Η κιβωτός της Θέκλας

Συγγραφέας: Μαρία Παπαγιάννη
Εικονογράφος: Κιάρα Φεντέλε
Σειρά: Χωρίς σωσίβιο 3
Εκδόσεις: Πατάκη
Ηλικίες: 7+, 5+ (μεγαλόφωνη ανάγνωση)

Η κυρία Θέκλα κυλάει το μεγάλο καρότσι της μέσα στην πόλη. Είναι γεμάτο ως πάνω με διάφορα πράγματα, τόσα πολλά, που στον δρόμο την κοροϊδεύουν. Μια μέρα θα γνωρίσει τον Χασίμ. Δεν θα τον μαρτυρήσει όταν δυο άντρες θα τη ρωτήσουν αν είδε ένα αλητάκι να τρέχει. Η κυρία Θέκλα θα σώσει το αγόρι και μαζί οι δυο τους θα ταξιδέψουν με το καρότσι της, που μοιάζει με κιβωτό, ως τη χώρα που ζει το χρυσόψαρο του Χασίμ, μια χώρα πληγωμένη από τον πόλεμο. Οταν φτάσουν στην πατρίδα του Χασίμ, η κυρία Θέκλα θα του κάνει ένα δώρο, ένα βιβλίο. “Βιβλία έχεις στο καρότσι σου;” θα ρωτήσει το μικρό αγόρι. “Όχι. Πειρατές, κάστρα, δράκους και πριγκίπισσες“, θα απαντήσει η κυρία Θέκλα.

Η Μαρία Παπαγιάννη πλέκει την ιστορία της κυρίας Θέκλας και η Ιταλίδα εικονογράφος Κιάρα Φεντέλε αποτυπώνει με τα μολύβια της το φανταστικό ταξίδι της γυναίκας και του μικρού αγοριού. Με λέξεις και εικόνες οι δυο τους μιλούν για την προσφυγιά, την αναζήτηση ασφαλούς καταφυγίου, τον πόλεμο, αλλά και για τη δύναμη των βιβλίων, που κάνει το μυαλό να ταξιδεύει. Αξίζει να σημειωθεί πως η συγγραφέας αφιερώνει την ιστορία της και μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις του βιβλίου της στο “Διαβάζοντας Μεγαλώνω“, το διεπιστημονικό σωματείο που ασχολείται με την προώθηση της μεγαλόφωνης ανάγνωσης από τη ήδη βρεφική ηλικία.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Λύκοι στο χιόνι

Η Φιο και η μητέρα της ζουν ολομόναχες στα δάση της Ρωσίας, με μόνη συντροφιά τους λύκους τους. Όταν ο Ρωσικός Στρατός τις απειλεί με δολοφονική εχθρότητα και αρπάζουν τη μητέρα της, η Φιο και οι λύκοι της δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να το σκάσουν. Στην πορεία τους προς την Αγία Πετρούπολη μια ομάδα παιδιών που συνεχώς μεγαλώνει ενώνεται μαζί τους.

Μικρή βιβλιοθήκη για νεαρά ανήσυχα πνεύματα

Μία νέα σειρά με βιβλία γνώσεων, ένα πολύτιμο εγκυκλοπαιδικό εργαλείο με την εγγύηση του Oxford University Press. Ειδικοί σε κάθε επιστημονικό πεδίο γράφουν με τρόπο κατανοητό που εισάγει τα παιδιά σε κάθε θέμα μέσα σε λίγες σελίδες.

Εκεί έξω στο διάστημα για 24 ώρες

Αναρωτηθήκατε ποτέ τι είναι ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ΔΔΣ) και πώς είναι η ζωή των ανθρώπων εκεί; Πώς κάνουν μπάνιο και πλένουν τα δόντια τους οι αστροναύτες, αφού το νερό αντί να ‘τρέχει’ αιωρείται; Τι τρώνε στο διάστημα και πώς πάνε τουαλέτα; Αλλά, γιατί υπάρχει ο ΔΔΣ; Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα απαντώνται μέσα από τις 60 σελίδες αυτού του εντυπωσιακού παιδικού βιβλίου γνώσεων.