Εξυπνη, αγαπησιάρα, αθυρόστομη, αλλά και σαρκαστική. Είναι 10 ετών και μεγαλώνει σε ένα σπίτι στο 17ο διαμέρισμα του Παρισιού με τη μαμά της, τον μπαμπά της (που υπεραγαπά) και τον έφηβο αδερφό της, τον Αντουάν, που ακούει συνέχεια ραπ και βρίζει. Πηγαίνει σε ιδιωτικό σχολείο, γιατί ο μπαμπάς της θεωρεί ότι εκεί δεν υπάρχουν πολλοί αλήτες, και οι καλύτερές της φίλες είναι η Ευγενία και η Κασσάνδρα. Είναι ένα κορίτσι της ηλικίας της, καθόλου διαφορετικό από όλα τα άλλα, με τις ανησυχίες της, τα όνειρά της και τις ελπίδες της. Είναι ένα κορίτσι που την απασχολούν η οικογένειά της, οι έρωτές της, τα μαθήματά της, οι φίλες της και η απουσία κινητού μιας και οι γονείς της την θεωρούν μικρή ακόμα για να της πάρουν.
Εμφανίστηκε το 2015 στις σελίδες του γαλλικού περιοδικού L’ Obs (Le Nouvel Observateur) και κατέκτησε το κοινό. Τα παιδιά τη λατρεύουν, οι γονείς την μισούν γιατί μιλάει “άσχημα” και νομίζουν πως θα παρασυρθούν τα παιδιά τους. Ομως, ο Riad Sattouf, ο δημιουργός της, γνωρίζει πολύ καλά πώς αυτή είναι η γλώσσα των παιδιών. Πάντα ήταν κι ας μην το δέχονταν οι δικοί μας οι γονείς τότε ή εμείς ως γονείς τώρα. Η επιτυχία της Εστέρ έγκειται στον τρόπο που ο Sattouf καυτηριάζει τη ζωή και την καθημερινότητα στη Γαλλία.
Η πρώτη της ιστορία δημοσιεύτηκε το 2015 και το 2016 εκδόθηκε ο πρώτος τόμος με συγκεντρωμένες τις περιπέτειές της. Τα ημερολόγια της Εστερ δημοσιεύονται κάθε εβδομάδα στο L’ Obs κι έτσι κάθε βιβλίο αποτελείται από 52 ιστορίες σε μορφή κόμικ. Το 2015 ήταν 10 ετών, εξού και ο τίτλος του πρώτου τόμου “Τα ημερολόγια της Εστέρ: Ιστορίες από τη ζωή της, ετών 10“. Ακολούθησαν ακόμα δύο τόμοι, το 2017 Τα ημερολόγια της Εστέρ: Ιστορίες από τη ζωή της, ετών 11 και Τα ημερολόγια της Εστέρ: Ιστορίες από τη ζωή της, ετών 12, που κυκλοφόρησε στη Γαλλία φέτος σε 100.000 αντίτυπα. Στην Ελλάδα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ποταμός ο πρώτος τόμος της σειράς, σε απόδοση της Αριάδνης Λουκάκου. Ο δημιουργός της έχει πει ότι θέλει να φτάσει την ιστορία της ως την ηλικία των 18 ετών!
Η Εστέρ
Η έμπνευση για τη δημιουργία του χαρακτήρα της Εστέρ ήρθε από τη 10χρόνη τότε κόρη ενός φιλικού ζευγαριού του Sattouf. Την εποχή εκείνη, το 2014, έγραφε και σκίτσαρε το αυτοβιογραφικό “L’Arab du futur“. Ο χαρακτήρας του βιβλίου αυτού είναι ο 10χρονος εαυτός του, άρα η μετάβαση στον χαρακτήρα της 10χρονης Εστέρ δεν ήταν κάτι δύσκολο για αυτόν, ηλικιακά μιλώντας. Άκουγε τις ιστορίες της κόρης του φίλου του και τις αποτύπωνε στο χαρτί. Σε μια συνέντευξή του στο Le point Pop αναφέρει μάλιστα πώς του φάνηκε εξαιρετικά ενδιαφέρον να συγκρίνει τη δική του παιδική ηλικία με την παιδική ηλικία του κοριτσιού αυτού. Ετσι γεννήθηκε η Εστέρ, που στο μυαλό του Sattouf έμοιαζε, λέει, με εξωγήινο που του μιλούσε για τη ζωή της στο δικό της πλανήτη.
Πολλοί την έχουν συγκρίνει με τον Μικρό Νικόλα των Rene Goscinny και Jean-Jacques Sempé, καθώς και οι δύο ανταλλακλούν μέσα από τις ιστορίες τους τη Γαλλία και την κοινωνία της του τότε και του τώρα, τον τρόπο που φέρονται και σκέφτονται τα παιδιά, τους προβληματισμούς τους, τις προσδοκίες τους για το μέλλον. Η Εστέρ, όμως, κερδίζει στα σημεία. Μπορεί ο Μικρός Νικόλας να διαβάζεται ακόμα και σήμερα με μεγάλη ευκολία και ευχαρίστηση, Τα ημερολόγια της Εστέρ όμως καθρεφτίζουν το τώρα, τα σημερινά παιδιά, την κοινωνία στην οποία ζουν και μεγαλώνουν.
Ποιoς είναι ο Riad Sattouf;
Η μητέρα του είναι Γαλλίδα και ο πατέρας του Σύριος. Γεννήθηκε στο Παρίσι το 1978 και έζησε τα παιδικά του χρόνια μεταξύ Λιβύης, Συρίας και Βρετάνης. Είναι διάσημος κομίστας και σκηνοθέτης στη Γαλλία κι έχει κερδίσει το βραβείο Cesar το 2009 για την πρώτη του ταινία Les Beaux Gosses (The French Kissers). Από το 2004 ως το 2014 συνεργάστηκε με το γαλλικό περιοδικό Charlie Hebdo. Η σειρά του αυτοβιογραφικού κόμικ L’Arabe du futur βρίσκεται ήδη στον τρίτο τόμο της και έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 20 γλώσσες.