Αστροφιλαράκια: η σειρά

Συγγραφέας: Linda Chapman
Εικονογράφος: Lucy Fleming
Mετάφραση: Ράνια Τζιαμπίρη
Εκδόσεις: Τζιαμπίρης Πυραμίδα
Χρονιά εκδοσης: 2018-2022
Ηλικίες: 7+ (βιβλία πρώτης ανάγνωσης)

Τι κοινό έχουν η Linda Chapman, η Amber Castle, η Daisy Meadows, η Astrid Foss και ο Alex Cliff; Μα είναι όλοι το ίδιο πρόσωπο. Πρόκειται για μια Βρετανή συγγραφέα, η οποία γενήθηκε στο Λίβερπουλ και μένει στο Λεστεσάιρ της Αγγλίας, που μέσα από τις ιστορίες της έχει γεμίσει τη φαντασία των παιδιών με μονόκερους, νεράιδες, γοργόνες και… Αστροφιλαράκια. Η Linda Chapman (αυτό είναι άλλωστε και το πραγματικό της όνομα) θεωρείται μία από τις πιο επιτυχημένες συγγραφείς στη Μεγάλη Βρετανία, με περισσότερα από διακόσια βιβλία να φέρουν την υπογραφή της (με το όνομά της ή τα ψευδώνυμα που χρησιμοποιεί), τα οποία έχουν μεταφραστεί σε γαλλικά, γερμανικά, ελληνικά, πολωνικά, κινέζικα και γιαπωνέζικα, μεταξύ αλλων. Πέρα από τα Αστροφιλαράκια, που φαίνεται να έχουν κατακτήσει και τους Έλληνες αναγνώστες, η Chapman έχει γράψει πολλές σειρές βιβλίων που έχουμε δει και στα ελληνικά, όπως τις “Ο Μυστικός μου μονόκερος” (εκδ. Φαντασία), “Γοργόνες” (εκδ. Τζιαμπίρης), ενώ ως Daisy Meadows έχει συν-γράψει και τη σειρά βιβλίων “Μαγικό ουράνιο Τόξο” (εκδ. Κέδρος).

Στην Ελλάδα γνωρίζουμε τα Αστροφιλαράκια, την πολύ επιτυχημένη της εμπορικά σειρά βιβλίων που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Τζιαμπίρης-Πυραμίδα ήδη από το 2018. Μικρά σε μέγεθος βιβλία, με μεγάλα γράμματα, ιδανικά και νέους αναγνώστες που δοκιμάζουν τις δυνατότητές τους, με ιστορίες απλές και στοιχεία ασπρόμαυρης εικονογράφησης που διακοσμούν τις σελίδες. Κοινώς, βιβλία που απευθύνονται σε παιδιά που έχουν κατακτήσει την ικανότητα της ανάγνωσης και που αγαπάνε να χάνονται σε μαγικούς τόπους, γεμάτους από υπέροχα μυθικά πλάσματα και να ζουν μαζί τους ξεχωριστές περιπέτειες. Μέσα από τις σελίδες τους, η Lucy Chapman συστήνει στα παιδιά στη Μάια, την Ιόνη, τη Λόττι και τη Σίτα και τα Αστερόζωά τους. Στα ελληνικά κυκλοφορούν και τα οκτώ βιβλία της σειράς, ενώ μέσα στο έτος αναμένεται να κυκλοφορήσει το ένατο βιβλίο, αρχικά στα αγγλικά με τον τίτλο «Mystic Forest».

Τα βιβλία αυτά, όπως και όλες οι σειρές βιβλίων ξεχωρίζουν για ένα πολύ βασικό και σημαντικό λόγο: οι ήρωες των ιστοριών επαναλαμβάνονται από βιβλίο σε βιβλίο, δημιουργώντας έτσι μια αίσθηση οικειότητας στους μικρούς σε ηλικία αναγνώστες, που τώρα χτίζουν το αναγνωστικό τους προφίλ. Έτσι, τα παιδιά που θα διαβάσουν την πρώτη ιστορία της σειράς, θα αναζητήσουν αμέσως να ξανασυναντήσουν στις σελίδες ενός ακόμα βιβλίου τη Μάια, την Ιόνη, τη Λόττι, τη Σίτα και τα Αστερόζωά τους. Αυτό θα τα βοηθήσει να δημιουργήσουν ένα αναγνωστικό μοτίβο, που θα οδηγήσει στην πορεία στο σχηματισμό της δικής τους αναγνωστικής ταυτότητας και της συσχέτισης της ανάγνωσης με κάτι πραγματικά διασκεδαστικό.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Υπάρχει ζωή μέσα στη μύτη σου;

Στο βιβλίο αυτό που κρατάμε στα χέρια μας, με τα φωτεινά, έντονα χρώματα και το μαλακό εξώφυλλο, μαθαίνουμε τα πάντα (ή κάνουμε μια καλή αρχή στο μαθάνουμε τα πάντα) γύρω από τους πολλές φορές αόρατους στο γυμνό μάτι μικροοργανισμούς με τους οποίους συμβιώνουμε.

O μικρός μαχητής

Ενα βιβλίο για τη δημιουργία του ανθρώπου και την εξέλιξη του εμβρύο από τη στιγμή της σύλληψης ως και μετά τη γέννησή του. Ενα βιβλίο για τους μικρούς εκείνους μαχητές της ζωής, που με δυσκολία κατάφεραν να γατζωθούν από τα τοιχώματα της μήτρας, να βρουν ένα ασφαλές σημείο και να μεγαλώσουν, ώσπου να γίνουν μωρά και να βγουν στον κόσμο.

Το δώρο του παππού

Η Κάρμεν ζει με τον μπαμπά της και τη μαμά της, όμως συχνά επισκέπτεται τον αγαπημένο της παππού, ο οποίος αγαπά οτιδήποτε έχει να κάνει με τις εφευρέσεις. Δεν αφήνει τίποτα να πάει χαμένο: παλιά μοτέρ, παλιές καρέκλες, παλιά υφάσματα μέχρι και παλιά φτερά ποδηλάτου. Αυτός είναι ο παππούς της, που της έχει φτιάξει και τον Τάλω, ένα ρομπότ που την ακουλουθεί όπου πάει, φτιαγμένος κι αυτός από παλιά πράγματα. Το πρόβλημα της Κάρεν όμως, δεν είναι ούτε οι γονείς της, ούτε ο Τάλως*, ούτε φυσικά ο παππούς της. Το πρόβλημά της είναι το μάθημα της Ιστορίας και ένας κακός βαθμός που πήρε σε ενα διαγώνισμα.