Αυτοί είναι οι νικητές των HCAW 2018

Αργά το μεσημέρι της Δεύτερας 26 Μαρτίου, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που δόθηκε στη Διεθνή Έκθεση Παιδικού Βιβλίου της Μπολόνια, ανακοινώθηκαν από το IBBY International και την πρόεδρο της κριτικής επιτροπής των βραβείων, Patricia Aldana, οι δύο νικητές των Hans Christian Andersen Awards για το 2018. Στην κατηγορία των συγγραφέων, νικήτρια αναδείχτηκε η Γιαπωνέζα Eiko Kadono, ενώ στην κατηγορία των εικονογράφων ο Ρώσος Igor Oleynikov. Ποιοί είναι όμως οι δύο αυτοί δημιουργοί που απέσπασαν ένα από τα κορυφαία βραβεία στον χώρο της παιδικής λογοτεχνίας, που απονέμονται κάθε δύο χρόνια;

Η Eiko Kadono γεννήθηκε στο Τόκιο το 1935. Είναι μία από τους πιο σημαντικούς και πολυβραβευμένους συγγραφείς παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας της Ιαπωνίας με εκατοντάδες βιβλία στο βιογραφικό της. Η αναγνώριση ήρθε για την Kadono με τη σειρά βιβλίων της Kiki’s Delivery Service σε εικονογράφηση Akiko Hayashi, με πρωταγωνίστρια μια μικρή μάγισσα που ζει στην πόλη Koriko. Το πρώτο βιβλίο της σειράς κυκλοφόρησε στην Ιαπωνία το 1985, έγινε σειρά anime από τον κορυφαίο σκηνοθέτη Hayao Miyazaki (Princess Mononoke, Heidi, Girl of the Alps, κλπ) το 1989 και πέρασε στην άλλη άκρη του Ειρηνικού το 2003, με την απόκτηση των δικαιωμάτων από τον Αμερικανικό εκδοτικό Annick Press. Εκτός από την Κίκι, η Έικο έχει γράψει περίπου 250 έργα (εικονογραφημένα βιβλία, βιβλία για παιδιά προσχολικής ηλικίας και λογοτεχνία fantasy για έφηβους), ενώ έχει μεταφράσει δεκάδες έργα άλλων συγγραφέων στα Ιαπωνικά. Το Kiki’s Delivery Service τιμήθηκε όταν πρωτοκυκλοφόρησε με τα βραβεία Noma και Shogakukan στην Ιαπωνία, ενώ βρέθηκε και στη λίστα με τα βιβλία που προτείνει το ΙBBY το 1986. 

Ο Ιgor Oleynikov γεννήθηκε στη Ρωσία, στην πόλη Lyubertsy, το 1953. Αν και σπούδασε και δούλεψε ως χημικός μηχανικός, γρήγορα τα παράτησε και το 1986 άρχισε να ασχολείται με τη ζωγραφική και την εικονογράφηση, χωρίς να λάβει καμιά απολύτως εκπαίδευση πάνω στο αντικείμενο. Έχει εικονογραφήσει περισσότερα από 80 παιδικά βιβλία με πιο γνωστά τα The ballad of a little tugboat του Joseph Brodsky, Mahalia Mouse goes to College του John Lithgow, Fairy Tales του Alexander Pushkin, τη ρωσική έκδοση του βιβλίου της Kate DiCamillo The Tale of Despereaux και το The Fox and the Hare, ένα βιβλίο με ρώσικα, παραδοσιακά παραμύθια.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου του IBBY, ανακοινώθηκε και ο νικητής του IBBY-Asahi Reading Promotion Award. Φέτος τιμήθηκε με το βραβείο το Les Doigts Qui Rêvent, ένας οργανισμός που ιδρύθηκε το 1993 και από τότε αφιερώθηκε στο να έχουν τη δυνατότητα όλο και περισσότερα άτομα με προβλήματα όρασης να έχουν πρόσβαση στα εικονογραφημένα βιβλία Tactile. Το έργο του δεν περιορίζεται μόνο στη Γαλλία, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Το βραβείο απονέμεται κάθε δύο χρόνια σε οργανισμό, project ή ίδρυμα που οι εργασίες του προωθούν τη φιλαναγνωσία σε παιδιά και νέους.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Διαβάζω και μαθαίνω με την Peppa Pig

Μια νέα, βραβευμένη σειρά εκπαιδευτικών βιβλίων με πρωταγωνίστρια την Πέππα ήρθε για να εμπλουτίσει την ήδη πλούσια γκάμα βιβλίων που