Διαδραστικές αναγνώσεις: Ώρα για ύπνο

Υπάρχουν βιβλία χωρίς λέξεις; Πώς μπορούμε να τα διαβάσουμε; Τι σημαίνει οπτική αφήγηση και σε τι βοηθάει; Κάποια βιβλία μας αφηγούνται ιστορίες με εικόνες. Τα εικονοβιβλία χωρίς λόγια ή αλλιώς τα «σιωπηλά βιβλία» (silent books) είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα επιλογή ανάγνωσης για μικρά παιδιά και όχι μόνο. Γιατί; Ίσως γιατί μας παρακινούν να ψάξουμε, να παρατηρήσουμε, να αναγνωρίσουμε και να «μπούμε στη θέση των ηρώων της ιστορίας», ακολουθώντας μια αλληλουχία εικόνων. Τα εικονοβιβλία χωρίς λόγια ενεργοποιούν δημιουργικά τη φαντασία και τη συμμετοχή των παιδιών, προτρέποντάς τα να βάλουν τις δικές τους σκέψεις και λέξεις στην εικόνα.

Ας ξεκινήσουμε τώρα να διαβάζουμε τις εικόνες του «Ώρα για ύπνο» της Μαρτίν και του Μπονίγια. Είναι βράδυ, ένα κορίτσι ετοιμάζεται για ύπνο. Ποιος το βοηθάει στο μπάνιο του; Η μαμά ή ο μπαμπάς ; Εσένα ποιος είναι κοντά σου συνήθως όταν ετοιμάζεσαι για ύπνο, ρωτάμε τον μικρό μας αναγνώστη. Καθώς οι εικόνες διαδέχονται η μία την άλλη, ο χρόνος σταματά. Η μικρή στέκεται μπροστά στη βιβλιοθήκη της για να διαλέξει το βιβλίο που θα  διαβάσουν μαζί με τον  μπαμπά της. Ποιο είναι το αγαπημένο σου βιβλίο για καληνύχτα; Η ανάγνωση τελειώνει και η μικρή πηγαίνει στο κρεβάτι. Φωνάζει τον μπαμπά της. Τι του λέει ; Η εικόνα δείχνει τον ήρωα μπαμπά που αρπάζει, τί άλλο, τον  σκοτεινό φόβο της νύχτας και τον απομακρύνει από τον σημαντικό χώρο του ύπνου. Οι σύντροφοι κούκλες του παιδιού παίρνουν τη θέση τους στο προσκεφάλι  του. Είναι οι φύλακες των ονείρων του. Η καλύτερη προσέγγιση της ανάγνωσης του συγκεκριμένου βιβλίου, είναι να δώσουμε όλο τον χώρο στο παιδί να φτιάξει μόνο του  την ιστορία.

Και μετά ας κλείσουμε τα μάτια κι ας αφήσουμε τη σιωπή να κάνει τα μαγικά της. Μία σιωπηλή και μαζί τόσο ηχηρή ιστορία έφτασε στο τέλος της. Καληνύχτα! Ξεκουράσου μικρέ μου αναγνώστη κι όνειρα γλυκά.

To βιβλίο “Ωρα για ύπνο” της Rocio Bonilla και της Patricia Martin κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Μεγαλόφωνη ανάγνωση στην τάξη: οι λέξεις δημιουργούν κόσμους ολόκληρους

“Αν μου ζητούσε κάποιος να να του πω έναν μόνο λόγο για τον οποίο αγαπώ και υπηρετώ τη μεγαλόφωνη ανάγνωση στην τάξη, είκοσι χρόνια τώρα, είναι γιατί πιστεύω πως είναι ο μόνος τρόπος για να συνυπάρχουμε με ίσους όρους”.

Ένα λίγο διαφορετικό άρθρο για τη μεγαλόφωνη ανάγνωση στην τάξη από την εκπαιδευτικό Ελευθερία Καλούδη.

Διαβάζω Δυνατά 2024

Το «Διαβάζω Δυνατά» είναι η ετήσια καμπάνια του ηλεκτρονικού περιοδικού «Κόκκινη Αλεπού» που έχει ως βασικό στόχο να κάνει ευρέως γνωστή την πρακτική των μεγαλόφωνων αναγνώσεων στα παιδιά από τους γονείς, τους φροντιστές και τους εκπαιδευτικούς τους. Γιορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Φεβρουαρίου και αποτελεί υπενθύμιση για το πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η μεγαλόφωνη ανάγνωση στη ζωή και την ανάπτυξη των παιδιών, αλλά και στην καλλιέργεια της αγάπης για τα βιβλία και τη λογοτεχνία.