Ρόζα το τερατάκι

Συγγραφέας – εικονογράφος: Olga de Dios

Απόδοση: Μαριάννα Ψύχαλου

Εκδόσεις: Μικρή Σελήνη

Χρονιά έκδοσης: 2017

Ηλικίες: 3+

 

Η Ρόζα φαινόταν ότι θα ήταν διαφορετική πριν ακόμα γεννηθεί. Οταν έσπασε το αυγό αποκαλύφθηκε ένα ροζ, μεγαλόσωμο τέρας, όταν όλοι οι υπόλοιποι ήταν άσπροι και τόσο δα μικροί. Η Ρόζα όμως είχε ένα τεράστιο χαμόγελο και της άρεσε πάντα να παίζει και να γελάει, κάτι που οι άλλοι δεν μπορούσαν να κάνουν, γιατί αντί για στόμα είχαν ράμφος. Όμως δεν την ένοιαζε και συνέχιζε να παίζει και να γελάει και να σκαρφαλώνει σε δέντρα ακόμα κι αν έπεφτε κάτω. Ζούσε κάνοντας αυτό που ήξερε να κάνει καλύτερα σε έναν κόσμο που δεν ήταν φτιαγμένος για εκείνη, χωρίς φίλους. Ώσπου μια μέρα αποφάσισε να φύγει από το σπίτι της και να ψάξει να βρει έναν τόπο πιο φιλικό, πιο χρωματιστό, πιο όμορφο που να μπορεί να ζήσει εκεί ευτυχισμένη. Εναν κόσμο διαφορετικό. Το’ πε και το ‘κανε!

Η Ρόζα το Τερατάκι είναι το πρώτο βιβλίο της Ισπανίδας δημιουργού Olga de Dios, που της άνοιξε το δρόμο προς τον κόσμο του παιδικού βιβλίου, της συγγραφής και της εικονογράφησης. Κυκλοφόρησε στην Ισπανία το 2013, έγινε αμέσως τεράστια επιτυχία και βραβεύτηκε. Η Ρόζα μιλάει για τη διαφορετικότητα με τρόπο απλό, κάτι που κάνει την ιστορία της εύκολα κατανοητή ακόμα και από παιδιά πολύ μικρής ηλικίας. Αυτό όμως που παίζει σχεδόν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ιστορία της de Dios είναι η εικονογράφηση. Η δημιουργός έχει φτιάξει τη Ρόζα με τέτοιο τρόπο, ώστε να δημιουργήσει μια νέα, τελείως διαφορετική οπτική για την εικόνα που έχουν τα παιδιά για τα τέρατα, κάνοντας έτσι το ίδιο το βιβλίο να διαφέρει από τα τόσα άλλα που έχουν γραφτεί για το συγκεκριμένο θέμα. Απομυθοποιώντας τα τέρατα γενικώς και βλέποντας τη Ρόζα, τα παιδιά μπορούν με μεγαλύτερη ευκολία να κατανοήσουν, να αποδομήσουν και να ξεπεράσουν τις φοβίες τους, με αποτέλεσμα να μπορούν να γίνουν πιο δεκτικοί στο διαφορετικό.

Εκτός από μια ωραία ιστορία, το βιβλίο αυτό μπορεί να γίνει ένα καταπληκτικό εργαλείο στα χέρια των εκπαιδευτικών, αφού η Ρόζα δίνει πολλά ερεθίσματα για να ασχοληθούν μέσα στην τάξη με τα θέματα της διαφορετικότητας, της αποδοχής και των φόβων. Μέσα από το blog της Μικρής Σελήνης, γονείς και παιδαγωγοί μπορούν να βρουν δύο προγράμματα που εκπόνησαν νηπιαγωγοί στην Ισπανία με θέμα τη Ρόζα, που τα δοκίμασαν σε παιδιά προσχολικής ηλικίας με φανταστικά αποτελέσματα.

Η Ρόζα το Τερατάκι κυκλοφορεί στα ελληνικά από τη Μικρή Σελήνη, το νέο “παιδί” των πολύ γνωστών Εκδόσεων Ψύχαλου.

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ