Ένα παιδί μετράει το σύμπαν

Κείμενo: Isabelle Marinov
Εικονογράφηση: Deborah Marcero
Πρόλογος: Διονύσης Π. Σιμόπουλος
Μετάφραση: Νίκος Χατζόπουλος
Εκδόσεις: Φουρφούρι
Ηλικίες: 9+

Πολλοί από εμάς έχουμε ακούσει για το Χαμπλ. Πόσοι όμως ξέρουμε γιατί λέγεται έτσι; Ποια η ιστορία του σημαντικού αστρονόμου, που δικαίως το διαστημικό τηλεσκόπιο πήρε το όνομά του; Στις σελίδες αυτού του παιδικού βιβλίου μαθαίνουμε για το περίεργο παιδί Έντουιν Χαμπλ που μεγάλωνε έχοντας μεγάλες απορίες! Πόσα αστέρια υπάρχουν στον ουρανό; Πως ξεκίνησε το σύμπαν; Από πού προέρχεται; Η περιέργειά του για «τις ρίζες μας» -όπως εύστοχα προλόγισε ο αείμνηστος Αστροφυσικός Διονύσης Σιμόπουλος- έφερε όχι μόνο τον ίδιο, αλλά και όλους μας, κοντά σε απαντήσεις.

Πρόκειται  για μια ιστορική βιογραφία, εμπλουτισμένη με στοιχεία Αστρονομίας. Η συγγραφέας -διαπιστώνοντας τυχαία την άγνοιά της για αυτήν τη σημαντική προσωπικότητα που είχε υπάρξει ο Έντουιν Χαμπλ- θέλησε να ενισχύσει την παιδική βιβλιογραφία με την ιστορία του ανθρώπου που έκανε δύο σημαντικές ανακαλύψεις για το σύμπαν: α) Το σύμπαν είναι πολύ μεγαλύτερο από ότι νομίζαμε και β) «Όλα απομακρύνονται από τα πάντα» ή αλλιώς, το σύμπαν μεγαλώνει συνεχώς. Ο αναγνώστης γνωρίζεται με τον Έντουιν στα 8α γενέθλιά του, όπου αντί για τούρτα, επιλέγει να απολαύσει τα άστρα. Τον ακολουθούμε να μεγαλώνει και να μεγαλώνει μαζί και το πάθος του για τον ουρανό. Η ιστορία του Έντουιν στέκεται ‘φάρος’ σε εκείνα τα παιδιά που νιώθουν πίεση για το ‘τι θα γίνουν όταν μεγαλώσουν’. Βιώνουν τη λύτρωση μέσα από την επιμονή και την αφοσίωση του Έντουιν, ώστε να κάνει και να είναι ότι από πάντα επιθυμούσε.

Η Debora Marcero μελέτησε αρκετά προκειμένου να κάνει τις εικονογραφικές τις επιλογές για την απόδοση της ιστορίας. Εσκεμμένα περιορίζεται σε ασπρόμαυρο και μπλε, με μικρές φωτεινές επίγειες εξαιρέσεις. Ο έναστρος ουρανός κοσμεί σχεδόν κάθε σελίδα, καθώς και τον Έντουιν. Η μεγάλη έκτασή του στις σελίδες ταιριάζει με την απεραντοσύνη του σύμπαντος που κατάλαβε ο Χαμπλ. Η ανακάλυψη της διαστολής του σύμπαντος απεικονίζεται με ένα απλό, αλλά πολύ πετυχημένο και βοηθητικό διάγραμμα, που συνδέει το Μπιγκ Μπανγκ με το σήμερα. Τέλος, η Debora ακολουθεί τον Έντουιν στα ταξίδια του, σχεδιάζοντάς τα είτε στο χαρτί, είτε στον χάρτη.

Το βιβλίο δεν παραλείπει να συνδέσει την πραγματικότητα για το σύμπαν με τη φιλοσοφία μας για τη ζωή. Ανακαλύπτοντας την απεραντοσύνη του σύμπαντος, ο Έντουιν Χαμπλ ένιωσε παρηγοριά: «Γιατί όταν το ξέρεις αυτό, τότε δεν χρειάζεται να ανησυχείς για τίποτα – για τίποτα απολύτως».

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Ντετέκτιβ Ελεφάντων

Το “Ντετέκτιβ Ελεφάντων” του Ged Adamson είναι μία διασκεδαστική ιστορία για μικρά παιδιά με στοιχεία μυστηρίου που πραγματεύεται την φιλία