Εκατοντάδες χιλιάδες Αγιοβασίληδες

Συγγραφέας: Χιρόκο Μοτάι
Εικονογράφηση: Μαρίκα Μαϊγιάλα
Μετάφραση: Μαρία Παπαγιάννη
Εκδόσεις: Πατάκη
Χρονιά έκδοσης: 2020
Ηλικίες: 5+

Κάποτε, όταν οι άνθρωποι ήταν λίγοι, ο Άγιος Βασίλης είχε λίγη δουλειά να κάνει την Παραμονή των Χριστουγέννων. Στην πόλη του κατοικούσαν ελάχιστοι άνθρωποι με τα παιδιά τους κι έτσι το μοιράσει τα δώρα ήταν εύκολο και γρήγορο. Οταν οι άνθρωποι όμως άρχισαν να διπλασιάζονται ο Αγιος Βασίλης κατάλαβε πως θα χρειαζόταν βοήθεια. Ετσι, ευχήθηκε να διπλασιαστεί ο ίδιος. Δύο Αγιοβασίληδες έκαναν τη δουλειά πιο γρήγορα από τον έναν. Ομως ο κόσμος κάθε χρονιά αυξανόταν με ιλλιγγιώδεις ρυθμούς κι έτσι ο Αγιος Βασίλης ευχήθηκε να γίνει ένα εκατομμύριο Αγιοβασίληδες, ώστε να προλαβαίνει σε μια νύχτα να μοιράζει τα δώρα στα εκατομμύρια παιδάκια. Ομως, κάθε φορά που οι Αγιοβασίληδες εύχονταν να διπλασιαστούν και τετραπλασιαστούν, μίκραιναν και από λίγο, μέχρι που έγιναν σχεδόν αόρατοι στο μάτι. Ηταν τόσο μικροί που με δυσκολία μπορούσαν να σηκώσουν ακόμα και το πιο μικρό δώρο. Ετσι, σκέφτηκαν έναν άλλο τρόπο για να φτάσουν τα δώρα στα παιδιά…

Η Γιαπωνέζα Χιρόκο Μοτάι (Hiroko Motai), συγγραφέας κυρίως βιβλίων γνώσεων που ζει κι εργάζεται στη Φινλανδία, έπλασε μια ιστορία με σκοπό να μπορέσει να δώσει μια εξήγηση γύρω από τα logistics που αφορούν τον Αγιο Βασίλη και το πώς καταφέρνει να μοιράσει τα δώρα σε εκατομμύρια παιδιά σε όλον τον κόσμο μέσα σε ένα βράδυ. Αν και άλλοι συγγραφείς έχουν προσπαθήσει να εξηγήσουν το “φαινόμενο”, με τους περισσότερους από αυτούς να μιλούν για μαγεία και σταμάτημα του χρόνου, η Μοτάι δίνει μια άλλη οπτική στο πώς ο πιο αγαπημένος πρωταγωνιστής των Χριστουγέννων καταφέρνει να φτάσει σε όλα τα παιδιά της Γης μέσα σε λίγες μόνο ώρες.

Η ιστορία της είναι έξυπνη, αστεία κι έχει αρκετές απροσδόκητες εξελίξεις στην πλοκή. Πρόκειται για ένα εικονογραφημένο βιβλίο που αν και δεν έχει θρησκευτικές αναφορές (γέννηση Χριστού), η συγγραφέας επιλέγει λόγω προσωπικών της πεποιθήσεων να προσδώσει σε μια ανώτερη δύναμη, που την ονομάζει Θεό, τον ρόλο του βασικού συντελεστή που μόνο με τη δική του παρέμβαση μπορεί η ιστορία να προχωρήσει. Με τον τρόπο αυτό μεταμορφώνει την ιστορία της από ένα απλό παιδικό βιβλίο για τα Χριστούγεννα σε φιλοσοφικό κείμενο με πολλαπλές αναγνώσεις. Η εικονογράφηση της Μαρίκα Μαϊγιάλα (Marika Maijala), με τα απαλά της λαδοπαστέλ, δημιουργεί μια πολύ ζεστή, χριστουγεννιάτικη αίσθηση και αποτελεί ιδανικό σκηνικό για την ιστορία της Motai.

Μέρος της εικονογράφησης του βιβλίου

Ενα μεγάλο ευχαριστώ στην Urte Liepuoniute από το Helsinki Literary Agency για την πολύτιμη βοήθειά της στην κατανόηση του κειμένου..

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ