Σε ένα κατάμεστο Koukoubook πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 2 Μαρτίου η κεντρική εκδήλωση του “Διαβάζω Δυνατά”, της καμπάνιας του ηλεκτρονικού περιοδικού για το παιδικό βιβλίο “Κόκκινη Αλεπού” για τις μεγαλόφωνες αναγνώσεις.
Στην εκδήλωση μίλησαν για τη μεγαλόφωνη ανάγνωση, τα οφέλη και την τεράστια σημασία που έχει στα παιδιά και τους εφήβους η Κατερίνα Φρουζάκη, υπεύθυνη της Παιδικής Βιβλιοθήκης Search Κηφισιάς, η Ελευθερία Καλούδη, δασκάλα και υπεύθυνη της σχολικής βιβλιοθήκης του 43ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου Κρήτης, η Κούλα Πανάγου, εκπαιδευτικός και υπεύθυνη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Δικτύου για τα Δικαιώματα των Παιδιών, η Γαρυφαλιά Τεριζάκη, νηπιαγωγός και υπεύθυνη της Βιβλιοθήκης Τριφυλίας – Παράρτημα ΔΗΚΕΒΙ Καλαμάτας – Παιδική Βιβλιοθήκη Φιλιατρών Μεσσηνίας, η Βασιλεία Βαξεβάνη, αφηγήτρια και υπεύθυνη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Athens Comics Library και η Γόνη Λούκα, εμψυχώτρια βιβλίων για μωρά και μικρά παιδιά. Τη συζήτηση άνοιξε και συντόνισε η Ζωή Κοσκινίδου, δημοσιογράφος και δημιουργός της Κόκκινης Αλεπούς, ενώ παρεμβάσεις έκαναν στο τέλος η συγγραφεάς και αφηγήτρια Λιλή Λαμπρέλλη, η συγγραφέας Μαρία Παπαγιάννη και η βιβλιοθηκονόμος Φωτεινή Αβδελλή. Στο κοινό που παρακολούθησε τις ομιλίες ήταν επαγγελματίες του χώρου του παιδικού βιβλίου, όπως συγγραφείς και εκδότες, αλλά και άνθρωποι που αγαπούν το παιδικό βιβλίο και το έχουν εντάξει στην καθημερινότητά τους, επαγγελματική ή προσωπική, εκπαιδευτικοί και βιβλιοθηκονόμοι.
Οι ομιλίες επικεντρώθηκαν στα προσωπικά βιώματα των συμμετεχουσών μέσα από την επαγγελματική τους ενασχόληση με τα παιδιά και τα βιβλία. Η Γαρυφαλιά Τεριζάκη μίλησε για την ουσία της μεγαλόφωνης ανάγνωσης στο νηπιαγωγείο και έδωσε πολλά παραδείγματα για το πώς το βιβλίο εντάσσεται στην καθημερινότητα των παιδιών, στο σχολείο αλλά και στο σπίτι, με ειδική αναφορά στην περίοδο του εγκλεισμού λόγω της πανδημίας. Η Κατερίνα Φρουζάκη αναφέρθηκε σε ένα διαφορετικό κοινό, αυτό της παιδικής βιβλιοθήκης και αναφέρθηκε σε ένα πολύ σημαντικό στοιχείο των μεγαλόφωνων αναγνώσεων, πώς ο ενδιάμεσος αναγνώστης δίνει φωνή στις λέξεις. Η κ. Φρουζάκη αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στο πώς επιλέγουμε τα βιβλία που διαβάζουμε, πώς το παιδί αναλάμβάνει ρόλο να επιλέξει αλλά και πώς γίνεται η μεγαλόφωνη ανάγνωση στους εφήβους και τι αποτελέσματα έχει. Τη σκυτάλη πήρε η δασκάλα Ελευθερία Καλούδη, ένας άνθρωπος που τη μεγαλόφωνη ανάγνωση την έχει στην καθημερινότητα της τάξης της, τονίζοντας πώς αμβλύνονται οι διαφορές των μαθητών μέσα σε μια τάξη, πώς δημιουργείται ένα πλέγμα ασφάλειας αλλά και πώς μέσω της μεγαλόφωνης ανάγνωσης έρχονται κοντά παιδιά και γονείς από διαφορετικά περιβάλλοντα. Η Γόνη Λούκα, που άνοιξε και τη συζήτηση, μίλησε για τη σημασία της παρουσίας του βιβλίου από τη βρεφική ήδη ηλικία των παιδιών, βάσει της ενασχόλησής της με τις διαδραστικές αναγνώσεις βιβλίων, ενώ η Βασιλεία Βαξεβάνη μας απέδειξε με μεγάλο ενθουσιασμό και με απτά παραδείγματα πως και τα κόμικς μπορούν να διαβαστούν δυνατά. Τη συζήτηση έκλεισε η Κούλα Πανάγου, με μια συμπερασματική ομιλία και αναφέρθηκε τόσο στα οφέλη που αποκομίζουν τα μικρά σε ηλικία παιδιά από τη μεγαλόφωνη ανάγνωση, παιδιά που ακόμα δεν ξέρουν να διαβάζουν, όσο και οι έφηβοι, με παραδείγματα από την έως τώρα πλούσια επαγγελματική εμπειρία της.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ερωτήσεις από τους παρεβρισκόμενους, που παρακολούθησαν την εκτενή παρουσίαση της καμπάνιας “Διαβάζω Δυνατά” και πρόσθεσαν τη δική τους εμπειρία με τις μεγαλόφωνες αναγνώσεις. Η εκδήλωση αυτή, η πρώτη από μια σειρά δράσεων που θα ακολουθήσουν, κατόρθωσε να βάλει το πρώτο λιθαράκι ώστε να αρχίσουμε να μιλάμε ουσιαστικά με γονείς, εκπαιδευτικούς, βιβλιοθηκονόμους και όσους αγαπούν το παιδικό βιβλίο για τις μεγαλόφωνες αναγνώσεις και τη σημασία των βιβλίων στη ζωή των παιδιών. Ήταν μια συζήτηση που μετατράπηκε σε μια γιορτή, στην οποία συμμετείχαν με ενθουσιασμό όσοι παραβρέθηκαν και που έμειναν και την παρακολούθησαν ως το τέλος.
Για οσους δεν κατάφεραν να έρθουν στο Βιβλιοπωλείο Koukoubook, η εκδήλωση βιντεοσκοπήθηκε και θα είναι διαθέσιμη σε λίγες ημέρες στο κανάλι της Κόκκινης Αλεπούς στο Youtube.