H Mατίλντα έγινε 30!

Ενα μικρόσωμο κορίτσι, μόλις 5μιση ετών, η Ματίλντα. Μένει στο Μπακινγκχαμσάιαρ, οι γονείς της την κακομεταχειρίζονται και την παραμελούν, ο αδερφός επίσης. Στα τέσσερά της είχε διαβάσει περισσότερα βιβλία από τον οποιονδήποτε σε αυτή την ηλικία, και αυτό γιατί προσπαθώντας να ξεφύγει από την οικογένειά της, κρύβεται στη σοφίτα διαβάζοντας. H ίδια μάλιστα λέει πως έχει ταξιδέψει στην Αφρική χάρη στον Ernest Hemingway και στην Ινδία παρέα με τον Rudyard Kipling. Kι όλα αυτά από τη σοφίτα του σπιτιού της στο μικρό χωριό της Αγγλίας που μένει.

Η καλύτερή της φίλη, εκτός από τη συμμαθήτριά της τη Λάβεντερ, είναι η δασκάλα της, η κυρία Τζένιφερ Χάνεϊ που αντιλαμβάνεται την εξυπνάδα της. Οσο και αν προσπαθεί να πείσει τη διευθύντρια του σχολείου, την τυραννική Αγκάθα Τρέντσμπολ – που τυχαίνει να είναι και θεία της – να προχωρήσει τάξη η Ματίλντα, εκείνη αρνείται πεισματικά. Προτιμά άλλωστε να βλέπει τους μαθητές της να βασανίζονται από το να προοδεύουν. Η Ματίλντα ανακαλύπτει στην πορεία ότι κατέχει μαγικές δυνάμεις, όταν σε ένα επεισόδιο της Λάβεντερ με την κ. Τρέντσμπολ, καταφέρνει με το βλέμμα της να κινήσει ένα ποτήρι με νερό πανω στην κακιασμένη διευθύντρια! Με σύμμαχο τις νέες της δυνάμεις, την αγαπημενη δασκάλα και πολλή εξάσκηση στο σπίτι, η τετραπέρατη Ματίλντα θα καταφέρει να νικήσει τους νταήδες και να γλυτώσει από την τυρρανία των γονιών της.

To πρώτο εξώφυλλο του βιβλίου του Roald Dahl όπως κυκλοφόρησε το 1988

Η Ματίλντα δεν είναι άλλη από την πρωταγωνίστρια του ομώνυμου βιβλίου του Roald Dahl, που πρωτοκυκλοφόρησε πριν από ακριβώς 30 χρόνια, την 1η Οκτωβρίου του 1988, χαρίζοντάς μας μία εξαιρετικά δυναμική πρωταγωνίστρια, ένα πανέξυπνο κορίτσι, με εξαιρετικά ανεπτυγμένο πνεύμα για την ηλικία της που κατάφερε να τα βάλει με τους νταήδες και να τους νικήσει.

Η βρετανική εφημερίδα Guardian την έχει χαρακτηρίσει ως τη μεγαλύτερη γυναικεία ιδιοφυία της αγγλικής παιδικής λογοτεχνίας, ενώ ο άνθρωπος που με τα μολύβια του δημιούργησε την εικόνα της, ο Sir Quentin Blake, την βλέπει ακόμα και τώρα, τριάντα χρόνια μετά, σαν ένα πολύ προικισμένο παιδί.

Το βιβλίο που κέρδισε το Children’s Book Award το 1989, έγινε ταινία το 1996 σε σκηνοθεσία Danny De Vito με πρωταγωνίστρια τη Mara Wilson και μιούζικαλ το 2010 και έχει πουλήσει περισσότερα από 17 εκατομμύρια αντίτυπα σε όλον τον κόσμο, συμπληρώνει σήμερα τριάντα χρόνια και για να το γιορτάσει η Penguin Random House, ο βρετανικός οίκος που εκδίδει τα βιβλία του Roald Dahl, αποφάσισε να κυκλοφορήσει μια νέα έκδοση του βιβλίου με τρία διαφορετικά εξώφυλλα. Η διαφορά είναι πως ο Sir Quentin Blake δεν ξαναεικονογράφησε την πρωταγωνίστρια του βιβλίου σαν πεντάχρονο κορίτσι, αλλά σαν 30χρονη γυναίκα. Τα τρία νέα εξώφυλλα παρουσιάζουν τη Ματίλντα Γουόρμγουντ σαν Διευθύντρια της Βρετανικής Βιβλιοθήκης, Ταξιδιώτισσα και Διευθύντρια του Βρετανικού Ινστιτούτου Αστροφυσικής!

Τα τρία νέα εξώφυλλα που δημιούργησε ο Sir Quentin Blake για τα 30 χρόνια της Ματίλντα

Η Lauren Child, Βρετανή εικονογράφος και διακεκριμένη δημιουργός παιδικής λογοτεχνίας, πιστεύει πως η Ματίλντα, είναι, μαζί με την Πίπη Φακιδομύτη της Astrid Lindgren και τη Jo από τις Μικρές Κυρίες της Louisa May Alcott, ένας πολύ μοντέρνος χαρακτήρας, κάποια που τα παιδιά μπορούν να ταυτιστούν μαζί της ακόμα και τώρα. Είναι ένας από τους πολύ λίγους δυναμικούς, γυναικείους χαρακτήρες σε παιδικό βιβλίο που ακόμα και σήμερα, τρεις δεκαετίες μετά τη δημιουργία της, θεωρείται ακόμα φρέσκος, μοντέρνος.

Το βιβλίο με τα τρία νέα εξώφυλλα είναι διαθέσιμο online.


ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Μετά τον Χάρι Πότερ τι;

Είναι μια από τις πιο συχνές ερωτήσεις που καλούμαστε να απαντήσουμε εδώ στην Κόκκινη Αλεπού και ίσως μια από τις