Άτλαντας της Ιστορίας

Συγγραφέας-εικονογράφηση: Τσιάγκο τζε Μοράις
Μετάφραση: Σοφία Γρηγορίου
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Χρονιά έκδοσης: 2021
Ηλικίες: 7+, 9+, 12+

Η ιστορία, ναι, είναι σοβαρή υπόθεση, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δε μπορεί να είναι και διασκεδαστική και ο Τσιάγκο τζε Μοράις το αποδεικνύει στον Άτλαντα της Ιστορίας. Το βιβλίο παρασύρει τα παιδιά σε ένα ταξίδι στον χρόνο και κυρίως στον κόσμο, μέσα από 15 διαφορετικούς χάρτες που απεικονίζουν με συμπερίληψη, σεβασμό και χιούμορ γνώσεις από κάθε ήπειρο.

Σε κάθε χάρτη η εικόνα αναμιγνύει ανθρώπους, αντικείμενα, μνημεία, κουλτούρα, ιστορίες και σε μεταφέρει στον τόπο σε διαφορετικές χρονικές στιγμές. Το ταξίδι ξεκινάει από τη Μεσοποταμία, την Αρχαία Αίγυπτο και τη Πυραμίδα του Χέοπα, την Αρχαία Ελλάδα και τους Ολυμπιακούς αγώνες, περνάει στην Περσία και τη Ρώμη και από εκεί στην Ινδική χερσόνησο και στη Μαουρί, στη Κίνα και τον κόσμο των Τανγκ, μέσα από ποίηση, φόνους και ένα ωραίο φλιτζάνι τσάι, στη Μογγολία του Τζε-Τζε-Τζένκις Χαν, στη Νότια Αμερική και στη ζωή των Ίνκας, στην Αιθιοπία της Λούσυ (του πρώτου αυστραλοπίθηκου) και των γλυπτών του Μίκαελ Μπέτε Σελασιέ, στην αυτοκρατορική Ρωσία και τη σύγχρονη Βόρεια Αμερική του Τόμας Τζέφερσον αλλά και της Χάριετ Τάμπμαν.

Σε ξεναγεί στον κόσμο των ευρωπαϊκών εξερευνήσεων, αλλά και σε δύσκολα θέματα όπως το διατλαντικό δουλεμπόριο και τους Παγκόσμιους Πολέμους. Εμβόλιμα δίνει στοιχεία της εξέλιξης στοιχείων της καθημερινότητάς όλων μας, όπως του τρόπου κίνησης, της ένδυσης, της επικοινωνίας ανά του αιώνες. Σε αφήνει να φανταστείς και να συνθέσεις ένα μενού με φαγητό από διαφορετικά μέρη και διαφορετικούς χρόνους. Στο χάρτη της Γης βρίσκουν τη θέση τους προσωπικότητες της τέχνης, της επιστήμης, της πολιτικής από όλες τις ηπείρους, από τον Πάμπλο Πικάσο ως τον Τσινούα Ατσέμπε, τον Νέλσον Μαντέλα και τον Χαγιάο Μιγιαζάκι αλλά και ο Στιβ Τζομπς.

Κλείνει με προσωπικότητες που διεκδίκησαν ή διεκδικούν ένα καλύτερο κόσμο τονίζοντας ότι η δύναμη των ανθρώπων κρύβεται στο τι θέλουμε και στο τι κάνουμε για αυτό, βαδίζοντας ένα βήμα τη φορά… για να μαθαίνουμε μικροί και μεγάλοι.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Αγροτόσπιτο

“Είναι μια ιστορία φθοράς και μιας ιδιότυπης αναγέννησης. Η φθορά είναι φυσιολογική για τα πάντα, η αναγέννηση όμως, ακόμα και αν είναι μέσα από μια εικονογραφημένη ιστορία, έχει να κάνει με τη ματιά που ρίχνουμε στα πράγματα, στην εκτίμηση του παρελθόντος τους και στην προσπάθεια να διατηρήσουμε κάτι από την προηγούμενη ζωή τους ζωντανό, να δημιουργήσουμε μια σύνδεση με το παρελθόν ακόμα κι αν πρόκειται για μια οικογενειακή ιστορία που αλλιώς δεν θα μας αφορούσε, ακόμα κι αν πρόκειται για ένα σπίτι που ποτέ δεν θα επισκεπτόμασταν. Είναι ένας γλυκός, ήπιος τρόπος για να μιλήσει ένα βιβλίο στα παιδιά γι’ αυτό που ζει, γερνάει και πεθαίνει – αλλά πεθαίνει χορτάτο από τη ζωή που έζησε και ξαναζεί γιατί κάποιος μας λέει την ιστορία του. Το “Αγροτόσπιτο” της Sophie Blackall είναι ένα διαμαντάκι για ευαίσθητους συλλέκτες ιστοριών και παρατηρητές της λεπτομέρειας”.

Το αγόρι που έφερε το χιόνι

Στην καρδιά μιας μεγάλης πόλης, εκεί που οι κάτοικοί της ζουν και περπατούν βιαστικά, ζει ένα αγοράκι, μαζί με τη μαμά του και τον μπαμπά τους. Για “σπίτι΄” τους έχουν ένα παγκάκι. Όταν όμως το αγόρι βρει ένα βράδυ, εντελώς μαγικά, μια χιονόμπαλα ακριβώς πλάι στο παγκάκι που κοιμάται, όλα θα αρχίσουν να αλλάζουν. Στη χιονόμπαλα μέσα υπάρχει μια πόλη σαν αυτή που βρίσκεται εκείνος, με ενα παγκάκι ακριβώς σαν αυτό που κοιμάται τώρα. Οταν θα την κουνίσει κάτι μαγικό θα έχει συμβεί.

Η Μυρτιά και ο καθρέφτης

Στην «Μυρτιά», που είναι ένα εικονογραφημένο παραμύθι, ζωγραφιές σαν μενταγιόν ζωντανεύουν τις λέξεις που διαλέγει η  Κατερίνα Παούρη για να φτιάξει τον κόσμο της ηρωίδας: αρώματα από τη φωτιά που τριζοβολάει, από τα βιβλία, του τσουκαλιού, της λεβάντας, του χαμομηλιού, του κρόκου, της μυρτιάς μοσχοβολούν στα απάτητα δάση του παραμυθιού.