Η Αλίκη βρήκε το όνομά της

Συγγραφέας: Ιωάννα Γιαννακοπούλου
Εικονογράφηση: Ζωή Σεϊτάνη
Εκδόσεις: Ακυβέρνητες Πολιτείες
Χρονιά έκδοσης: 2019
Ηλικίες: 5+

Ενα κορίτσι με μεγάλα, φουντωτά, κόκκινα μαλλιά φτάνει σε μια πόλη άγνωστη σε εκείνην, όπου δεν ξέρει κανέναν και κανείς δεν τολμά να την πλησιάσει. Το κορίτσια αυτό δεν έχει όνομα. Το έχει χάσει. Ο κόσμος την περιεργάζεται από μακριά, σιγά-σιγά όμως ξεθαρρεύουν και την πλησιάζουν. Εκείνη θα τους πει την ιστορία της που έχει δράκους, νεράιδες και βασιλιάδες και μόνο τότε το κορίτσι θα καταφέρει να ξαναβρεί το όνομά της.

Η Ιωάννα Γιαννακοπούλου συνεργάζεται με την εικονογράφο Ζωή Σεϊτάνη και δημιουργούν ένα ξεχωριστό picture book. Το κείμενό του είναι λιγοστό, όμως ακόμα και αυτές οι λίγες λέξεις είναι ικανές να δώσουν στον αναγνώστη μια ιδέα της μεγάλης και βαριάς ιστορίας που κρύβει μέσα του αυτό το μικρό κορίτσι. Η Γιαννακοπούλου μιλάει για τον πόλεμο, θίγει το μεταναστευτικό και αναφέρεται στα βαθιά τραύματα που μπορεί να προκαλέσει στην ψυχή των παιδιών ο βίαιος ξεριζωμός από το σπίτι τους, χωρίς να αναφερθεί στιγμή σε όλα αυτά. Δεν υπάρχει μέσα στις σελίδες αυτού του βιβλίου καμία από αυτές τις λέξεις: πόλεμος, βία, ξεριζωμός, θάνατος. Μας συστήνει την ηρωίδα της την ώρα που αυτή φτάνει στην νέα της πατρίδα. Μας αφήνει να τη γνωρίσουμε, να παρατηρήσουμε τον τρόπο που οι άλλοι την κοιτούν και την αντιμετωπίζουν, άφηνοντάς μας άπλετο χώρο να σκεφτούμε και να πλάσουμε στο μυαλό μας, όσο διαβάζουμε τις λιγοστές αράδες κειμένου, τι μπορεί να συνέβη στη ζωή αυτού του κοριτσιού πριν να φτάσει εκεί. Η Σεϊτάνη, από την πλευρά της, εκμεταλλεύται στο έπακρο το μακρόστενο σχήμα του βιβλίου, κάνει εικόνα την ανείπωτη ιστορία της πρωταγωνίστριας και χρησιμοποιώντας διάφορες τεχνικές, όπως κολλάζ, μολύβι, νεροχρώματα και μελάνι, άλλες φορές μετατρέπει τις λέξεις σε εικόνα και οι άλλες δημιουργεί εικόνες που μιλούν με λέξεις που δεν υπάρχουν γραμμένες. Ενα βιβλίο – έκπληξη για ένα θέμα βαρύ – την ψυχολογία των παιδιών μεταναστών – απαλλαγμένο από κάθε ίχνος διδακτισμού, πλημμυρισμένο όμως από αγάπη, συμπόνια, αλληλεγγύη. Αναζητήστε το.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Λύκοι στο χιόνι

Η Φιο και η μητέρα της ζουν ολομόναχες στα δάση της Ρωσίας, με μόνη συντροφιά τους λύκους τους. Όταν ο Ρωσικός Στρατός τις απειλεί με δολοφονική εχθρότητα και αρπάζουν τη μητέρα της, η Φιο και οι λύκοι της δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να το σκάσουν. Στην πορεία τους προς την Αγία Πετρούπολη μια ομάδα παιδιών που συνεχώς μεγαλώνει ενώνεται μαζί τους.

Μικρή βιβλιοθήκη για νεαρά ανήσυχα πνεύματα

Μία νέα σειρά με βιβλία γνώσεων, ένα πολύτιμο εγκυκλοπαιδικό εργαλείο με την εγγύηση του Oxford University Press. Ειδικοί σε κάθε επιστημονικό πεδίο γράφουν με τρόπο κατανοητό που εισάγει τα παιδιά σε κάθε θέμα μέσα σε λίγες σελίδες.

Εκεί έξω στο διάστημα για 24 ώρες

Αναρωτηθήκατε ποτέ τι είναι ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ΔΔΣ) και πώς είναι η ζωή των ανθρώπων εκεί; Πώς κάνουν μπάνιο και πλένουν τα δόντια τους οι αστροναύτες, αφού το νερό αντί να ‘τρέχει’ αιωρείται; Τι τρώνε στο διάστημα και πώς πάνε τουαλέτα; Αλλά, γιατί υπάρχει ο ΔΔΣ; Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα απαντώνται μέσα από τις 60 σελίδες αυτού του εντυπωσιακού παιδικού βιβλίου γνώσεων.