Φίλοι με ουρά: Μια τάρτα με σκουλήκια

Συγγραφέας: Henri Meunier
Εικονογράφος: Benjamin Chaud
Μετάφραση: Χέντβιγκ- Μαρία Καρακούδα & Σταμάτης Ντογραματζής
Εκδόσεις: Μικρή Σελήνη
Χρονιά έκδοσης: 2022
Ηλικίες: 5+ (μεγαλόφωνη ανάγνωση), 7+ (ανεξάρτητη ανάγνωση)

Τρεις μικρές ιστορίες, στο δεύτερο βιβλίο της σειράς, με πρωταγωνιστές δύο ιδιαίτερους φίλους. Ιδιαίτεροι όχι γιατί πρόκειται για έναν ποντικό του δάσους και έναν τυφλοπόντικα, αλλά γιατί η φιλία τους είναι από αυτές που σπανίζουν. Ο ένας τους, ο τυφλοπόντικας, είναι ο λίγο γκρινιάρης των ιστοριών, αλλά η δυσκολία στην όραση τον κάνει να «βλέπει με άλλο μάτι» τα πράγματα. Με φαντασία και επαναστατική διάθεση κάνει τα προβλήματα να μοιάζουν ελαφρότερα. Ο δε ποντικός είναι ένας ευγενής που προσπαθεί να ευχαριστήσει τον φίλο του. Πιστός στον τυφλοπόντικα, στέκεται στο πλευρό του και διπλωματικά καλύπτει την αδυναμία του φίλου του στα μάτια, ώστε αυτός να μην πληγωθεί.

Οι Φίλοι με Ουρά μοιράζονται μικρές περιπέτειες, αστείες και ταυτόχρονα τρυφερές, που περιστρέφονται γύρω από τον άξονα μιας σπάνιας φιλίας, επειδή συγκεντρώνει ταυτόχρονα όλα τα συστατικά μιας τέτοιας σχέσης: κατανόηση, συγχώρεση, ευγένεια, αλτρουισμός, σεβασμός, υπομονή, διακριτικότητα. Τις ιστορίες τους χαίρεται κανείς να τις διαβάζει, όχι μόνο για την υπέροχη σχέση των δύο μικρών πρωταγωνιστών, αλλά και γιατί  είναι κεντημένες με ένα πολύ διακριτικό χιούμορ. Η εικονογράφηση του Benjamin Chaud είναι η δεύτερη γραφή του βιβλίου. Λέει όσα δεν είναι γραμμένα, συμπληρώνει το κείμενο: ό,τι δεν «βλέπει» ο τυφλοπόντικας, ο Chaud, σιωπηλά, μας το δείχνει, κάνοντάς μας να συμμετέχουμε, ως κοινό, στα ευτράπελα που συμβαίνουν. Γελάμε γιατί καταλαβαίνουμε τις παρεξηγήσεις, αλλά ταυτόχρονα χαιρόμαστε τη διακριτικότητα όλων των πρωταγωνιστών στην αδυναμία του φίλου τους. Γιατί όλοι οι «φίλοι με ουρά» του βιβλίου δε θέλουν να κακοκαρδίσουν τον φίλο τους. Τα δε εσωτερικά των χώρων, τα «στολίδια» στα ρούχα των ζώων, τα δώρα τους, όλα είναι διακοσμημένα με φυτικά στοιχεία, δίνοντας μια χαρούμενη πινελιά στον μικρόκοσμο των κατοίκων του δάσος.

‘Ένας αταίριαστος έρωτας, ένας διαγωνισμός χωρίς ανταγωνισμό και ένα αποχαιρετιστήριο πάρτι, λίγο πριν ο σκαντζόχοιρος λουφάξει για το χειμώνα, είναι οι τρεις ιστορίες του βιβλίου αυτού. Τρεις μικρές απολαύσεις, από αυτές που τα παιδιά μπορούν να χαρούν μόνα τους, να τα κάνουν να γελάσουν και να κρατήσουν σαν επίγευση τη γλύκα μιας πραγματικής φιλίας.

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε την κριτική που έγραψε για το βιβλίο η μικρή Μελίνα, μέλος της Παιδικής Βιβλιοθήκης Κηφισιάς Search.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Ο πόλεμος

Η επικαιρότητα φέρνει συνεχώς στο προσκήνιο τη λέξη «πόλεμος». Εμείς οι μεγάλοι στο άκουσμά της κατακλυζόμαστε από εικόνες φρίκης, συναισθήματα φόβου και απελπισίας, κορμιά και ψυχές καταρρακωμένες από το τέρας αυτής της καταστροφής. Μοιραία, λοιπόν, εγείρει την περιέργεια των παιδιών και ρωτάνε «τι είναι ο πόλεμος;»

Μεγάλα μεγάλα συναισθήματα

Τα μεγάλα συναισθήματα των μικρών παιδιών είναι το αντικείμενο του βιβλίου «Μεγάλα μεγάλα συναισθήματα» . Όποιος δεν έχει έρθει αντιμέτωπος με ένα τετράχρονο που κλαίει γοερά γιατί έχασε το παιχνίδι του, δεν μπορεί να κατανοήσει τι σημαίνουν μεγάλα συναισθήματα μικρών παιδιών.

Πώς να καλλιεργήσεις μονόκερους

Ένα κοριτσάκι ψάχνει δώρο για τη γιαγιά του. Αγαπά πολύ τα φυτά, επομένως η Σάρα ψάχνει για ένα πολύ ιδιαίτερο φυτό για τα γενέθλιά της. Ποιο καλύτερο μέρος να το βρει, από τον Ανθόκηπο με τα μαγικά φυτά;