Η ιστορία της μουσικής για παιδιά

Κείμενα: Mary Richards και David Schweitzer
Εικονογράφηση: Rose Blake
Μετάφραση: Ηλίας Μαγκλίνης
Εκδόσεις: Καπόν
Χρονιά έκδοσης: 2021
Ηλικίες: 9+, 12+

Τι είναι η μουσική και με ποιον τρόπο διαχωρίζεται από τους ήχους; Ποιοι είναι οι πρώτοι μουσικοί του κόσμου μας και πώς τα πουλιά και το κελάηδημά τους ενέπνευσε διάφορους μουσικούς να συνθέσουν μελωδίες; H Mary Richards είναι συγγραφέας και επιμελήτρια βιβλίων, με τεράστια αγάπη για τη μουσική, ενώ τον David Schweitzer ίσως τον αναγνωρίσεις από τη μουσική που έχει συνθέσει για ταινίες, ντοκιμαντέρ και τηλεοπτικές σειρές. Οι δυο τους, μαζί με την πολύτιμη βοήθεια της εικονογράφου Rose Blake, δημιούργησαν ένα εξαρετικά ενδιαφέρον βιβλίο για τη μουσική, με ένα πολύ μεγάλο εύρος πληροφοριών και αναφορές σε όσο το δυνατόν περισσότερα είδη, ώστε ο μικρός σε ηλικία αναγνώστης να πάρει μια ολοκληρωμένη εικόνα του τι σημαίνει μουσική.

Χωρίς να ακολουθεί μια συγκεκριμένη χρονική αφηγηματική γραμμή, οι δύο συγγραφείς διηγούνται την ιστορία της Μουσικής μέσα από παραδείγματα και αναφορές πολλών μουσικών από όλον τον κόσμο και όλα τα είδη της μουσικής που σημάδεψαν με τις δημιουργίες τους την ιστορία του κόσμου: από τον Μπαχ, τον Τσαϊκόφσκι και τον Μότσαρτ, στην Μπίλι Έιλις (Billie Eilish), τον Κουλ Χερκ (dj Cool Herk), τον David Bowie, τον Leonard Cohen και τους Pink Floyd, ως τους λιγότερο ίσως γνωστούς για τη συμβολή τους όπως τη μοναχή Χίλντεγκαρντ, τον Τουμανί Ντιαμπατέ και τη Φλόρενς Πράις.

Ενας πλουσιότατος τόμος που αφορά αποκλειστικά τη μουσική, ένα βιβλίο γνώσεων που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα και μας μιλάει και για πράγματα που δε γνωρίζαμε ίσως, όπως η προφορική παράδοση, τον τρόπο που ο Καντίνσκι ζωγράφιζε τη μουσική ή το πώς από το γραμμόφωνο φτάσαμε στο Spotify και από τα σύνολα δωματίου στις μεγαλειώδης συναυλίες σε τεράστια γήπεδα. Το “Η ιστορία της μουσικής για παιδιά” είναι από εκείνα τα βιβλία που θες να έχει όχι μόνο για το παιδί σου, αλλά για σένα τον ίδιο. Και μην παραλείψεις να φτάσεις ως το τέλος, γιατί εκεί θα ανακαλύψεις ένα QR code, το οποίο σκανάρωντάς το, θα μπορέσεις να βρεις μια λίστα στο Spotify, διάρκειας 11 ωρών, με όλα τα κομμάτια που αναφέρονται στο βιβλιο αυτό.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Προδημοσίευση: Η απίστευτα αποτυχημένη φιλία της Λότι Μπρουκς

Λίγες ώρες πριν κυκλοφορήσει σε όλα τα βιβλιοπωλεία το δεύτερο βιβλίο με πρωταγωνίστρια τη Λότι Μπρουκς, μαθαίνουμε τα πάντα το σχεδόν 12χρονο κορίτσι και απαντάμε στο ερώτημα γιατί τα παιδιά την αγαπούν τόσο πολύ.

Υπάρχει ζωή μέσα στη μύτη σου;

Στο βιβλίο αυτό που κρατάμε στα χέρια μας, με τα φωτεινά, έντονα χρώματα και το μαλακό εξώφυλλο, μαθαίνουμε τα πάντα (ή κάνουμε μια καλή αρχή στο μαθάνουμε τα πάντα) γύρω από τους πολλές φορές αόρατους στο γυμνό μάτι μικροοργανισμούς με τους οποίους συμβιώνουμε.

O μικρός μαχητής

Ενα βιβλίο για τη δημιουργία του ανθρώπου και την εξέλιξη του εμβρύο από τη στιγμή της σύλληψης ως και μετά τη γέννησή του. Ενα βιβλίο για τους μικρούς εκείνους μαχητές της ζωής, που με δυσκολία κατάφεραν να γατζωθούν από τα τοιχώματα της μήτρας, να βρουν ένα ασφαλές σημείο και να μεγαλώσουν, ώσπου να γίνουν μωρά και να βγουν στον κόσμο.