Δύο φορές κι έναν καιρό ήταν η Σταχτοπούτα

Συγγραφέας – εικονογράφος: Μαρίνα Γιώτη

Εκδόσεις: Διόπτρα

Χρονιά έκδοσης: 2016

Ηλικίες: 9+

 

Με το γνωστό παραμύθι της Σταχτοπούτας καταπιάνεται η Μαρίνα Γιώτη, η οποία στο πρώτο μέρος του βιβλίου παραθέτει την ιστορία όπως την ξέρουμε: η κοπέλα που μένει μόνη της με τη μητριά και της τρεις κόρες της όταν πεθαίνει ο πατέρας της, η νεράιδα, τα μάγια, ο χορός, ο πρίγκηπας, το γοβάκι. Ολα. Στο δεύτερο μισό όμως του βιβλίου βλέπουμε μια διαφορετική προσέγγιση στην ιστορία που βρίθει κλισέ και στεροτύπων: η Σταχτοπούτα δεν έζησε αυτή καλά κι εμείς καλύτερα, δεν παντρέυτηκε τον όμορφο πρίγκηπα και ζει μόνη της, σε ένα όμορφο σπίτι, κάνοντας το όνειρό της πραγματικότητα, να γράφει. Η Μαρίνα Γιώτη με τη βοήθεια της ψυχολόγου Σοφίας Αντύπα αποδομεί το παραμύθι της νεαρής κοπέλας που την παντρεύτηκε ο πρίγκηπας μόνο για την ομορφιά της και δίνει μέσα από τις σελίδες του απαντήσεις για τις νεράιδες, τους πρίγκηπες και την ευτυχία.

 

  • Σύμφωνα με τη γνώμη της παιδιαγωγού Ζωρζέτας Αρμάου – την οποία ευχαριστούμε πολύ για την πολύτιμη βοήθειά της – ενώ το πρώτο μέρος μπορεί να εύκολα να διαβαστεί σε παιδιά ηλικίας 3+, το δεύτερο μέρος περιέχει νοήματα που γίνονται πιο εύκολα κατανοητά από παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας που μπορούν με τη βοήθεια του γονιού ή του εκπαιδευτικού να αντιληφθούν τις διαφορές από τη μία εκδοχή της ιστορίας στην άλλη.

Save

Save

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Με τα φτερά τους ενωμένα

Η ιστορία του Κλεπέταν και της Μαλένα, η ιστορία δύο λευκοπελαργών, μας χαρίζει απλόχερα – όπως έτσι κι αλλιώς κάνει

Ένα γράμμα

Μια τρυφερή ιστορία για τη μεταμορφωτική δύναμη του «Σ’ αγαπώ», τρυφερές καληνύχτες και πολλές συζητήσεις με μικρά παιδιά.