνει κακήν κακώς χωρίς καμιά εξήγηση, οι σχέσεις της με τον μεγάλο της αδερφό και την Αντριάνα, τη μικρότερη από εκείνη αδερφή που θα την πάρει υπό την προστασία της και το μωρό που ζητά την προσοχή. Ενα ανάγνωσμα, που αν και δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αυστηρά ως young adult, μιλά στην καρδιά για την ωμή, γεμάτη πάθος εφηβεία, την ανάγκη του ανήκειν και τη μητρότητα με έναν τρόπο συγκλονιστικό. Ενα βιβλίο που σε πλημμυρίζει συναίσθημα, μυρωδιές και γεύσεις Ιταλίας.

Σύντομα το βιβλίο θα μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη σε σκηνοθεσία Giuseppe Bonito.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Το αγόρι που έφερε το χιόνι

Στην καρδιά μιας μεγάλης πόλης, εκεί που οι κάτοικοί της ζουν και περπατούν βιαστικά, ζει ένα αγοράκι, μαζί με τη μαμά του και τον μπαμπά τους. Για “σπίτι΄” τους έχουν ένα παγκάκι. Όταν όμως το αγόρι βρει ένα βράδυ, εντελώς μαγικά, μια χιονόμπαλα ακριβώς πλάι στο παγκάκι που κοιμάται, όλα θα αρχίσουν να αλλάζουν. Στη χιονόμπαλα μέσα υπάρχει μια πόλη σαν αυτή που βρίσκεται εκείνος, με ενα παγκάκι ακριβώς σαν αυτό που κοιμάται τώρα. Οταν θα την κουνίσει κάτι μαγικό θα έχει συμβεί.

Η Μυρτιά και ο καθρέφτης

Στην «Μυρτιά», που είναι ένα εικονογραφημένο παραμύθι, ζωγραφιές σαν μενταγιόν ζωντανεύουν τις λέξεις που διαλέγει η  Κατερίνα Παούρη για να φτιάξει τον κόσμο της ηρωίδας: αρώματα από τη φωτιά που τριζοβολάει, από τα βιβλία, του τσουκαλιού, της λεβάντας, του χαμομηλιού, του κρόκου, της μυρτιάς μοσχοβολούν στα απάτητα δάση του παραμυθιού.

Ο γάτος που δίδασκε Ζεν

Ο δημιουργός του διεθνούς best seller Το Μεγάλο Πάντα και ο Μικρός Δράκος επιστρέφει στα εκδοτικά πράγματα με μια εικονογραφημένη εξερεύνηση της ζωής και του Ζεν, μια ιστορία ενηλικίωσης για το ταξίδι ενός μεγάλου σε ηλικία γάτου, ο οποίος μοιράζει άπειρη σοφία αλλά και τα μαθήματα που έμαθε στην πορεία.