Ένα ταξίδι στο ρεμπέτικο για μικρούς και μεγάλους

Συγγραφείς: Γκαίηλ Χολστ – Γουάρχαφτ & Ζωή Διονυσίου
Εικονογράφηση: Θάνος Κοσμίδης
Εκδόσεις: Fagotto Books
Χρονιά έκδοσης: 2022
Ηλικίες: 9+, 12+, 15+ και ενήλικες

Το ρεμπέτικο είναι μια έννοια που λίγο-πολύ όλοι την έχουμε ακούσει. Γνωρίζουμε πως είναι είδος μουσικής, όμως πέρα από αυτό δε νομίζω ότι πολλοί έχουμε ασχοληθεί να μάθουμε παραπάνω πράγματα για το σπουδαίο αυτό μουσικό είδος που έχει καταφέρει να ξεπεράσει στα όρια της χώρας και να μαγέψει ανθρώπους από όλο τον κόσμο. Το ρεμπέτικο άλλωστε δεν ήταν μόνο αυτό που φαινόταν: ήταν στάση ζωής, ήταν φιλοσοφία. Αν και φαίνεται εξαιρετικά εξειδικευμένο ως αντικείμενο μελέτης που απευθύνεται σε νεαρούς αναγνώστες, οι δυο συγγραφείς του βιβλίου “Ενα ταξίδι στο ρεμπέτικο για μικρούς και μεγάλους” που μόλις κυκλοφόρησε, καταφέρνουν μέσα από τη μυθοπλαστική αφήγηση της ζωής του κυρ-Γιάννη, αλλά και την προσωποποίηση του μπαγλαμά του να κάνουν ένα ταξίδι από τα πρώτα χρόνια του ρεμπέτικου ως το σήμερα, μέσα από τους βασικούς του εκπροσώπους και τα τραγούδια που άφησαν εποχή.

Η Γκαίηλ Χολστ – Γουάρχαφτ έχει ασχοληθεί πολλές φορές με το ρεμπέτικο. Γεννήθηκε στην Αυστραλία, έζησε ένα διάστημα στην Ελλάδα παίζοντας τσέμπαλο στις ορχήστρες του Μίκη Θοδωράκη, του Διονύση Σαββόπουλου και την Μαρίζας Κωχ, πριν μετακομίσει στη Νέα Υόρκη. Πέρα από μουσικός, είναι ποιήτρια, συγγραφέας, μεταφράστρια και πρώην καθηγήτρια συγκριτικής λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Cornell. Είναι ένας άνθρωπος με βαθιά γνώση του ρεμπέτικου. Πρωτογνώρισε τη Ζωή Διονυσίου – αναπληρώτρια καθηγήτρια Μουσικής Παιδαγωγικής το τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιουνίου Πανεπιστημίου – μέσω της κοινής τους φίλης, Μαρίζας Κωχ, και κάπως έτσι ήρθε ιδέα να γράψουν ένα βιβλίο για παιδιά και νέους με θέμα το ρεμπέτικο.

Με οδηγό το μπαγλαμαδάκι το ταξίδι στον χρόνο και τη μουσική ξεκινάει από τον Πειραιά και μέσα από την αφήγηση μαθαίνουμε όχι μόνο τα σπουδαίοτερα ρεμπέτικα τραγούδια και τους εκπροσώπους τους, αλλά και την νεότερη ιστορία της χώρας μας. Από τον Γιοβάν Τσαούς και τον Αντώνη Καλυβόπουλο, τον Μάρκο Βαμβακάρη, τη Ρίτα Αμπατζή, τον Μάρκο Μελκόν, τη Ρόζα Εσκενάζυ, τον Σπύρο Περιστέρη, τον Τσιτσάνη, τη Σωτηρία Μπέλλου, τη Μαρίκα Νίνου, τον Μπιθικώτση, τον Θεοδωράκη και την Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, τον Απόστολο Καλδάρα και την Μαρία Φαραντούρη ως τον Μανώλη Ρασούλη, τον Νίκο Παπάζογλου και τον Νίκο Ξυδάκη, οι σελίδες του βιβλίου αναδίδουν μουσικές και ιστορίες, αλλά και Ιστορία, διανθισμένες από τις εξαιρετικές εικονογραφήσεις του Θάνου Κοσμίδη. Aπό τις φτωχογειτονιές του Πειραιά της δεκαετίας του 1930 και τα προσφυγικά που έμεναν όσοι ήρθαν από τη Σμύρνη κι από εκεί στις δεκαετίες του 60 και του 70 ως τις μέρες μας, οι δυο συγγραφείς φτάνουν στο σημείο να αναρωτηθούν “Ζει το ρεμπέτικο σήμερα;” κλείνοντας στο τελευταίο κεφάλαιο του βιβλίου όλη την ουσία της μουσικής.

Μια εξαιρετική έκδοση που απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους, σε γνώστες και όχι, που έρχεται να μας γνωρίσει το σπουδαίο αυτό μουσικό είδος που μιλά ακόμα και τώρα στις καρδιές των ανθρώπων, που αφηγείται ιστορίες και φέρνει στο τώρα μνήμες του χθες. Αναζητήστε το!

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Οι μικροί φιλόσοφοι*

Κάθε βιβλίο περιέχει μικρές ιστορίες δύο ή τριών σελίδων με τις περιπέτειες μιας παρέας ανθρωπόμορφων ζώων. Απλές στιγμές, όπως το μοίρασμα μιας μερίδας πατάτες ή ένας καινούριος φίλος που δε μιλάει τη γλώσσα μας, γίνονται αφορμή για κουβέντα.

Η ιστορία της Τέχνης σε 21 γάτες

Η Nia Gould μας προτείνει μια φρέσκια, διασκεδαστική διαδρομή στην ιστορία της Τέχνης, ακολουθώντας τα ίχνη της γάτας – μοντέλου. Εικοσιένα διαφορετικά κινήματα τέχνης, με τα βασικά χαρακτηριστικά τους και τους αντιπροσωπευτικούς καλλιτέχνες που τα επινόησαν ή τα υπηρέτησαν, αποτυπώνονται επάνω σε γάτες που ποζάρουν αυτάρεσκα και με αυτοπεποίθηση στις σελίδες αυτής της καλαίσθητης έκδοσης.

Η Τζούλια και ο καρχαρίας

Μια ολιγόμηνη μετακόμιση σε ένα παλιό φάρο φέρνει αντιμέτωπο ένα δεκάχρονο κορίτσι, τη Τζούλια και τους γονείς της, με σωρεία αλλεπάλληλων προκλήσεων. Η Κίραν Μίλγουντ Χέργκρεϊ πραγματεύεται δύσκολα θέματα που αφορούν τη σχέση με την οικογένεια, τους φίλους, τον εκφοβισμό, την ψυχική ασθένεια. Το δεκάχρονο κορίτσι καλείται να διεκδικήσει καινούργιες φιλίες, να υπερασπιστεί φίλους που πέφτουν θύματα εκφοβισμού, να αντιμετωπίσει τα δικά της τραύματα και κυρίως να διαχειριστεί την ψυχική ασθένεια της μητέρας της.