Η Ματίλντα και οι βιβλιοπεριπλανητές #1

Συγγραφέας: Anna James
Εικονογράφηση: Paola Escobar
Μετάφραση: Αργυρώ Πιπίνη
Εκδόσεις: Διόπτρα
Χρονιά έκδοσης: 2019
Ηλικίες: 7+ (μεγαλόφωνη ανάγνωση), 9+

Η Ματίλντα είναι ένα 11χρόνο κορίτσι που ζει με τον παππού της και τη γιαγιά της στο σπίτι πίσω από το βιβλιοπωλείο τους, το Πέϊτζις & Σία. Η μαμά της εξαφανίστηκε μυστηριωδώς όταν ήταν μωρό και οι παππούδες της της είπαν πως δεν γνώρισαν ποτέ καλά τον πατέρα της. Το μόνο πράγμα που ξέρει για εκείνον είναι ότι πέθανε νέος. Το κορίτσι λατρεύει το διάβασμα, να περιπλανιέται στους ορόφους του βιβλιοπωλείου των παππούδων της και να κάνει παρέα με τον φίλο της τον Οσκαρ, ένα αγόρι με δυσλεξία που προσπαθεί να βρει τον δρόμο του και τον εαυτό του μέσα από τις ιστορίες που διαβάζει. Μια μέρα η Ματίλντα θα βρεθεί μούρη με μούρη με δύο αγαπημένες της πρωταγωνίστριες από τα βιβλία που λατρεύει: την Αννα από το βιβλίο της Lucy Maud Montgomery Η Αννα των Αγρών και την Αλίκη από την Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων του Lewis Carroll. Από εκείνη τη στιγμή και μετά η μικρή βιβλιοφάγος θα αρχίσει να υποπτεύεται ότι κάτι περίεργο συμβαίνει σε έκεινη και στον φιλο της τον Οσκαρ. Μαζί, οι δύο κολλητοί, θα μπουν σε μια μεγάλη περιπέτεια προσπαθώντας να ανακαλύψουν πώς είναι δυνατόν να συναντιούνται με πλασματικά πρόσωπα, να μπαίνουν μέσα στα βιβλία και να περιπλανιούνται και θα ξεσκεπάζουν μια πλεκτάνη πολλών χρόνων.

Η Anna James έγραψε ένα από τα πιο απολαυστικά βιβλία για παιδιά μεγαλύτερων ηλικιών. Ενας συνδυασμός δυνατής περιπέτειας και ύμνου στην απόλαυση της ανάγνωσης. Xορταστικό σε μέγεθος, με διαλόγους και ιστορία που κρατάει το ενδιαφέρον του αναγνώστη αμείωτο από τις πρώτες κιόλας σελίδες, με πολλές αναφορές σε βιβλία κλασικά που όλοι έχουμε αγαπήσει ή έστω γνωρίζουμε τους πρωταγωνιστές τους κι ένα φανταστικό plot twist από τη μέση και μετά του βιβλίου που σε καθηλώνει. Αν έπρεπε να το χαρακτηρίσω με μία μόνο λέξη, αυτή θα ήταν “ΜΑΓΙΚΟ!”. Ιδανικό και για μεγαλόφωνη ανάγνωση σε παιδιά από 6, 7 ετών και άνω. Αναζητήστε το! Το βιβλίο “Η Ματίλντα και οι βιβλιοπεριπλανητές” είναι το πρώτο της σειράς “Βιβλιοπωλείο Πέιτζις & Σια“. Στην Αγγλία κυκλοφορούν ήδη το δεύτερο και το τρίτο.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Αγροτόσπιτο

“Είναι μια ιστορία φθοράς και μιας ιδιότυπης αναγέννησης. Η φθορά είναι φυσιολογική για τα πάντα, η αναγέννηση όμως, ακόμα και αν είναι μέσα από μια εικονογραφημένη ιστορία, έχει να κάνει με τη ματιά που ρίχνουμε στα πράγματα, στην εκτίμηση του παρελθόντος τους και στην προσπάθεια να διατηρήσουμε κάτι από την προηγούμενη ζωή τους ζωντανό, να δημιουργήσουμε μια σύνδεση με το παρελθόν ακόμα κι αν πρόκειται για μια οικογενειακή ιστορία που αλλιώς δεν θα μας αφορούσε, ακόμα κι αν πρόκειται για ένα σπίτι που ποτέ δεν θα επισκεπτόμασταν. Είναι ένας γλυκός, ήπιος τρόπος για να μιλήσει ένα βιβλίο στα παιδιά γι’ αυτό που ζει, γερνάει και πεθαίνει – αλλά πεθαίνει χορτάτο από τη ζωή που έζησε και ξαναζεί γιατί κάποιος μας λέει την ιστορία του. Το “Αγροτόσπιτο” της Sophie Blackall είναι ένα διαμαντάκι για ευαίσθητους συλλέκτες ιστοριών και παρατηρητές της λεπτομέρειας”.

Το αγόρι που έφερε το χιόνι

Στην καρδιά μιας μεγάλης πόλης, εκεί που οι κάτοικοί της ζουν και περπατούν βιαστικά, ζει ένα αγοράκι, μαζί με τη μαμά του και τον μπαμπά τους. Για “σπίτι΄” τους έχουν ένα παγκάκι. Όταν όμως το αγόρι βρει ένα βράδυ, εντελώς μαγικά, μια χιονόμπαλα ακριβώς πλάι στο παγκάκι που κοιμάται, όλα θα αρχίσουν να αλλάζουν. Στη χιονόμπαλα μέσα υπάρχει μια πόλη σαν αυτή που βρίσκεται εκείνος, με ενα παγκάκι ακριβώς σαν αυτό που κοιμάται τώρα. Οταν θα την κουνίσει κάτι μαγικό θα έχει συμβεί.

Η Μυρτιά και ο καθρέφτης

Στην «Μυρτιά», που είναι ένα εικονογραφημένο παραμύθι, ζωγραφιές σαν μενταγιόν ζωντανεύουν τις λέξεις που διαλέγει η  Κατερίνα Παούρη για να φτιάξει τον κόσμο της ηρωίδας: αρώματα από τη φωτιά που τριζοβολάει, από τα βιβλία, του τσουκαλιού, της λεβάντας, του χαμομηλιού, του κρόκου, της μυρτιάς μοσχοβολούν στα απάτητα δάση του παραμυθιού.