Συγγραφέας: Nick Lund
Εικονογράφηση: Jason Ford
Μετάφραση: Αλεξάνδρα Γουρλιώτη
Εκδόσεις: Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης
Χρονιά έκδοσης: 2024
Ηλικίες: 9+

Ο Nick Lund και οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης μας γνωρίζουν την ιστορία της Γης και τις μεγάλες αλλαγές που επεφεραν στη ζωή πάνω σε αυτή ξεκινώντας από μια συνέντευξη. Μια συνέντευξη της ίδιας της Γης σε ένα Μολύβι που αναλαμβάνει να γράψει τη βιογραφία της. Έτσι προέκυψε «Η απόλυτη βιογραφία της Γης».

Με πολύτιμο συνοδοιπόρο την εικονογράφηση του Jason Ford και πολύ χιούμορ, φτιάχτηκε ένα διαφορετικό βιβλίο γνώσεων που στοχεύει να βοηθήσει τους αναγνώστες να αισθανθούν ότι ζουν και οι ίδιοι τις ιστορίες που διηγείται η Γη. Οι δύσκολες λέξεις μπαίνουν στο γαλάζιο κουτάκι και  εξηγούνται με απλά λόγια. Έτσι, έννοιες όπως το σύμπαν, τα άτομα και τα στοιχεία, η βαρύτητα, το μάγμα, τα κύτταρα, τα απολιθώματα, τα γονίδια ακόμα και η εξέλιξη, αποδομούνται για να γίνουν κατανοητές, χωρίς όμως να χάνουν τον επιστημονικό τους χαρακτήρα.

Κάθε γεωλογική περίοδος συνδέεται με χιούμορ με το γεγονός που τη χαρακτηρίζει. Έτσι «Μια έκρηξη αλλά με την καλή έννοια» μας μιλάει για την Κάμβριο περίοδο, ενώ η «Μεγάλη ανατριχίλα» για τη Σιλούρια. Το Λιθανθρακοφόρο, το Τριαδικό και το Ιουρασικό ακούγονται κάπως περίεργα, αλλά όταν χαρακτηρίζονται ως «Κι έζησαν καλά αλλά οι περισσότεροι πέθαναν» ή «όταν βασίλευαν οι μεγάλες σαύρες», σίγουρα εντυπώνονται αλλιώς. Και περιγραφές που αιφνιδιάζουν όπως «Όταν τα φυτά τους σκότωσαν όλους» στη Δεβόνιο περίοδο μπορεί να γίνουν εύκολες στην κατανόηση. Γιατί τα φυτά που ξεκίνησαν και αυτά από το νερό, ανέπτυξαν νέα συστήματα για να μη ξεραίνονται, όπως τις ρίζες. Έτσι όμως μπορούσαν να εξαπλωθούν παντού και έτσι έγινε. Και η Γη πρασίνισε, αλλά ταυτόχρονα δέσμευαν διοξείδιο του άνθρακα και άλλαξαν την ατμόσφαιρα σε σύσταση και θερμοκρασία ώσπου σχηματίστηκαν ακόμη και παγετώνες, συμβάλλοντας έτσι σε μαζική εξαφάνιση πολλών οργανισμών.

Βέβαια μια συνέντευξη που κρατάει πάνω από 160 σελίδες δίνει μεγάλο όγκο πληροφορίας και ο κίνδυνος να γίνει κουραστική η ανάγνωση ελλοχεύει. Για παράδειγμα, τα ονόματα των πρωτόγονων οργανισμών είναι πολλά και εύκολα κουράζουν, ωστόσο ευτυχώς σχεδόν πάντα συνοδεύονται και από μια εικόνα και πολύ χρώμα. Αν ο στόχος του βιβλίου είναι η εξοικείωση και η κατανόηση, το πώς ήταν οι οργανισμοί στο παρελθόν, και όχι στη συγκράτηση των ονομάτων, τα πράγματα γίνονται πιο εύκολα. Αν ξεπεραστεί αυτό, τότε επιστημονικά θέματα όπως η μετάβαση της ζωής από το νερό στην ξηρά γίνονται εύκολα κατανοητά αφού «τα πολύ κουλ ψάρια που ζούσαν στους ωκεανούς, κινούνταν σε όλο και πιο ρηχά νερά για να βρουν τροφή και τελικά έγιναν τετράποδα και ανέπτυξαν πνεύμονες».

Στο πίσω μέρος του βιβλίου υπάρχουν και 12 απαντήσεις σε ερωτήματα παιδιών, όπως γιατί η θάλασσα είναι αλμυρή, πώς σχηματίζονται οι έρημοι, γιατί είναι μπλε ο ουρανός. Και βέβαια υπάρχουν και οι βιβλιογραφικές πηγές για όσους θέλουν να το ψάξουν παραπάνω. Είναι μεγάλο το στοίχημα ένα βιβλίο γνώσεων να προσφέρει πληθώρα γνώσεων με τρόπο κατανοητό και να κεντρίσει το ενδιαφέρον των παιδιών διατηρώντας τον επιστημονικό του χαρακτήρα. Αλλά η «Απόλυτη βιογραφία της Γης» φαίνεται να το κερδίζει.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Διαβάστε ακόμα

Ο Γκόντφρι είναι βάτραχος

Ο εμπνευσμένος και βραβευμένος συγγραφέας και εικονογράφος Alex Latimer φτιάχνει ένα απλό και όμορφο παραμύθι ενδυνάμωσης και ενηλικίωσης με ήρωα

Η κακή μέρα της Κόνι

Ο βραβευμένος δημιουργός Tom Percival προσθέτει ένα νέο τίτλο στην γνωστή και αγαπημένη σειρά «Μεγάλα πολύχρωμα συναισθήματα» που περιλαμβάνει ήδη