Η Αλίκη βρήκε το όνομά της

Συγγραφέας: Ιωάννα Γιαννακοπούλου
Εικονογράφηση: Ζωή Σεϊτάνη
Εκδόσεις: Ακυβέρνητες Πολιτείες
Χρονιά έκδοσης: 2019
Ηλικίες: 5+

Ενα κορίτσι με μεγάλα, φουντωτά, κόκκινα μαλλιά φτάνει σε μια πόλη άγνωστη σε εκείνην, όπου δεν ξέρει κανέναν και κανείς δεν τολμά να την πλησιάσει. Το κορίτσια αυτό δεν έχει όνομα. Το έχει χάσει. Ο κόσμος την περιεργάζεται από μακριά, σιγά-σιγά όμως ξεθαρρεύουν και την πλησιάζουν. Εκείνη θα τους πει την ιστορία της που έχει δράκους, νεράιδες και βασιλιάδες και μόνο τότε το κορίτσι θα καταφέρει να ξαναβρεί το όνομά της.

Η Ιωάννα Γιαννακοπούλου συνεργάζεται με την εικονογράφο Ζωή Σεϊτάνη και δημιουργούν ένα ξεχωριστό picture book. Το κείμενό του είναι λιγοστό, όμως ακόμα και αυτές οι λίγες λέξεις είναι ικανές να δώσουν στον αναγνώστη μια ιδέα της μεγάλης και βαριάς ιστορίας που κρύβει μέσα του αυτό το μικρό κορίτσι. Η Γιαννακοπούλου μιλάει για τον πόλεμο, θίγει το μεταναστευτικό και αναφέρεται στα βαθιά τραύματα που μπορεί να προκαλέσει στην ψυχή των παιδιών ο βίαιος ξεριζωμός από το σπίτι τους, χωρίς να αναφερθεί στιγμή σε όλα αυτά. Δεν υπάρχει μέσα στις σελίδες αυτού του βιβλίου καμία από αυτές τις λέξεις: πόλεμος, βία, ξεριζωμός, θάνατος. Μας συστήνει την ηρωίδα της την ώρα που αυτή φτάνει στην νέα της πατρίδα. Μας αφήνει να τη γνωρίσουμε, να παρατηρήσουμε τον τρόπο που οι άλλοι την κοιτούν και την αντιμετωπίζουν, άφηνοντάς μας άπλετο χώρο να σκεφτούμε και να πλάσουμε στο μυαλό μας, όσο διαβάζουμε τις λιγοστές αράδες κειμένου, τι μπορεί να συνέβη στη ζωή αυτού του κοριτσιού πριν να φτάσει εκεί. Η Σεϊτάνη, από την πλευρά της, εκμεταλλεύται στο έπακρο το μακρόστενο σχήμα του βιβλίου, κάνει εικόνα την ανείπωτη ιστορία της πρωταγωνίστριας και χρησιμοποιώντας διάφορες τεχνικές, όπως κολλάζ, μολύβι, νεροχρώματα και μελάνι, άλλες φορές μετατρέπει τις λέξεις σε εικόνα και οι άλλες δημιουργεί εικόνες που μιλούν με λέξεις που δεν υπάρχουν γραμμένες. Ενα βιβλίο – έκπληξη για ένα θέμα βαρύ – την ψυχολογία των παιδιών μεταναστών – απαλλαγμένο από κάθε ίχνος διδακτισμού, πλημμυρισμένο όμως από αγάπη, συμπόνια, αλληλεγγύη. Αναζητήστε το.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Προδημοσίευση: Το μεσαιωνικό κάστρο και οι γίγαντες του Ουρανού

Από το Μαχνάταν, στη Ρουμανία και από εκεί στη μακρινή Ιαπωνία, για να γυρίσουμε στη γειτονιά μας, στην Ιταλία και να κάνουμε μια στάση στη Γαλλία, με αφορμή το νέο βιβλίο της σειράς “Οι Κατάσκοποι της Γεωγραφίας”. Το έκτο βιβλίο με τίτλο “Το μεσαιωνικό κάστρο και οι γίγαντες του Ουρανού” είναι γραμμένο από την Άννα Κοντολέων και εικονογραφημένο, όπως όλα της σειράς, από τη Λίλα Καλογερή.

Χάθηκα

Στο εξώφυλλο του βιβλίου μια πολική αρκούδα στέκεται κάτω από τεράστιους ουρανοξύστες, που προοπτικά φεύγουν για να σμίξουν στον ουρανό, και κοιτάει επίμονα έναν χάρτη της μεγαλούπολης, κάτω από τον τίτλο «Χάθηκα».

Τα καλύτερα παιδικά βιβλία του 2023

Κάθε χρόνο η “Κόκκινη Αλεπού” ανακοινώνει τη λίστα με τα βιβλία που ξεχώρισε, με εκδόσεις από όλες τις κατηγορίες του παιδικού. Για το 2023 ξεχωρίσαμε 24 βιβλία, από ολες τις κατηγορίες του παιδικού βιβλίου: εικονογραφημένο, παιδικό, εφηβικό-νεανικό, γνώσεων.