Η κιβωτός της Θέκλας

Συγγραφέας: Μαρία Παπαγιάννη
Εικονογράφος: Κιάρα Φεντέλε
Σειρά: Χωρίς σωσίβιο 3
Εκδόσεις: Πατάκη
Ηλικίες: 7+, 5+ (μεγαλόφωνη ανάγνωση)

Η κυρία Θέκλα κυλάει το μεγάλο καρότσι της μέσα στην πόλη. Είναι γεμάτο ως πάνω με διάφορα πράγματα, τόσα πολλά, που στον δρόμο την κοροϊδεύουν. Μια μέρα θα γνωρίσει τον Χασίμ. Δεν θα τον μαρτυρήσει όταν δυο άντρες θα τη ρωτήσουν αν είδε ένα αλητάκι να τρέχει. Η κυρία Θέκλα θα σώσει το αγόρι και μαζί οι δυο τους θα ταξιδέψουν με το καρότσι της, που μοιάζει με κιβωτό, ως τη χώρα που ζει το χρυσόψαρο του Χασίμ, μια χώρα πληγωμένη από τον πόλεμο. Οταν φτάσουν στην πατρίδα του Χασίμ, η κυρία Θέκλα θα του κάνει ένα δώρο, ένα βιβλίο. “Βιβλία έχεις στο καρότσι σου;” θα ρωτήσει το μικρό αγόρι. “Όχι. Πειρατές, κάστρα, δράκους και πριγκίπισσες“, θα απαντήσει η κυρία Θέκλα.

Η Μαρία Παπαγιάννη πλέκει την ιστορία της κυρίας Θέκλας και η Ιταλίδα εικονογράφος Κιάρα Φεντέλε αποτυπώνει με τα μολύβια της το φανταστικό ταξίδι της γυναίκας και του μικρού αγοριού. Με λέξεις και εικόνες οι δυο τους μιλούν για την προσφυγιά, την αναζήτηση ασφαλούς καταφυγίου, τον πόλεμο, αλλά και για τη δύναμη των βιβλίων, που κάνει το μυαλό να ταξιδεύει. Αξίζει να σημειωθεί πως η συγγραφέας αφιερώνει την ιστορία της και μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις του βιβλίου της στο “Διαβάζοντας Μεγαλώνω“, το διεπιστημονικό σωματείο που ασχολείται με την προώθηση της μεγαλόφωνης ανάγνωσης από τη ήδη βρεφική ηλικία.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Η μπάλα

Ο Αλέξης Κυριτσόπουλος είναι φιδωλός στις λέξεις του, χαρίζει όμως πλουσιοπάροχα τις εικόνες και τις ζωγραφιές του. Ξαναδιηγείται την ιστορία του Μπαχαριάν, αυτή που του μετέφερε η σύζυγός του Χριστίνα, και δημιουργεί ένα μοναδικό εικονογραφημένο βιβλίο που απευθύνεται σε παιδιά, αλλά και σε μεγάλους. Κι εκεί κρύβεται η μαγεία του και η ομορφιά του. Γιατί οι ιστορίες δεν έχουν ηλικία και ο Κυριτσόπουλος το γνωρίζει αυτό.

Η τελεία

Η Τελεία του Peter Reynolds είναι ίσως ένα από τα πιο αγαπημένα εικονογραφημένα βιβλία που έχουν κυκλοφορήσει. Το έχουν διαβάσει και αγαπήσει τόσα πολλά παιδιά που εδώ και μερικά χρόνια, το βιβλίο του Αμερικανού δημιουργού έχει και τη δική του Παγκόσμια Ημέρα, που γιορτάζεται κάθε χρόνο περίπου στα μέσα του Σεπτεμβρίου.