Χάθηκα

Κείμενο-εικονογράφηση: Mariajo Ilustajo
Μετάφραση: Μαριάννα Ψύχαλου
Εκδόσεις: Μικρή Σελήνη
Χρονιά έκδοσης: 2023
Ηλικίες: 5+ (3+ μεγαλόφωνη ανάγνωση)

Στο εξώφυλλο του βιβλίου μια πολική αρκούδα στέκεται κάτω από τεράστιους ουρανοξύστες, που προοπτικά φεύγουν για να σμίξουν στον ουρανό, και κοιτάει επίμονα έναν χάρτη της μεγαλούπολης, κάτω από τον τίτλο «Χάθηκα».

Είναι λοιπόν η ιστορία μιας αρκούδας, από τον μακρινό Βόρειο Πόλο που βρέθηκε να περπατάει σε μια πολύβουη μεγαλούπολη. Πόσο τρομαχτικό μπορεί να είναι αυτό; Πάρα πολύ και γίνεται ακόμη πιο τρομαχτικό όταν προσπαθεί να ζητήσει βοήθεια, αλλά κανείς δεν της δίνει σημασία. Η λευκή αρκούδα, ψάχνοντας τον δρόμο της επιστροφής, κατεβαίνει στο μετρό. Είναι γεμάτο κόσμο που πηγαινοέρχεται ή περιμένει το τρένο. Η αρκούδα όμως δεν μπορεί να απευθυνθεί σε κανέναν  – άλλοι δεν την βλέπουν  γιατί είναι απορροφημένοι από τις οθόνες των κινητών τους, άλλοι δεν την ακούνε γιατί ακούν κάτι άλλο με τ’  ακουστικά τους, άλλοι είναι απλώς αδιάφοροι ή σκεπτικοί.  Η κυρία πίσω από τον πάγκο μιας καφετέριας και η υπάλληλος στα εκδοτήρια του μετρό την «εξυπηρετούν» μηχανικά βάζοντάς της στο χέρι έναν καφέ ή έναν χάρτη του μετρό χωρίς να σηκώσουν το βλέμμα τους, χωρίς να νοιάζονται για το τι ψάχνει. Οπότε κανείς δεν τη βοηθάει.  Είναι όλοι χαμένοι στον κόσμο τους. Ώσπου ένα κοκκινομάλλικο κορίτσι, μικρό, με το λούτρινο κουνέλι του στο χέρι, επιτέλους προσέχει την αρκούδα, της μιλάει, την πιάνει από το χέρι, την οδηγεί σπίτι του και δίνει τη λύση στο πρόβλημα της. Ένα βιβλίο θα δώσει τις πληροφορίες που χρειάζεται το μικρό κορίτσι για να καταλάβει τον «κόσμο» της καινούργιας της φίλης και η αναζήτηση σε έναν υπολογιστή  τη βοηθήσει να καταστρώσει το σχέδιο που θα ανοίξει το δρόμο για την επιστροφή της χαμένης αρκούδας.

Η Μαριάχο Ιλουστράχο, με το δεύτερό της εικονογραφημένο βιβλίο, απευθύνεται με τις τρυφερές της εικόνες στον μικρό αναγνώστη, που μπορεί να νιώσει την ανασφάλεια του να χαθείς από τους δικούς σου, την αγωνία να βρεις τον δρόμο για το σπίτι σου. Θέμα που βρίσκουμε συχνά στα βιβλία για μικρά παιδιά. Όμως εδώ το κέντρο βάρους δεν πέφτει στον χαμένο κόσμο της πολικής αρκούδας, αλλά στη χαμένη επικοινωνία, στην έλλειψη προσοχής και ενδιαφέροντος των ανθρώπων για όσα συμβαίνουν γύρω τους. Μπορεί ένα παιδί να τα διαβάσει αυτά στις εικόνες του βιβλίου; Του είναι οικείο αυτό που ζει η αρκούδα; Δυστυχώς, η συμπεριφορά των ανθρώπων στους δρόμους, στο σπίτι, στις καθημερινές τους δραστηριότητες θυμίζουν, επιβεβαιώνουν αυτό που ζει η αρκούδα.

Στην ιστορία μας όμως υπάρχει το κοκκινομάλλικο κορίτσι που απλώνει το χέρι, που νοιάζεται, που σκέφτεται και δίνει τη λύση. Η λευκή αρκούδα βρήκε το δρόμο της επιστροφής στο φωτεινό δωμάτιο της μικρής της φίλης αφήνοντας πίσω της την γκρίζα πόλη με τους χαμένους ανθρώπους.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Η τελεία

Η Τελεία του Peter Reynolds είναι ίσως ένα από τα πιο αγαπημένα εικονογραφημένα βιβλία που έχουν κυκλοφορήσει. Το έχουν διαβάσει και αγαπήσει τόσα πολλά παιδιά που εδώ και μερικά χρόνια, το βιβλίο του Αμερικανού δημιουργού έχει και τη δική του Παγκόσμια Ημέρα, που γιορτάζεται κάθε χρόνο περίπου στα μέσα του Σεπτεμβρίου.

Το κομμάτι που λείπει & Το κομμάτι που λείπει συναντά το Mεγάλο Ο

Τα βιβλία του Silverstein έχουν φανατικό κοινό και στην Ελλάδα, για αυτό και όταν ανακοινώθηκε η απόκτηση των δικαιωμάτων των βιβλίων του Αμερικανού δημιουργού από τις εκδόσεις Διόπτρα, πολλοί ήταν αυτοί που χάρηκαν. Όχι μόνο γιατί θα έβγαιναν σε ανανεωμένες και πολυτελείς εκδόσεις πολλά από αυτά που ήδη είχαμε γνωρίσει και αγαπήσει στο παρελθόν, αλλά επειδή θα μεταφράζονταν επιτέλους στα ελληνικά και κάποιοι τίτλοι που ποτέ έως τώρα δεν είχαμε δει στη γλώσσα μας.