Κείμενο-εικονογράφηση: Mariajo Ilustajo
Μετάφραση: Μαριάννα Ψύχαλου
Εκδόσεις: Μικρή Σελήνη
Χρονιά έκδοσης: 2023
Ηλικίες: 5+ (3+ μεγαλόφωνη ανάγνωση)

Στο εξώφυλλο του βιβλίου μια πολική αρκούδα στέκεται κάτω από τεράστιους ουρανοξύστες, που προοπτικά φεύγουν για να σμίξουν στον ουρανό, και κοιτάει επίμονα έναν χάρτη της μεγαλούπολης, κάτω από τον τίτλο «Χάθηκα».

Είναι λοιπόν η ιστορία μιας αρκούδας, από τον μακρινό Βόρειο Πόλο που βρέθηκε να περπατάει σε μια πολύβουη μεγαλούπολη. Πόσο τρομαχτικό μπορεί να είναι αυτό; Πάρα πολύ και γίνεται ακόμη πιο τρομαχτικό όταν προσπαθεί να ζητήσει βοήθεια, αλλά κανείς δεν της δίνει σημασία. Η λευκή αρκούδα, ψάχνοντας τον δρόμο της επιστροφής, κατεβαίνει στο μετρό. Είναι γεμάτο κόσμο που πηγαινοέρχεται ή περιμένει το τρένο. Η αρκούδα όμως δεν μπορεί να απευθυνθεί σε κανέναν  – άλλοι δεν την βλέπουν  γιατί είναι απορροφημένοι από τις οθόνες των κινητών τους, άλλοι δεν την ακούνε γιατί ακούν κάτι άλλο με τ’  ακουστικά τους, άλλοι είναι απλώς αδιάφοροι ή σκεπτικοί.  Η κυρία πίσω από τον πάγκο μιας καφετέριας και η υπάλληλος στα εκδοτήρια του μετρό την «εξυπηρετούν» μηχανικά βάζοντάς της στο χέρι έναν καφέ ή έναν χάρτη του μετρό χωρίς να σηκώσουν το βλέμμα τους, χωρίς να νοιάζονται για το τι ψάχνει. Οπότε κανείς δεν τη βοηθάει.  Είναι όλοι χαμένοι στον κόσμο τους. Ώσπου ένα κοκκινομάλλικο κορίτσι, μικρό, με το λούτρινο κουνέλι του στο χέρι, επιτέλους προσέχει την αρκούδα, της μιλάει, την πιάνει από το χέρι, την οδηγεί σπίτι του και δίνει τη λύση στο πρόβλημα της. Ένα βιβλίο θα δώσει τις πληροφορίες που χρειάζεται το μικρό κορίτσι για να καταλάβει τον «κόσμο» της καινούργιας της φίλης και η αναζήτηση σε έναν υπολογιστή  τη βοηθήσει να καταστρώσει το σχέδιο που θα ανοίξει το δρόμο για την επιστροφή της χαμένης αρκούδας.

Η Μαριάχο Ιλουστράχο, με το δεύτερό της εικονογραφημένο βιβλίο, απευθύνεται με τις τρυφερές της εικόνες στον μικρό αναγνώστη, που μπορεί να νιώσει την ανασφάλεια του να χαθείς από τους δικούς σου, την αγωνία να βρεις τον δρόμο για το σπίτι σου. Θέμα που βρίσκουμε συχνά στα βιβλία για μικρά παιδιά. Όμως εδώ το κέντρο βάρους δεν πέφτει στον χαμένο κόσμο της πολικής αρκούδας, αλλά στη χαμένη επικοινωνία, στην έλλειψη προσοχής και ενδιαφέροντος των ανθρώπων για όσα συμβαίνουν γύρω τους. Μπορεί ένα παιδί να τα διαβάσει αυτά στις εικόνες του βιβλίου; Του είναι οικείο αυτό που ζει η αρκούδα; Δυστυχώς, η συμπεριφορά των ανθρώπων στους δρόμους, στο σπίτι, στις καθημερινές τους δραστηριότητες θυμίζουν, επιβεβαιώνουν αυτό που ζει η αρκούδα.

Στην ιστορία μας όμως υπάρχει το κοκκινομάλλικο κορίτσι που απλώνει το χέρι, που νοιάζεται, που σκέφτεται και δίνει τη λύση. Η λευκή αρκούδα βρήκε το δρόμο της επιστροφής στο φωτεινό δωμάτιο της μικρής της φίλης αφήνοντας πίσω της την γκρίζα πόλη με τους χαμένους ανθρώπους.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Διαβάστε ακόμα

Αχ, Όλιβ!

Η ταλαντούχα συγγραφέας και εικονογράφος από την Ταϊβάν φαίνεται να βάζει εδώ ένα κομμάτι από τον εαυτό της. Γράφει γνωρίζοντας

Κύριε Άι-Βασίλη

Αλήθεια, εσείς τι θα ρωτούσατε τον Άγιο Βασίλη αν καταφέρνατε έστω και μία φορά να τον συναντήσετε από κοντά; Στο