Χριστουγεννιάτικη ιστορία

Συγγραφέας: Κάρολος Ντίκενς

Διασκευή: Ελένη Κατσαμά

Εικονογράφηση: Βασίλης Γρίβας

Εκδόσεις: Μεταίχμιο

Χρονιά έκδοσης: 2017

Ηλικίες: 5+

 

Χριστούγεννα χωρίς Ντίκενς, είναι Χριστούγεννα χωρίς λαμπάκια στο δέντρο και κουραμπιέδες! Ο Βρετανός συγγραφέας συνέδεσε το όνομά του με την πιο όμορφη γιορτή του χρόνου, όταν το 1843 ο Βρετανικός εκδοτικός οίκος Chapman & Hall κυκλοφόρησε την ιστορία του A Christmas Carol in Prose, Being a Ghost-Story of Christmas, μια σκληρόδετη έκδοση με εικονογράφηση του John Leech. Κεντρικός ήρωας της ιστορίας είναι ο Εμπενίζερ Σκρουτζ, ένας τσιγκούνης και κακότροπος γέρος, που βασάνιζε με τη συμπεριφορά του και τον μοναδικό του υπάλληλο και τον ανηψιό του, ο οποίος όμως τον συμπαθούσε. Το βράδυ της Παραμονής των Χριστουγέννων, ο Σκρουτζ θα έχει τέσσερις συναντήσεις με φαντάσματα: το πνεύμα του παλιού του συνέταιρου Τζέικομπ Μάρλει ο οποίος θα προσπαθήσει να τον προειδοποιήσει για το μέλλον που έρχεται, και τα πνεύματα των Χριστουγέννων, αυτών που πέρασαν, των τωρινών και των μελλοντικών. Μετά από αυτές τις συναντήσεις, ο Σκρουτζ θα αλλάξει συμπεριφορά, θα γίνει ευγενικός και ανοιχτοχέρης. Η Ελένη Κατσαμά, στην έκδοση αυτή από το Μεταίχμιο, μεταφέρει το πνεύμα της ιστορίας του Ντίκενς χωρίς να χάνει καθόλου από την ουσία και την “ατμόσφαιρά” της, ενώ η εικονογράφηση του Βασίλη Γρίβα, σκοτεινή και όσο πρέπει υποβλητική, χαρίζει μια αίσθηση Βρετανίας του προπερασμένου αιώνα.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Πάρα πολλά γουρουνάκια και ένας μόνο λύκος

Αν σας αρέσουν τα παραμύθια, τότε σίγουρα θα προτιμάτε να μην τελειώνουν στο άψε σβήσε. Ένα παραμύθι θέλει αστείους ήρωες, ενδιαφέρον, λεπτομέρειες και σασπένς! Όλοι γνωρίζουμε την ιστορία του λύκου με τα τρία γουρουνάκια. Πόσες όμως παραλλαγές έχουμε ήδη διαβάσει και πόσες ακόμα μπορούμε να φανταστούμε;

Η Χόλι γεμίζει το κόκκινο σακίδιο

Η Χόλι είναι ένα μικρό πιγκουινάκι που μένει μαζί με τους γονείς και το υπόλοιπο σμήνος κάπου στον Νότιο Πόλο. Απολαμβάνει το παιχνίδι στο χιόνι, τα φρέσκα, λαχταριστά ψαράκια και τις βραδινές συναντήσεις με τους υπόλοιπους πιγκουίνους. Μια μέρα ο μπαμπάς της θα της ανακοινώσει ότι η θάλασσα δεν έχει πλέον πολλά ψάρια και θα χρειαστεί να ταξιδέψει μακριά για να μπορέσει να βρει φαγητό για όλους.