Δύο φορές κι έναν καιρό ήταν η Σταχτοπούτα

Συγγραφέας – εικονογράφος: Μαρίνα Γιώτη

Εκδόσεις: Διόπτρα

Χρονιά έκδοσης: 2016

Ηλικίες: 9+

 

Με το γνωστό παραμύθι της Σταχτοπούτας καταπιάνεται η Μαρίνα Γιώτη, η οποία στο πρώτο μέρος του βιβλίου παραθέτει την ιστορία όπως την ξέρουμε: η κοπέλα που μένει μόνη της με τη μητριά και της τρεις κόρες της όταν πεθαίνει ο πατέρας της, η νεράιδα, τα μάγια, ο χορός, ο πρίγκηπας, το γοβάκι. Ολα. Στο δεύτερο μισό όμως του βιβλίου βλέπουμε μια διαφορετική προσέγγιση στην ιστορία που βρίθει κλισέ και στεροτύπων: η Σταχτοπούτα δεν έζησε αυτή καλά κι εμείς καλύτερα, δεν παντρέυτηκε τον όμορφο πρίγκηπα και ζει μόνη της, σε ένα όμορφο σπίτι, κάνοντας το όνειρό της πραγματικότητα, να γράφει. Η Μαρίνα Γιώτη με τη βοήθεια της ψυχολόγου Σοφίας Αντύπα αποδομεί το παραμύθι της νεαρής κοπέλας που την παντρεύτηκε ο πρίγκηπας μόνο για την ομορφιά της και δίνει μέσα από τις σελίδες του απαντήσεις για τις νεράιδες, τους πρίγκηπες και την ευτυχία.

 

  • Σύμφωνα με τη γνώμη της παιδιαγωγού Ζωρζέτας Αρμάου – την οποία ευχαριστούμε πολύ για την πολύτιμη βοήθειά της – ενώ το πρώτο μέρος μπορεί να εύκολα να διαβαστεί σε παιδιά ηλικίας 3+, το δεύτερο μέρος περιέχει νοήματα που γίνονται πιο εύκολα κατανοητά από παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας που μπορούν με τη βοήθεια του γονιού ή του εκπαιδευτικού να αντιληφθούν τις διαφορές από τη μία εκδοχή της ιστορίας στην άλλη.

Save

Save

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Λύκοι στο χιόνι

Η Φιο και η μητέρα της ζουν ολομόναχες στα δάση της Ρωσίας, με μόνη συντροφιά τους λύκους τους. Όταν ο Ρωσικός Στρατός τις απειλεί με δολοφονική εχθρότητα και αρπάζουν τη μητέρα της, η Φιο και οι λύκοι της δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να το σκάσουν. Στην πορεία τους προς την Αγία Πετρούπολη μια ομάδα παιδιών που συνεχώς μεγαλώνει ενώνεται μαζί τους.

Μικρή βιβλιοθήκη για νεαρά ανήσυχα πνεύματα

Μία νέα σειρά με βιβλία γνώσεων, ένα πολύτιμο εγκυκλοπαιδικό εργαλείο με την εγγύηση του Oxford University Press. Ειδικοί σε κάθε επιστημονικό πεδίο γράφουν με τρόπο κατανοητό που εισάγει τα παιδιά σε κάθε θέμα μέσα σε λίγες σελίδες.

Εκεί έξω στο διάστημα για 24 ώρες

Αναρωτηθήκατε ποτέ τι είναι ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ΔΔΣ) και πώς είναι η ζωή των ανθρώπων εκεί; Πώς κάνουν μπάνιο και πλένουν τα δόντια τους οι αστροναύτες, αφού το νερό αντί να ‘τρέχει’ αιωρείται; Τι τρώνε στο διάστημα και πώς πάνε τουαλέτα; Αλλά, γιατί υπάρχει ο ΔΔΣ; Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα απαντώνται μέσα από τις 60 σελίδες αυτού του εντυπωσιακού παιδικού βιβλίου γνώσεων.