Άτλαντας της Ιστορίας

Συγγραφέας-εικονογράφηση: Τσιάγκο τζε Μοράις
Μετάφραση: Σοφία Γρηγορίου
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Χρονιά έκδοσης: 2021
Ηλικίες: 7+, 9+, 12+

Η ιστορία, ναι, είναι σοβαρή υπόθεση, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δε μπορεί να είναι και διασκεδαστική και ο Τσιάγκο τζε Μοράις το αποδεικνύει στον Άτλαντα της Ιστορίας. Το βιβλίο παρασύρει τα παιδιά σε ένα ταξίδι στον χρόνο και κυρίως στον κόσμο, μέσα από 15 διαφορετικούς χάρτες που απεικονίζουν με συμπερίληψη, σεβασμό και χιούμορ γνώσεις από κάθε ήπειρο.

Σε κάθε χάρτη η εικόνα αναμιγνύει ανθρώπους, αντικείμενα, μνημεία, κουλτούρα, ιστορίες και σε μεταφέρει στον τόπο σε διαφορετικές χρονικές στιγμές. Το ταξίδι ξεκινάει από τη Μεσοποταμία, την Αρχαία Αίγυπτο και τη Πυραμίδα του Χέοπα, την Αρχαία Ελλάδα και τους Ολυμπιακούς αγώνες, περνάει στην Περσία και τη Ρώμη και από εκεί στην Ινδική χερσόνησο και στη Μαουρί, στη Κίνα και τον κόσμο των Τανγκ, μέσα από ποίηση, φόνους και ένα ωραίο φλιτζάνι τσάι, στη Μογγολία του Τζε-Τζε-Τζένκις Χαν, στη Νότια Αμερική και στη ζωή των Ίνκας, στην Αιθιοπία της Λούσυ (του πρώτου αυστραλοπίθηκου) και των γλυπτών του Μίκαελ Μπέτε Σελασιέ, στην αυτοκρατορική Ρωσία και τη σύγχρονη Βόρεια Αμερική του Τόμας Τζέφερσον αλλά και της Χάριετ Τάμπμαν.

Σε ξεναγεί στον κόσμο των ευρωπαϊκών εξερευνήσεων, αλλά και σε δύσκολα θέματα όπως το διατλαντικό δουλεμπόριο και τους Παγκόσμιους Πολέμους. Εμβόλιμα δίνει στοιχεία της εξέλιξης στοιχείων της καθημερινότητάς όλων μας, όπως του τρόπου κίνησης, της ένδυσης, της επικοινωνίας ανά του αιώνες. Σε αφήνει να φανταστείς και να συνθέσεις ένα μενού με φαγητό από διαφορετικά μέρη και διαφορετικούς χρόνους. Στο χάρτη της Γης βρίσκουν τη θέση τους προσωπικότητες της τέχνης, της επιστήμης, της πολιτικής από όλες τις ηπείρους, από τον Πάμπλο Πικάσο ως τον Τσινούα Ατσέμπε, τον Νέλσον Μαντέλα και τον Χαγιάο Μιγιαζάκι αλλά και ο Στιβ Τζομπς.

Κλείνει με προσωπικότητες που διεκδίκησαν ή διεκδικούν ένα καλύτερο κόσμο τονίζοντας ότι η δύναμη των ανθρώπων κρύβεται στο τι θέλουμε και στο τι κάνουμε για αυτό, βαδίζοντας ένα βήμα τη φορά… για να μαθαίνουμε μικροί και μεγάλοι.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Προδημοσίευση: Η απίστευτα αποτυχημένη φιλία της Λότι Μπρουκς

Λίγες ώρες πριν κυκλοφορήσει σε όλα τα βιβλιοπωλεία το δεύτερο βιβλίο με πρωταγωνίστρια τη Λότι Μπρουκς, μαθαίνουμε τα πάντα το σχεδόν 12χρονο κορίτσι και απαντάμε στο ερώτημα γιατί τα παιδιά την αγαπούν τόσο πολύ.

Υπάρχει ζωή μέσα στη μύτη σου;

Στο βιβλίο αυτό που κρατάμε στα χέρια μας, με τα φωτεινά, έντονα χρώματα και το μαλακό εξώφυλλο, μαθαίνουμε τα πάντα (ή κάνουμε μια καλή αρχή στο μαθάνουμε τα πάντα) γύρω από τους πολλές φορές αόρατους στο γυμνό μάτι μικροοργανισμούς με τους οποίους συμβιώνουμε.

O μικρός μαχητής

Ενα βιβλίο για τη δημιουργία του ανθρώπου και την εξέλιξη του εμβρύο από τη στιγμή της σύλληψης ως και μετά τη γέννησή του. Ενα βιβλίο για τους μικρούς εκείνους μαχητές της ζωής, που με δυσκολία κατάφεραν να γατζωθούν από τα τοιχώματα της μήτρας, να βρουν ένα ασφαλές σημείο και να μεγαλώσουν, ώσπου να γίνουν μωρά και να βγουν στον κόσμο.