Η αστρόσκονη που μας δημιούργησε

Συγγραφέας: Colin Stuart
Εικονογράφηση: Ximo Abadia
Μετάφραση: Βαγγέλης Πρατικάκης
Εκδόσεις: Παπαδόπουλος
Χρονιά έκδοσης: 2022
Ηλικίες: 9+

Μια πολύ ωραία έκδοση για ένα θέμα που δεν φανταζόμαστε εύκολο για τα παιδιά. Μια παρουσίαση του ρόλου της Χημείας, ξεκινώντας από τη βασική δομή της: τα 118 στοιχεία της, τις ομάδες τους, την ύπαρξη και τη λειτουργία τους στην καθημερινότητά μας. Με πληροφορίες μετρημένες, αλλά ουσιαστικές για να κατανοήσουμε τη μεγάλη σημασία «του αόρατου βιβλίου συνταγών της Φύσης» που ρυθμίζει τα πάντα.

Ο συγγραφέας απευθύνεται με γλώσσα κατανοητή αλλά και με τους επιστημονικούς όρους που χαρακτηρίζουν τη συγκεκριμένη επιστήμη, στους νεαρούς αναγνώστες αλλά και στους αδαείς ή φοβισμένους με το θέμα «Χημεία». Μας εξοικειώνει με τον θαυμαστό και αλλόκοτο κόσμο των χημικών στοιχείων παρουσιάζοντάς μας την ταυτότητά τους και δίνοντάς μας ενδιαφέρουσες και ιδιαίτερες πληροφορίες, που μας βοηθούν να τα συγκρατήσουμε στη μνήμη μας συνδυαστικά. Έτσι, για το Κοβάλτιο διαβάζουμε ότι το όνομά του προέρχεται από τη γερμανική λέξη Κόμπολτ κι ότι οι μεταλλωρύχοι του Μεσαίωνα πίστευαν ότι υπήρχαν διαβολάκια σε μέγεθος παιδιού, που τους δημιουργούσαν προβλήματα στην υγεία τους, και ότι το στοιχείο αυτό το βρίσκουμε και στο στομάχι της αγελάδας. Παράλληλα, μας πληροφορεί για τις πηγές, τη σύσταση, τα χαρακτηριστικά και τη λειτουργία των στοιχείων σε ουσίες που χρησιμοποιούμε καθημερινά, όπως τα καλλυντικά, τα φώτα νέον, τα λιπάσματα κ.α., ενώ ο τρόπος ονοματοδοσίας τους, η προέλευσή τους και παραδείγματα από τη ζωή και την ιστορία κάνουν τον πολύπλοκο κόσμο της Χημείας προσιτό και ενδιαφέροντα σε  όλους.

Πολύ έξυπνα κεφάλαια που ακολουθούν είναι τα «Οι Άνθρωποι και τα μέρη», «Η Καθημερινή Ζωή» και το «Μέλλον». Στο πρώτο παρουσιάζονται οι πρωταγωνιστές χημικοί επιστήμονες, άντρες και γυναίκες, οι μύθοι και οι συσχετισμοί  των ονομάτων των στοιχείων με χώρες του κόσμου και την καταγωγή των επιστημόνων που τα ανακάλυψαν. Στο δεύτερο κεφάλαιο αντιλαμβανόμαστε τον ρόλο της Χημείας στη λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού και πώς αυτή μας διευκολύνει και  δίνει λύσεις στην καθημερινή μας ζωή. Όσο για το μέλλον, διαβάζουμε ότι η Χημεία υπόσχεται περισσότερες εφαρμογές στην καθημερινότητά μας, στην οικολογική μας συμπεριφορά, στην Ιατρική. Είναι μια επιστήμη που εξελίσσεται συνεχώς και ανοίγει καινούργια πεδία εφαρμογών.

Ξεκινώντας από τη Μεγάλη Έκρηξη και καταλήγοντας στο μέλλον των στοιχείων, το βιβλίο δίνει στον αναγνώστη μια γενική εικόνα της σημασίας της Χημείας, των δυνατοτήτων και των άπειρων εφαρμογών της σε όλους τους τομείς της ζωής μας, από τις καταβολές του κόσμου και για όσο μακριά φτάνει ο νους μας.

Η έξυπνη γραμμική εικονογράφηση του Ximo Abadia και τα έντονα χρώματα που ακολουθούν τον επιμερισμό των πληροφοριών σε κάθε σελίδα κάνουν πολύ ευχάριστη την ανάγνωση του βιβλίου.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Εγώ και ο κόσμος

Όλα στο βιβλίο ξεκινούν από μια απλή ερώτηση «Πού είναι η γάτα;» για να ακολουθήσει η απάντηση «Κάτω από το

Βρέχει φύλλα

Τι κάνεις όταν στα καλά καθούμενα εκεί που περπατάς πέφτει στο κεφάλι σου ένα φύλλο και πώς είναι δυνατόν απλώς