Συγγραφέας: Philip Kerr
Μετάφραση: Δέσποινα Μάντζαρη
Εκδόσεις: Κέδρος
Χρονιά έκδοσης: 2019
Ηλικίες: 12+
Ο Μπίλι Σίβερς περνάει ατελείωτες ώρες στη βιβλιοθήκη του Χίτσκοκ, της πόλης που μένει. Μετά το αυτοκινητιστικό ατύχημα στο οποίο ενεπλάκη, διαβάζει ασυνήθιστα πολύ. Μέχρι που ανακαλύπτει ένα περίεργο βιβλιοπωλείο για παιδιά το οποίο πουλάει μόνο βιβλία μυστηρίου και τρόμου. Κάθε του δωμάτιο είναι διακοσμημένο και σχεδιασμένο με τέτοιον τρόπο ώστε ο επισκέπτης του να παίρνει μια καλή τρομάρα όσο ψάχνει για βιβλία. Κάποτε, όταν πρωτοδημιουργήθηκε, έσφυζε από ζωή και… πελάτες. Τα τελευταία χρόνια όμως τα πράγματα δεν πάνε τόσο καλά. Ακόμα και η κόρη του ιδιοκτήτη, του κ. Ραπσκάλιον, δεν καταδέχεται να περάσει ούτε ώρα εκεί μέσα. Γιατί συμβαίνει όμως αυτό; Σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη του, τα παιδιά σταμάτησαν να πηγαίνουν στο βιβλιοπωλείο του γιατί δεν υπάρχει πλέον κάτι να τους φοβίσει. Με τη χρήση των κινητών, των υπολογιστών και των ταινιών τρόμου τα παιδιά έχουν εθιστεί τόσο πολύ στον φόβο που πλέον δεν μπορεί να τα τρομάξει τίποτα απολύτως. Γι’ αυτό και σταμάτησαν να διαβάζουν τα βιβλία που πουλάει (ή οποιοδήποτε άλλο βιβλιο, κάτι που ακόμα και ο Μπίλι δεν μπορεί να δεχτεί: – Το πιο φοβερό με τα βιβλία είναι ότι σε βγάζουν από την καθημερινότητά σου. Ο τρόπος μου κάνουν όλα σου τα προβλήματα να ποιάζουν τόσο ασήμαντα. Δεν θα μπορούσα να ζήσω χωρίς βιβλία. σ. 203)
Ο Μπίλι όμως θα βρει στο βιβλιοπωλείο το καταφύγιο που έψαχνε και φυσικά τόνους βιβλία για να διαβάσει και κ. Ραπσκάλιον ένα πολύτιμο βοηθό. Μαζί θα ταξιδέψουν στο ετησιο δείπνο των Ανεξάρτητων Βιβλιοπωλών της Αμερικής και θα συναντηθούν με την παιδοψυχολόγο Ελίζαμπεθ Γουόλστονκραφτ – Γκούντγουιν, η οποία θα αποκαλύψει στον Ραπσκάλιον ότι έχει στην κατοχή της την Πιο τρομαχτική ιστορία όλων των εποχών, τη Σύγχρονη Πανδώρα, την οποία έγραψε η Μέρι Σέλεϊ (η συγγραφέας του Φράνκενστάιν) και ο Τζον Πολιντόρι (του πατέρα της λογοτεχνίας με βαμπίρ). Υποτίθεται πως όποιος ακούει την ιστορία αυτή πεθαίνει από τον φόβο του. Η Ελίζαμπεθ Γουόλστονκραφτ – Γκούντγουιν απευθύνεται στον Ραπσκάλιον με σκοπό να χρησιμοποιήσει το βιβλιοπωλείο του και τους πελάτες του (κυρίως παιδιά, που βέβαια δεν πατάνε πια εκεί!), για να κάνει μια έρευνα για τις φοβίες των παιδιών. Κάπως έτσι θα προκύψει ο διαγωνισμός που καλεί να πάρουν μέρος παιδιά και να τους διαβαστεί η Σύγχρονη Πανδώρα. Πέντε παιδιά επιλέγονται τελικά, πέντε παιδιά που υποτίθεται πως τίποτα δεν τα τρομάζει. Θα αντέξουν να ακούσουν την πιο τρομακτική ιστορία όλων των εποχών ή θα πεθάνουν από τον φόβο τους; Τι ιδιαιτερο έχει αυτή η ιστορία που γράφτηκε πριν από 200 χρόνια και τι θα συμβεί στο νέο δωμάτιο τρόμου του βιβλιοπωλείου; Ποιος θα είναι άραγε ο νικητής;
Ο Φίλιπ Κερ έγραψε μια ενδιαφέρουσα ιστορία, με πολλές δόσεις χιούμορ και ακόμα περισσότερες τρόμου που απευθύνεται σε παιδιά με πολλές αναφορές σε ονόματα και καταστάσεις που συνδέονται με τη λογοτεχνία ή τον κινηματογράφο του φανταστικού. Επλεξε την πραγματικότητα με τη φαντασία και τη μυθοπλασία (όπως έκανε στα περισσότερα βιβλία του για ενήλικες) και δημιούργησε μια άκρως τρομακτική ιστορία που θα σας κάνει να ανατριχιάσετε (ειδικά αυτή που παρεμβάλλεται με το αρκουδάκι). Αν και σε ορισμένα σημεία η δράση ίσως λίγο πλατειάζει (φταίνε ίσως οι παράλληλες ιστορίες που διαβάζει ο πρωταγωνιστής ή του αφηγούνται οι συμπρωταγωνιστές του;), ο αναγνώστης φαίνεται να χάνει το ενδιαφέρον του μόνο στιγμιαία, αφού η αμέσως επόμενη σελίδα ανατρέπει ό,τι είχε διαβάσει ως τώρα! Τρομακτική όσο πρέπει, διασκεδαστική πέρα για πέρα.