Η ιστορία της μουσικής για παιδιά

Κείμενα: Mary Richards και David Schweitzer
Εικονογράφηση: Rose Blake
Μετάφραση: Ηλίας Μαγκλίνης
Εκδόσεις: Καπόν
Χρονιά έκδοσης: 2021
Ηλικίες: 9+, 12+

Τι είναι η μουσική και με ποιον τρόπο διαχωρίζεται από τους ήχους; Ποιοι είναι οι πρώτοι μουσικοί του κόσμου μας και πώς τα πουλιά και το κελάηδημά τους ενέπνευσε διάφορους μουσικούς να συνθέσουν μελωδίες; H Mary Richards είναι συγγραφέας και επιμελήτρια βιβλίων, με τεράστια αγάπη για τη μουσική, ενώ τον David Schweitzer ίσως τον αναγνωρίσεις από τη μουσική που έχει συνθέσει για ταινίες, ντοκιμαντέρ και τηλεοπτικές σειρές. Οι δυο τους, μαζί με την πολύτιμη βοήθεια της εικονογράφου Rose Blake, δημιούργησαν ένα εξαρετικά ενδιαφέρον βιβλίο για τη μουσική, με ένα πολύ μεγάλο εύρος πληροφοριών και αναφορές σε όσο το δυνατόν περισσότερα είδη, ώστε ο μικρός σε ηλικία αναγνώστης να πάρει μια ολοκληρωμένη εικόνα του τι σημαίνει μουσική.

Χωρίς να ακολουθεί μια συγκεκριμένη χρονική αφηγηματική γραμμή, οι δύο συγγραφείς διηγούνται την ιστορία της Μουσικής μέσα από παραδείγματα και αναφορές πολλών μουσικών από όλον τον κόσμο και όλα τα είδη της μουσικής που σημάδεψαν με τις δημιουργίες τους την ιστορία του κόσμου: από τον Μπαχ, τον Τσαϊκόφσκι και τον Μότσαρτ, στην Μπίλι Έιλις (Billie Eilish), τον Κουλ Χερκ (dj Cool Herk), τον David Bowie, τον Leonard Cohen και τους Pink Floyd, ως τους λιγότερο ίσως γνωστούς για τη συμβολή τους όπως τη μοναχή Χίλντεγκαρντ, τον Τουμανί Ντιαμπατέ και τη Φλόρενς Πράις.

Ενας πλουσιότατος τόμος που αφορά αποκλειστικά τη μουσική, ένα βιβλίο γνώσεων που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα και μας μιλάει και για πράγματα που δε γνωρίζαμε ίσως, όπως η προφορική παράδοση, τον τρόπο που ο Καντίνσκι ζωγράφιζε τη μουσική ή το πώς από το γραμμόφωνο φτάσαμε στο Spotify και από τα σύνολα δωματίου στις μεγαλειώδης συναυλίες σε τεράστια γήπεδα. Το “Η ιστορία της μουσικής για παιδιά” είναι από εκείνα τα βιβλία που θες να έχει όχι μόνο για το παιδί σου, αλλά για σένα τον ίδιο. Και μην παραλείψεις να φτάσεις ως το τέλος, γιατί εκεί θα ανακαλύψεις ένα QR code, το οποίο σκανάρωντάς το, θα μπορέσεις να βρεις μια λίστα στο Spotify, διάρκειας 11 ωρών, με όλα τα κομμάτια που αναφέρονται στο βιβλιο αυτό.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Αγροτόσπιτο

“Είναι μια ιστορία φθοράς και μιας ιδιότυπης αναγέννησης. Η φθορά είναι φυσιολογική για τα πάντα, η αναγέννηση όμως, ακόμα και αν είναι μέσα από μια εικονογραφημένη ιστορία, έχει να κάνει με τη ματιά που ρίχνουμε στα πράγματα, στην εκτίμηση του παρελθόντος τους και στην προσπάθεια να διατηρήσουμε κάτι από την προηγούμενη ζωή τους ζωντανό, να δημιουργήσουμε μια σύνδεση με το παρελθόν ακόμα κι αν πρόκειται για μια οικογενειακή ιστορία που αλλιώς δεν θα μας αφορούσε, ακόμα κι αν πρόκειται για ένα σπίτι που ποτέ δεν θα επισκεπτόμασταν. Είναι ένας γλυκός, ήπιος τρόπος για να μιλήσει ένα βιβλίο στα παιδιά γι’ αυτό που ζει, γερνάει και πεθαίνει – αλλά πεθαίνει χορτάτο από τη ζωή που έζησε και ξαναζεί γιατί κάποιος μας λέει την ιστορία του. Το “Αγροτόσπιτο” της Sophie Blackall είναι ένα διαμαντάκι για ευαίσθητους συλλέκτες ιστοριών και παρατηρητές της λεπτομέρειας”.

Το αγόρι που έφερε το χιόνι

Στην καρδιά μιας μεγάλης πόλης, εκεί που οι κάτοικοί της ζουν και περπατούν βιαστικά, ζει ένα αγοράκι, μαζί με τη μαμά του και τον μπαμπά τους. Για “σπίτι΄” τους έχουν ένα παγκάκι. Όταν όμως το αγόρι βρει ένα βράδυ, εντελώς μαγικά, μια χιονόμπαλα ακριβώς πλάι στο παγκάκι που κοιμάται, όλα θα αρχίσουν να αλλάζουν. Στη χιονόμπαλα μέσα υπάρχει μια πόλη σαν αυτή που βρίσκεται εκείνος, με ενα παγκάκι ακριβώς σαν αυτό που κοιμάται τώρα. Οταν θα την κουνίσει κάτι μαγικό θα έχει συμβεί.

Η Μυρτιά και ο καθρέφτης

Στην «Μυρτιά», που είναι ένα εικονογραφημένο παραμύθι, ζωγραφιές σαν μενταγιόν ζωντανεύουν τις λέξεις που διαλέγει η  Κατερίνα Παούρη για να φτιάξει τον κόσμο της ηρωίδας: αρώματα από τη φωτιά που τριζοβολάει, από τα βιβλία, του τσουκαλιού, της λεβάντας, του χαμομηλιού, του κρόκου, της μυρτιάς μοσχοβολούν στα απάτητα δάση του παραμυθιού.