Δέντρα

Συγγραφέας: Wojciech Crajkowski
Εικονογράφηση: Piotr Socha
Mετάφραση: Agnieszka Barbara Czerwinska, Μαριάννα Ψύχαλου
Εκδόσεις: Μικρή Σελήνη
Χρονιά έκδοσης: 2019

Tα δέντρα είναι οι μεγαλύτεροι ζωντανοί οργανισμοί της Γης. Δίπλα σε μια γιγαντιαία σεκόγια ο άνθρωπος ή ακόμα και η ψηλότερη καμηλοπάρδαλη, φαντάζουν μικροσκοπικοί“. Με αυτές τις λέξεις και το εικονογραφημένο, πολύχρωμο και εντυπωσιακό μεξικάνικο δέντρο της ζωής ανοίγει το βιβλίο γνώσεων για παιδιά του Piotr Socha και του Wojciech Crajkowski, το δεύτερο που μεταφράζεται στα ελληνικά.

Μετά τις Μέλισσες, οι δύο Πολωνοί δημιουργοί μας συστήνουν τους παλαιότερους ζωντανούς οργανισμούς του πλανήτη, τα δέντρα. Μαθαίνουμε την ιστορία τους, τα χαρακτηριστικά τους, τη σημασία τους στη ζωή των ζώων και των ανθρώπων, τα χαρακτηριστικά τους. Τι είναι δέντρο και τι όχι και ποιες οι διαφορές τους, πώς είναι τα διαφορετικά είδη φύλλων και γιατί θεωρούνται τόσο σημαντικά, πώς διακλαδώνονται οι ρίζες τους κάτω ή πολλές φορές και πάνω από το έδαφος, πώς λειτουργεί ένα δέντρο κατά τη διάρκεια του χρόνου και των εποχών, πώς πολλαπλασιαζόνται μέσα από το ταξίδι των σπόρων τους; Κι αυτές είναι μόνο οι πρώτες πληροφορίες που λαμβάνει ο αναγνώστης ξεκινώντας την ανάγνωση.

Μέσα από τις λεπτομερείς, σχεδόν αληθοφανείς απεικονίσεις των δέντρων που δημιούργησε ο Socha γνωρίζουμε δέντρα ψηλά και δέντρα κοντά, δέντρα ενδημικά και εξωτικά, άλλα προϊστορικά. Ενα σαλόνι είναι αφιερωμένο στα εντυπωσιακά μπαομπάμπ κι ένα άλλο στα μικροσκοπικά μπονζάι, ένα μιλά για τους “εχθρούς” των δέντρων κι ένα άλλο για τους κατοίκους τους. Η εγκάρσια τομή της γηραίοτερης σεκόγιας του κόσμου, η οποία όταν κόπηκε το 1900 ήταν ήδη 3.266 ετών, λειτουργεί σαν ένα χρονολόγιο της ιστορίας του ανθρώπινου γένους για το διάστημα της ζωής του δέντρου αυτού που φύτρωσε στη Νεβάδα των ΗΠΑ περίπου την εποχή που άνθρωπος ανακάλυψε τον σίδηρο.

Το κείμενο που συνοδεύει την έκδοση αυτή έρχεται σε δεύτερη μοίρα, καθώς την παράσταση, όπως και στις Μέλισσες, κλέβει η εικονογράφηση. Είναι όμως επιστημονικά τεκμηριωμένο και μεταφρασμένο με ακρίβεια και αν και καταλαμβάνει μόλις το 1/6 των σαλονιών, μας δίνει την ευκαιρία να μάθουμε εξαιρετικά πολλές και ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τους σπουδαίους αυτούς ζωντανούς οργανισμούς, ενώ παράλληλα μας δίνει λαβές για να ψάξουμε ακόμα περισσότερο το θέμα, χρησιμοποιώντας συνδυαστικά και άλλα βιβλία και άλλες πηγές πληροφόρησης. Ενα εξαιρετικό βιβλίο γνώσεων για παιδιά, μια αισθητικά άρτια έκδοση για μικρούς αλλά και μεγάλους αναγνώστες.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Αγροτόσπιτο

“Είναι μια ιστορία φθοράς και μιας ιδιότυπης αναγέννησης. Η φθορά είναι φυσιολογική για τα πάντα, η αναγέννηση όμως, ακόμα και αν είναι μέσα από μια εικονογραφημένη ιστορία, έχει να κάνει με τη ματιά που ρίχνουμε στα πράγματα, στην εκτίμηση του παρελθόντος τους και στην προσπάθεια να διατηρήσουμε κάτι από την προηγούμενη ζωή τους ζωντανό, να δημιουργήσουμε μια σύνδεση με το παρελθόν ακόμα κι αν πρόκειται για μια οικογενειακή ιστορία που αλλιώς δεν θα μας αφορούσε, ακόμα κι αν πρόκειται για ένα σπίτι που ποτέ δεν θα επισκεπτόμασταν. Είναι ένας γλυκός, ήπιος τρόπος για να μιλήσει ένα βιβλίο στα παιδιά γι’ αυτό που ζει, γερνάει και πεθαίνει – αλλά πεθαίνει χορτάτο από τη ζωή που έζησε και ξαναζεί γιατί κάποιος μας λέει την ιστορία του. Το “Αγροτόσπιτο” της Sophie Blackall είναι ένα διαμαντάκι για ευαίσθητους συλλέκτες ιστοριών και παρατηρητές της λεπτομέρειας”.

Το αγόρι που έφερε το χιόνι

Στην καρδιά μιας μεγάλης πόλης, εκεί που οι κάτοικοί της ζουν και περπατούν βιαστικά, ζει ένα αγοράκι, μαζί με τη μαμά του και τον μπαμπά τους. Για “σπίτι΄” τους έχουν ένα παγκάκι. Όταν όμως το αγόρι βρει ένα βράδυ, εντελώς μαγικά, μια χιονόμπαλα ακριβώς πλάι στο παγκάκι που κοιμάται, όλα θα αρχίσουν να αλλάζουν. Στη χιονόμπαλα μέσα υπάρχει μια πόλη σαν αυτή που βρίσκεται εκείνος, με ενα παγκάκι ακριβώς σαν αυτό που κοιμάται τώρα. Οταν θα την κουνίσει κάτι μαγικό θα έχει συμβεί.

Η Μυρτιά και ο καθρέφτης

Στην «Μυρτιά», που είναι ένα εικονογραφημένο παραμύθι, ζωγραφιές σαν μενταγιόν ζωντανεύουν τις λέξεις που διαλέγει η  Κατερίνα Παούρη για να φτιάξει τον κόσμο της ηρωίδας: αρώματα από τη φωτιά που τριζοβολάει, από τα βιβλία, του τσουκαλιού, της λεβάντας, του χαμομηλιού, του κρόκου, της μυρτιάς μοσχοβολούν στα απάτητα δάση του παραμυθιού.