Χριστουγεννιάτικη ιστορία

Συγγραφέας: Κάρολος Ντίκενς

Διασκευή: Ελένη Κατσαμά

Εικονογράφηση: Βασίλης Γρίβας

Εκδόσεις: Μεταίχμιο

Χρονιά έκδοσης: 2017

Ηλικίες: 5+

 

Χριστούγεννα χωρίς Ντίκενς, είναι Χριστούγεννα χωρίς λαμπάκια στο δέντρο και κουραμπιέδες! Ο Βρετανός συγγραφέας συνέδεσε το όνομά του με την πιο όμορφη γιορτή του χρόνου, όταν το 1843 ο Βρετανικός εκδοτικός οίκος Chapman & Hall κυκλοφόρησε την ιστορία του A Christmas Carol in Prose, Being a Ghost-Story of Christmas, μια σκληρόδετη έκδοση με εικονογράφηση του John Leech. Κεντρικός ήρωας της ιστορίας είναι ο Εμπενίζερ Σκρουτζ, ένας τσιγκούνης και κακότροπος γέρος, που βασάνιζε με τη συμπεριφορά του και τον μοναδικό του υπάλληλο και τον ανηψιό του, ο οποίος όμως τον συμπαθούσε. Το βράδυ της Παραμονής των Χριστουγέννων, ο Σκρουτζ θα έχει τέσσερις συναντήσεις με φαντάσματα: το πνεύμα του παλιού του συνέταιρου Τζέικομπ Μάρλει ο οποίος θα προσπαθήσει να τον προειδοποιήσει για το μέλλον που έρχεται, και τα πνεύματα των Χριστουγέννων, αυτών που πέρασαν, των τωρινών και των μελλοντικών. Μετά από αυτές τις συναντήσεις, ο Σκρουτζ θα αλλάξει συμπεριφορά, θα γίνει ευγενικός και ανοιχτοχέρης. Η Ελένη Κατσαμά, στην έκδοση αυτή από το Μεταίχμιο, μεταφέρει το πνεύμα της ιστορίας του Ντίκενς χωρίς να χάνει καθόλου από την ουσία και την “ατμόσφαιρά” της, ενώ η εικονογράφηση του Βασίλη Γρίβα, σκοτεινή και όσο πρέπει υποβλητική, χαρίζει μια αίσθηση Βρετανίας του προπερασμένου αιώνα.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Το βιβλίο του μικροσκοπίου

Με το διάβασμα αυτού του βιβλίου ετοιμαστείτε για αναζήτηση μικροσκοπίου! Στις περίπου 60 σελίδες του μαθαίνουμε τα μέρη και την αρχή λειτουργίας του μικροσκοπίου και στη συνέχεια το χρησιμοποιούμε για να εξερευνήσουμε τον μικρόκοσμο του σπιτιού, των φυτών, των ζώων, του ανθρώπινου σώματος και του εδάφους.

Θα παίζουμε;

Το “Θα παίξουμε;” είναι μια ιστορία για μικρά παιδιά (κατά τη γνώμη μου, ακόμα και για προσχολικής ηλικίας) και για τη σχέση τους με την τεχνολογία, σε αντιδιαστολή με τη συμμετοχή τους στην πραγματική ζωή. Τον Πέδρο προσκαλούν σε παιχνίδι η αδελφή του, οι γονείς του, οι συμμαθητές, η γιαγιά και ο παππούς του, αλλά μάταια… ή μήπως τελικά όχι;

Όλα για την περίοδο

Έχουμε άλλωστε τόσα βιβλία γνώσεων για το ανθρώπινο σώμα, γιατί όχι και ένα για αυτό που αφορά κάτι παραπάνω από τον μισό πληθυσμό του πλανήτη; Και ναι, μπορεί η έμμηνος ρύση να αποτελεί ακόμα και σήμερα ταμπού σε πολλές χώρες, ακόμα και στην ελληνική επαρχία, όμως στην εποχή της τεχνολογίας και της ανεμπόδιστης πρόσβασης στις πληροφορίες, ότι δεν υπήρχε ως σήμερα στα ελληνικά ένα βιβλίο για το συγκεκριμένο θέμα, το οποίο βρίσκαμε μόνο ως κεφάλαιο ή ως αναφορά σε βιβλία γνώσεων για τη σεξουαλικότητα, είναι αδιανότητο.