Συγγραφέας: Μαρία Ανδρικοπούλου
Εικονογράφηση: Ελίζα Βαβούρη
Εκδόσεις: Καλέντης
Χρονιά έκδοσης: 2024
Ηλικίες: 5+ (μεγαλόφωνη ανάγνωση), 7+
Ο Σαμ, ο ασπρόμαυρος γάτος με τις επτά ψυχές και την τεράστια τύχη, έμελλε να μείνει στην Ιστορία ως το γατί που επέζησε τριών βυθίσεων πλοίων εν καιρώ πολέμου. Αυτή την ιστορία επιλέγει να ξαναδιηγηθεί η Μαρία Ανδρικοπούλου με τις λέξεις της και η Ελίζα Βαβούρη με τις εικόνες της.
Η διήγηση ξεκινάει τον Μάιο του 1941 όταν ο γάτος σώθηκε από έναν ναύτη που υπηρετούσε στη γερμανική ναυαρχίδα Μπίσμαρκ και ολοκληρώνεται χρόνια μετά, το 1955 στην Ιρλανδία όπου μεταφέρθηκε για να ζήσει τα τελευταία χρόνια της ζωής του. Στο μεταξύ η ζωή του γατιού με την τεράστια τύχη κινείται παράλληλα με ένα μεγάλο μέρος της ιστορίας του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.
Το κείμενο πατάει σε ιστορικά γεγονότα και διανθίζεται με στοιχεία μυθοπλασίας. Κι έτσι οι περιπέτειες της ασπρόμαυρης γάτας γίνονται ένα υπέροχο μάθημα Ιστορίας, καθώς μέσα από την ιστορία της μαθαίνουμε για μεγάλες μάχες, ονόματα πλοίων, για τις συνήθειες ανθρώπων και γατιών μέσα στα πλοία της εποχής, ενώ ακόμα και το πορτρέτο του Σαμ που φαίνεται στις πρώτες σελίδες του βιβλίου μας αποκαλύπτει μια άλλη ιστορία, αυτή της Βρετανίδας ζωγράφου Georgina Shaw Baker και του Βρετανικού Μουσείου Ναυτιλίας στο Γκρίνουιτς του Λονδίνου. Και στο τέλος της ιστορίας μας αποκαλύπτεται ακόμα ένα στοιχείο που αξίζει να το ερευνήσουμε, αυτό για τον βραβευμένο με Νόμπελ Λογοτεχνίας ποιητή Derek Walcotte.
Αυτό που είναι ενδιαφέρον στο βιβλίο αυτό, πέρα από την ίδια την ιστορία του Αβύθιστου Σαμ, είναι ο τρόπος που η Μαρία Ανδρικοπούλου επιλέγει να μιλήσει για αυτή. Το κείμενό της ρέει, κάτι που το καθιστά ιδανικό για μεγαλόφωνη ανάγνωση, ενώ και οι εικόνες της Ελίζας Βαβούρη, αν και λειτουργούν κυρίως διακοσμητικά, μεταγράφοντας τα λόγια σε τέχνη, αφενός δένουν απόλυτα με τις περιπέτειες του γάτου και την εποχή που διαδραματίζεται, αφετέρου, μας δίνει σε ορισμένα σημεία λαβές για περαιτέρω έρευνα: τα ρούχα των ανθρώπων που εμφανίζονται, τα πλοία της δεκαετίας του 40, οι στολές των ναυτών και οι σημαίες, όλα είναι στοιχεία που οδηγούν την αφήγηση σε νέα μονοπάτια.
“Η αληθινή ιστορία ενός θαλασσόγατου” είναι ένα βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί μεγαλόφωνα, είναι ένα βιβλίο που αξίζει μια θέση στη βιβλιοθήκη.