Δύο φορές κι έναν καιρό ήταν η Σταχτοπούτα

Συγγραφέας – εικονογράφος: Μαρίνα Γιώτη

Εκδόσεις: Διόπτρα

Χρονιά έκδοσης: 2016

Ηλικίες: 9+

 

Με το γνωστό παραμύθι της Σταχτοπούτας καταπιάνεται η Μαρίνα Γιώτη, η οποία στο πρώτο μέρος του βιβλίου παραθέτει την ιστορία όπως την ξέρουμε: η κοπέλα που μένει μόνη της με τη μητριά και της τρεις κόρες της όταν πεθαίνει ο πατέρας της, η νεράιδα, τα μάγια, ο χορός, ο πρίγκηπας, το γοβάκι. Ολα. Στο δεύτερο μισό όμως του βιβλίου βλέπουμε μια διαφορετική προσέγγιση στην ιστορία που βρίθει κλισέ και στεροτύπων: η Σταχτοπούτα δεν έζησε αυτή καλά κι εμείς καλύτερα, δεν παντρέυτηκε τον όμορφο πρίγκηπα και ζει μόνη της, σε ένα όμορφο σπίτι, κάνοντας το όνειρό της πραγματικότητα, να γράφει. Η Μαρίνα Γιώτη με τη βοήθεια της ψυχολόγου Σοφίας Αντύπα αποδομεί το παραμύθι της νεαρής κοπέλας που την παντρεύτηκε ο πρίγκηπας μόνο για την ομορφιά της και δίνει μέσα από τις σελίδες του απαντήσεις για τις νεράιδες, τους πρίγκηπες και την ευτυχία.

 

  • Σύμφωνα με τη γνώμη της παιδιαγωγού Ζωρζέτας Αρμάου – την οποία ευχαριστούμε πολύ για την πολύτιμη βοήθειά της – ενώ το πρώτο μέρος μπορεί να εύκολα να διαβαστεί σε παιδιά ηλικίας 3+, το δεύτερο μέρος περιέχει νοήματα που γίνονται πιο εύκολα κατανοητά από παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας που μπορούν με τη βοήθεια του γονιού ή του εκπαιδευτικού να αντιληφθούν τις διαφορές από τη μία εκδοχή της ιστορίας στην άλλη.

Save

Save

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Η μπάλα

Ο Αλέξης Κυριτσόπουλος είναι φιδωλός στις λέξεις του, χαρίζει όμως πλουσιοπάροχα τις εικόνες και τις ζωγραφιές του. Ξαναδιηγείται την ιστορία του Μπαχαριάν, αυτή που του μετέφερε η σύζυγός του Χριστίνα, και δημιουργεί ένα μοναδικό εικονογραφημένο βιβλίο που απευθύνεται σε παιδιά, αλλά και σε μεγάλους. Κι εκεί κρύβεται η μαγεία του και η ομορφιά του. Γιατί οι ιστορίες δεν έχουν ηλικία και ο Κυριτσόπουλος το γνωρίζει αυτό.

Η τελεία

Η Τελεία του Peter Reynolds είναι ίσως ένα από τα πιο αγαπημένα εικονογραφημένα βιβλία που έχουν κυκλοφορήσει. Το έχουν διαβάσει και αγαπήσει τόσα πολλά παιδιά που εδώ και μερικά χρόνια, το βιβλίο του Αμερικανού δημιουργού έχει και τη δική του Παγκόσμια Ημέρα, που γιορτάζεται κάθε χρόνο περίπου στα μέσα του Σεπτεμβρίου.