Συγγραφέας: Alice Oseman
Μετάφραση: Μυρσίνη Γκανά
Εκδόσεις: Διόπτρα
Χρονιά έκδοσης: 2023
Ηλικίες: 15+, 17+
Η Τζόρτζια είναι ένα νεαρό κορίτσι που προετοιμάζεται για το πανεπιστήμιο. Όπως εξαρχής ξεκαθαρίζει, δεν έχει ερωτευτεί ποτέ και δεν αναρωτιέται έντονα γιατί δεν ένιωσε -το γνωστό- «κόλλημα με κάποιον», με αποτέλεσμα να νιώθει λίγο σαν τη μύγα μες’ το γάλα.
Η ηρωίδα παθαίνει ένα πρώτο σοκ όταν πάνω σε μία συζήτηση που κάνει με την κολλητή της και αφορά το σεξ, συνειδητοποιεί πόσο μπερδεμένη είναι. Μέσα από τις συναναστροφές της και φυσικά τις δικές της προσωπικές σκέψεις και αναζητήσεις, προσπαθεί να καταλάβει εάν αυτό που βιώνει είναι «αφύσικο» και περίεργο ή εάν οι φίλοι της υπερεκτιμούν τον έρωτα και το ρομαντισμό.
Καθώς, διαβάζει κανείς το βιβλίο παρατηρεί πόσο σημαντικό και κομβικό είναι να έχει ο κάθε άνθρωπος τον χώρο που χρειάζεται για να γνωρίσει και εντέλει να αποδεχτεί τον εαυτό του. Η πρωταγωνίστρια δίνει τον δικό της αγώνα και αυτό κάνει όντως ενδιαφέρουσα την πλοκή του βιβλίου. Δεν σταματάει να προβληματίζεται, να συζητάει και να διεκδικεί ακόμη και όταν δεν είναι σίγουρη γι ΄ αυτό που αισθάνεται. Το ταξίδι της στη ζωή εμπεριέχει όλες εκείνες τις σκέψεις και τους προβληματισμούς που έχει ένας άνθρωπος της ηλικίας της σχετικά με την ασεξουαλικότητα (ή αφυλοφιλία), κάτι που την κάνει να νιώθει παράξενα, ακόμη και ενοχικά όταν οι φίλες της και ο περίγυρός της μοιάζει να ξέρει τι θέλει και να απολαμβάνει κάθε πτυχή της ερωτικής συντροφιάς και συναισθημάτων. Σίγουρα, ο όρος «ασεξουαλικότητα» είναι για πολλούς ένας πιο ιδιαίτερος και όχι τόσο συνηθισμένος στη χρήση του στην καθημερινή επικοινωνία όρος, όμως δεν παύει να αποτελεί μέρος της έκφρασης, ερμηνείας και πτυχής των ανθρώπινων σχέσεων.
Η συγγραφέας χρησιμοποιώντας το χιούμορ προσδίδει μια πιο ανάλαφρη ατμόσφαιρα στην ιστορία, χωρίς όλα εκείνα τα «καθωσπρέπει» που βαραίνουν. Το διαλεκτικό κομμάτι μεταξύ των χαρακτήρων είναι βασικό στοιχείο του κειμένου και κάνει την ανάγνωση να ρέει εύκολα και ευχάριστα. Η Oseman αποδίδει στους χαρακτήρες της την πραγματική τους διάσταση. Γυρνώντας τις σελίδες ο αναγνώστης παρατηρεί τις ποικίλες διαστάσεις που έχουν οι ανθρώπινες σχέσεις, τόσο οι ερωτικές όσο και οι φιλικές. Μέσα από τη διαδρομή αυτή αντιλαμβάνεται και η ίδια η πρωταγωνίστρια αλλά και οι αναγνώστες τις μορφές που μπορεί να λάβει η έννοια της αγάπης και της τρυφερότητας, χωρίς αυτή να αφορά αποκλειστικά και μόνο τους ερωτικούς συντρόφους.
Το βιβλίο έχει πολλά αυτοβιογραφικά στοιχεία και αυτό προσθέτει στην ιστορία την αλήθεια που όλοι αναζητούμε στις λέξεις που διαβάζουμε. Παρόλα αυτά, όπως έχει αναφέρει και η ίδια η δημιουργός σε συνέντευξή της, τα θέματα που πραγματεύεται στο “Χωρίς έρωτα” είναι πολύ ευαίσθητα και πολλές φορές η επίδραση των μίντια και του Ιντερνετ μπορεί να είναι αρνητική, γι’ αυτό η αναζήτηση του ποιοι είμαστε και τι μας ελκύει δεν πρέπει να γίνεται με πίεση και άγχος. Η καταγραφή της ιδιαίτερης ιστορίας της Τζόρτζια αποτέλεσε για την Oseman μια πρόκληση και κατά δική της ομολογία χρειάστηκε αρκετές φορές να τη δει από μια απόσταση και να κάνει μικρά διαλλείματα ώστε να αποτυπώσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το ταξίδι της ηρωίδας της.