Δέντρα

Συγγραφέας: Wojciech Crajkowski
Εικονογράφηση: Piotr Socha
Mετάφραση: Agnieszka Barbara Czerwinska, Μαριάννα Ψύχαλου
Εκδόσεις: Μικρή Σελήνη
Χρονιά έκδοσης: 2019

Tα δέντρα είναι οι μεγαλύτεροι ζωντανοί οργανισμοί της Γης. Δίπλα σε μια γιγαντιαία σεκόγια ο άνθρωπος ή ακόμα και η ψηλότερη καμηλοπάρδαλη, φαντάζουν μικροσκοπικοί“. Με αυτές τις λέξεις και το εικονογραφημένο, πολύχρωμο και εντυπωσιακό μεξικάνικο δέντρο της ζωής ανοίγει το βιβλίο γνώσεων για παιδιά του Piotr Socha και του Wojciech Crajkowski, το δεύτερο που μεταφράζεται στα ελληνικά.

Μετά τις Μέλισσες, οι δύο Πολωνοί δημιουργοί μας συστήνουν τους παλαιότερους ζωντανούς οργανισμούς του πλανήτη, τα δέντρα. Μαθαίνουμε την ιστορία τους, τα χαρακτηριστικά τους, τη σημασία τους στη ζωή των ζώων και των ανθρώπων, τα χαρακτηριστικά τους. Τι είναι δέντρο και τι όχι και ποιες οι διαφορές τους, πώς είναι τα διαφορετικά είδη φύλλων και γιατί θεωρούνται τόσο σημαντικά, πώς διακλαδώνονται οι ρίζες τους κάτω ή πολλές φορές και πάνω από το έδαφος, πώς λειτουργεί ένα δέντρο κατά τη διάρκεια του χρόνου και των εποχών, πώς πολλαπλασιαζόνται μέσα από το ταξίδι των σπόρων τους; Κι αυτές είναι μόνο οι πρώτες πληροφορίες που λαμβάνει ο αναγνώστης ξεκινώντας την ανάγνωση.

Μέσα από τις λεπτομερείς, σχεδόν αληθοφανείς απεικονίσεις των δέντρων που δημιούργησε ο Socha γνωρίζουμε δέντρα ψηλά και δέντρα κοντά, δέντρα ενδημικά και εξωτικά, άλλα προϊστορικά. Ενα σαλόνι είναι αφιερωμένο στα εντυπωσιακά μπαομπάμπ κι ένα άλλο στα μικροσκοπικά μπονζάι, ένα μιλά για τους “εχθρούς” των δέντρων κι ένα άλλο για τους κατοίκους τους. Η εγκάρσια τομή της γηραίοτερης σεκόγιας του κόσμου, η οποία όταν κόπηκε το 1900 ήταν ήδη 3.266 ετών, λειτουργεί σαν ένα χρονολόγιο της ιστορίας του ανθρώπινου γένους για το διάστημα της ζωής του δέντρου αυτού που φύτρωσε στη Νεβάδα των ΗΠΑ περίπου την εποχή που άνθρωπος ανακάλυψε τον σίδηρο.

Το κείμενο που συνοδεύει την έκδοση αυτή έρχεται σε δεύτερη μοίρα, καθώς την παράσταση, όπως και στις Μέλισσες, κλέβει η εικονογράφηση. Είναι όμως επιστημονικά τεκμηριωμένο και μεταφρασμένο με ακρίβεια και αν και καταλαμβάνει μόλις το 1/6 των σαλονιών, μας δίνει την ευκαιρία να μάθουμε εξαιρετικά πολλές και ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τους σπουδαίους αυτούς ζωντανούς οργανισμούς, ενώ παράλληλα μας δίνει λαβές για να ψάξουμε ακόμα περισσότερο το θέμα, χρησιμοποιώντας συνδυαστικά και άλλα βιβλία και άλλες πηγές πληροφόρησης. Ενα εξαιρετικό βιβλίο γνώσεων για παιδιά, μια αισθητικά άρτια έκδοση για μικρούς αλλά και μεγάλους αναγνώστες.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Υπάρχει ζωή μέσα στη μύτη σου;

Στο βιβλίο αυτό που κρατάμε στα χέρια μας, με τα φωτεινά, έντονα χρώματα και το μαλακό εξώφυλλο, μαθαίνουμε τα πάντα (ή κάνουμε μια καλή αρχή στο μαθάνουμε τα πάντα) γύρω από τους πολλές φορές αόρατους στο γυμνό μάτι μικροοργανισμούς με τους οποίους συμβιώνουμε.

O μικρός μαχητής

Ενα βιβλίο για τη δημιουργία του ανθρώπου και την εξέλιξη του εμβρύο από τη στιγμή της σύλληψης ως και μετά τη γέννησή του. Ενα βιβλίο για τους μικρούς εκείνους μαχητές της ζωής, που με δυσκολία κατάφεραν να γατζωθούν από τα τοιχώματα της μήτρας, να βρουν ένα ασφαλές σημείο και να μεγαλώσουν, ώσπου να γίνουν μωρά και να βγουν στον κόσμο.

Το δώρο του παππού

Η Κάρμεν ζει με τον μπαμπά της και τη μαμά της, όμως συχνά επισκέπτεται τον αγαπημένο της παππού, ο οποίος αγαπά οτιδήποτε έχει να κάνει με τις εφευρέσεις. Δεν αφήνει τίποτα να πάει χαμένο: παλιά μοτέρ, παλιές καρέκλες, παλιά υφάσματα μέχρι και παλιά φτερά ποδηλάτου. Αυτός είναι ο παππούς της, που της έχει φτιάξει και τον Τάλω, ένα ρομπότ που την ακουλουθεί όπου πάει, φτιαγμένος κι αυτός από παλιά πράγματα. Το πρόβλημα της Κάρεν όμως, δεν είναι ούτε οι γονείς της, ούτε ο Τάλως*, ούτε φυσικά ο παππούς της. Το πρόβλημά της είναι το μάθημα της Ιστορίας και ένας κακός βαθμός που πήρε σε ενα διαγώνισμα.