Άτλαντας της Ιστορίας

Συγγραφέας-εικονογράφηση: Τσιάγκο τζε Μοράις
Μετάφραση: Σοφία Γρηγορίου
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Χρονιά έκδοσης: 2021
Ηλικίες: 7+, 9+, 12+

Η ιστορία, ναι, είναι σοβαρή υπόθεση, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δε μπορεί να είναι και διασκεδαστική και ο Τσιάγκο τζε Μοράις το αποδεικνύει στον Άτλαντα της Ιστορίας. Το βιβλίο παρασύρει τα παιδιά σε ένα ταξίδι στον χρόνο και κυρίως στον κόσμο, μέσα από 15 διαφορετικούς χάρτες που απεικονίζουν με συμπερίληψη, σεβασμό και χιούμορ γνώσεις από κάθε ήπειρο.

Σε κάθε χάρτη η εικόνα αναμιγνύει ανθρώπους, αντικείμενα, μνημεία, κουλτούρα, ιστορίες και σε μεταφέρει στον τόπο σε διαφορετικές χρονικές στιγμές. Το ταξίδι ξεκινάει από τη Μεσοποταμία, την Αρχαία Αίγυπτο και τη Πυραμίδα του Χέοπα, την Αρχαία Ελλάδα και τους Ολυμπιακούς αγώνες, περνάει στην Περσία και τη Ρώμη και από εκεί στην Ινδική χερσόνησο και στη Μαουρί, στη Κίνα και τον κόσμο των Τανγκ, μέσα από ποίηση, φόνους και ένα ωραίο φλιτζάνι τσάι, στη Μογγολία του Τζε-Τζε-Τζένκις Χαν, στη Νότια Αμερική και στη ζωή των Ίνκας, στην Αιθιοπία της Λούσυ (του πρώτου αυστραλοπίθηκου) και των γλυπτών του Μίκαελ Μπέτε Σελασιέ, στην αυτοκρατορική Ρωσία και τη σύγχρονη Βόρεια Αμερική του Τόμας Τζέφερσον αλλά και της Χάριετ Τάμπμαν.

Σε ξεναγεί στον κόσμο των ευρωπαϊκών εξερευνήσεων, αλλά και σε δύσκολα θέματα όπως το διατλαντικό δουλεμπόριο και τους Παγκόσμιους Πολέμους. Εμβόλιμα δίνει στοιχεία της εξέλιξης στοιχείων της καθημερινότητάς όλων μας, όπως του τρόπου κίνησης, της ένδυσης, της επικοινωνίας ανά του αιώνες. Σε αφήνει να φανταστείς και να συνθέσεις ένα μενού με φαγητό από διαφορετικά μέρη και διαφορετικούς χρόνους. Στο χάρτη της Γης βρίσκουν τη θέση τους προσωπικότητες της τέχνης, της επιστήμης, της πολιτικής από όλες τις ηπείρους, από τον Πάμπλο Πικάσο ως τον Τσινούα Ατσέμπε, τον Νέλσον Μαντέλα και τον Χαγιάο Μιγιαζάκι αλλά και ο Στιβ Τζομπς.

Κλείνει με προσωπικότητες που διεκδίκησαν ή διεκδικούν ένα καλύτερο κόσμο τονίζοντας ότι η δύναμη των ανθρώπων κρύβεται στο τι θέλουμε και στο τι κάνουμε για αυτό, βαδίζοντας ένα βήμα τη φορά… για να μαθαίνουμε μικροί και μεγάλοι.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Οι μικροί φιλόσοφοι*

Κάθε βιβλίο περιέχει μικρές ιστορίες δύο ή τριών σελίδων με τις περιπέτειες μιας παρέας ανθρωπόμορφων ζώων. Απλές στιγμές, όπως το μοίρασμα μιας μερίδας πατάτες ή ένας καινούριος φίλος που δε μιλάει τη γλώσσα μας, γίνονται αφορμή για κουβέντα.

Η ιστορία της Τέχνης σε 21 γάτες

Η Nia Gould μας προτείνει μια φρέσκια, διασκεδαστική διαδρομή στην ιστορία της Τέχνης, ακολουθώντας τα ίχνη της γάτας – μοντέλου. Εικοσιένα διαφορετικά κινήματα τέχνης, με τα βασικά χαρακτηριστικά τους και τους αντιπροσωπευτικούς καλλιτέχνες που τα επινόησαν ή τα υπηρέτησαν, αποτυπώνονται επάνω σε γάτες που ποζάρουν αυτάρεσκα και με αυτοπεποίθηση στις σελίδες αυτής της καλαίσθητης έκδοσης.

Η Τζούλια και ο καρχαρίας

Μια ολιγόμηνη μετακόμιση σε ένα παλιό φάρο φέρνει αντιμέτωπο ένα δεκάχρονο κορίτσι, τη Τζούλια και τους γονείς της, με σωρεία αλλεπάλληλων προκλήσεων. Η Κίραν Μίλγουντ Χέργκρεϊ πραγματεύεται δύσκολα θέματα που αφορούν τη σχέση με την οικογένεια, τους φίλους, τον εκφοβισμό, την ψυχική ασθένεια. Το δεκάχρονο κορίτσι καλείται να διεκδικήσει καινούργιες φιλίες, να υπερασπιστεί φίλους που πέφτουν θύματα εκφοβισμού, να αντιμετωπίσει τα δικά της τραύματα και κυρίως να διαχειριστεί την ψυχική ασθένεια της μητέρας της.