Η ΑΜΜΟΣ εμφανίστηκε στον χώρο των εκδόσεων το 1982 κι ήταν από τους πρώτους οίκους που ασχολήθηκαν επισταμένα με το παιδικό εικονογραφημένο βιβλίο. Από τα πρώτα βιβλία που μεταφράστηκαν στα ελληνικά και κυκλοφόρησαν στα εγχώρια βιβλιοπωλεία ήταν το κλασικό αμερικάνιο έργο «Το δώρο των μάγων» του O. Henry, σε μετάφραση Λιλής Γιαλέσσα – Λεοντίδη και εικονογράφηση Lizbeth Zwerger. Ήταν η ιστορία ενός ζευγαριού και της ακλόνητης αγάπης τους, μια ιστορία που πάντα λειτουργούσε στους αναγνώστες σαν ένα καταφύγιο από τον έξω κόσμο και τη σκληρότητά του.
Από εκείνη τη χρονιά και για πολλά χρόνια μετά, η ΑΜΜΟΣ χάρισε στα παιδιά πολύτιμα βιβλία και ιστορίες. Μας σύστησε τον Σποτ του Eric Hill, τον βραβευμένο με ALMA εικονογράφο Wolf Erlbruch, τις ιστορίες της Beatrix Potter, τη Φρικαντέλα του Ευγένιου Τριβιζά, έφερε στην ελληνική αγορά βιβλία τέχνης, όπως τη σειρά του Florian Rodari (Κυριακή με τον…) και βιβλία γνώσεων γενικότερα, με θέματα όμως η Γη, το σώμα, η μυθολογία, η Ελλάδα, η εξέλιξη των ειδών και ο Δαρβίνος, οι μεγάλοι θαλασσοπόροι, ενώ εξέδωσε και θεατρικά σενάρια όπως την Ελίζα της Ξένιας Καλογεροπούλου, εμπλουτίζοντας με πολλούς ακόμα τίτλους, ακόμα και για πολύ μικρά παιδιά, τις βιβλιοθήκες των σπιτιών μας.
Το 2009 διακόπτει τη λειτουργία της. Στα χρόνια που μεσολάβησαν μέχρι το επαναλανσάρισμά του εκδοτικού, σχεδόν είκοσι στον αριθμό, το παιδικό βιβλίο είχε πια αναβαθμιστεί αισθητικά, χωρίς όμως αυτό να βρίσκει πάντα αντίκρισμα στο περιεχόμενο. Ο εκδοτικός αγώνας είχε αρχίσει να μεταβάλλεται και από αντοχής έγινε ταχύτητας και η ΑΜΜΟΣ δεν μπορούσε να ακολουθήσει αυτούς τους ρυθμούς.
Το 2023 επιστρέφει όμως δριμύτερη. Τον Νοέμβριο του 2023 κυκλοφορούν πέντε τίτλοι, δυο νέοι και τρεις από τα παλιά: το βιβλίο της Μαριανίνας Κριεζή, της στιχουργού της θρυλικής Λιλιπούπολης «Αν ήμουν Αϊ Βασίλης», που είχε πρωτοβγεί το 1994, τον Λιλίκο του Grégoire Solotareff (πρώτη έκδοση στα ελληνικά 1995), το «Δεν είμαι μόνη» του Scott Stuart, «Τα ήσυχα βράδια» της Caroline Fait σε εικονογράφηση Amandine Delaunay και το «Μη το δάχτυλο στη μύτη…» της Daniela Kulot – Frisch (πρώτη έκδοση στα ελληνικά 2001) σε διασκευή της Μαριανίνας Κριεζή.
Η χρονιά που ακολούθησε έφερε ακόμα περισσότερα βιβλία, πάντα στο κομμάτι του εικονογραφημένου για παιδιά, βιβλία με πρωτότυπες ιστορίες και εικονογράφηση, βιβλία γνώσεων και λογοτεχνικά, με την ΑΜΜΟ να παραμένει πιστή στις αρχικές της αξίες και ακολουθώντας όπως και πρώτα τους βασικούς άξονες του εκδοτικού: την ποιότητα και τον σεβασμό στον μικρό αναγνώστη, αλλά και την ανάπτυξη της φαντασίας και της δημιουργικότητας.
Σε μια εποχή που προσφέρονται ένα σωρό έτοιμες απαντήσεις, από όλους και για όλα, στόχος της ΑΜΜΟΥ είναι να αποκτήσουν ξεχωριστή βαρύτητα και σημασία οι ερωτήσεις. Ένας από τους στόχους που έχει θέσει προσωπικά ο εκδότης της Πέτρος Γαϊτάνος είναι το βιβλίο να μπορέσει να σταθεί δίπλα στον ψηφιακό κόσμο που έχει γίνει κομμάτι της ζωής όλων, μικρών και μεγάλων. Και αν δεν θέλουμε να μας εντάξει στη δική του πλασματική πραγματικότητα, θα πρέπει να τον εντάξουμε πρώτοι εμείς, με τους δικούς μας όρους, στη δική μας καθημερινότητα χωρίς φόβο και χωρίς πάθος. Η ΑΜΜΟΣ ετοιμάζει και σε αυτό τον τομέα τις προτάσεις της, το δικό της ψηφιακό περιεχόμενο, δίπλα και μαζί με τα βιβλία, δίπλα και μαζί με τα παιδιά και τους γονείς τους.
Ήδη μέσα σε έναν μόλις χρόνο από την επανέναρξη της λειτουργίας τους, οι εκδόσεις ΑΜΜΟΣ έχουν δώσει πολλά και ωραία δείγματα, με βιβλία που κεντρίζουν την προσοχή των παιδιών, ενώ και το πρόγραμμα των επόμενων μηνών δείχνει να είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον.
Ο εκδοτικός οίκος που ξεκίνησε σε μια εποχή που το παιδικό βιβλίο είχε μείνει στάσιμο στην ηρωική εποχή των προπατόρων, με έντονο τον διδακτισμό και την υπεραπλούστευση, τόσο στο περιεχόμενο όσο και στην αισθητική – με ελάχιστες φωτεινές εξαιρέσεις εκδοτών και συγγραφέων -, εξελίχθηκε με τα χρόνια και επανέρχεται ανανεωμένος να προτείνει νέους τίτλους αλλά και να θυμήσει παλιούς και αγαπημένους στο αναγνωστικό του κοινό, τους παλιούς του αναγνώστες, που σήμερα είναι νέοι γονείς και οι οποίοι αναζητούν μέσα από τα βιβλία εφόδια ζωής για τα δικά τους παιδιά, εφόδια όπως είναι η ανάπτυξη της κριτικής ματιάς και σκέψης, η όξυνση της παρατηρητικότητας και της περιέργειας και, σιγά σιγά, η διαμόρφωση των κριτηρίων που θα στηρίξουν αύριο προσωπικές επιλογές, από τα μικρότερα ως τα μεγαλύτερα.