Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος διοργανώνει την Παρασκευή 15 Μαρτίου στις 6.30 μ.μ. στον Πύργο Βιβλίων της ΕΒΕ την εκδήλωση «Η Μαύρη λογοτεχνία ως γέφυρα πολιτισμών: Λογοτεχνικές και μουσικές Συν-ομιλίες». Η εκδήλωση θέλει να αναδείξει το δυναμικό της μαύρης λογοτεχνίας ως πεδίο συμπερίληψης και να δώσει ορατότητα σε ιστορίες μελών της Αφροελληνικής κοινότητας.
Οι αναγνώστες και φίλοι της Βιβλιοθήκης θα έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με διακεκριμένες μεταφράστριες της αφροαμερικάνικης και αφρικανικής λογοτεχνίας, να ψυχαγωγηθούν μέσα από τις υπέροχες μουσικές μελών της αφροελληνικής κοινότητας, να γνωρίσουν τη νέα συλλογή βιβλίων μαύρης λογοτεχνίας του Δανειστικού της Τμήματος και τη νέα σειρά Podcast με καλεσμένους από διαφορετικά επιστημονικά και καλλιτεχνικά πεδία και να εμπλακούν σε ένα γόνιμο διάλογο που ευαισθητοποιεί και προωθεί τη διαφορετικότητα και τη διαπολιτισμική κατανόηση.
Στην αφιερωματική βραδιά θα συνομιλήσουν η Κατερίνα Σχινά, κριτικός λογοτεχνίας και διακεκριμένη μεταφράστρια εμβληματικών έργων της αφροαμερικάνικης λογοτεχνίας με την Ιωάννα Ηλιάδη μεταφράστρια βραβευμένων βιβλίων μαύρης λογοτεχνίας και τoν σκηνοθέτη, παραγωγό και σεναριογράφο Μενέλαο Καραμαγγιώλη. Τη βραδιά θα πλαισιώσουν μουσικά οι Yinka & Alex Dermani acoustic set, σε ενα ατμοσφαιρικό ακουστικό live με όχημα τη soul και τη reggae μουσική και το hip hop, με τη συμμετοχή της ερμηνεύτριας Anna Paspati.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται με αφορμή την ολοκλήρωση του έργου της ΕΒΕ με τίτλο: «Εμείς, οι Αφροέλληνες: η μαύρη λογοτεχνία ως γέφυρα πολιτισμών», το οποίο υλοποιήθηκε με υποτροφία του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Εθνικών Βιβλιοθηκονόμων (CENL) και λαμβάνει χώρα λίγες ημέρες πριν την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού και της Εξάλειψης Φυλετικών Διακρίσεων.
Τα podcasts
Πέντε podcasts έχουν ανέβει μέχρι στιγμής στο κανάλι της Εθνικής Βιβλιοθήκης στο Youtube, με το πιο ενδιαφέρον που αφορά και την παιδική μαύρη λογοτεχνία να είναι το παρακάτω, όπου μέλη του Συλλόγου Πελαργός και συνεργάτες της Κόκκινης Αλεπούς μιλούν για θέματα που τους αφορούν. Η Μαρία Έρση Κολίρη και Ελένη Αθανασοπούλου αναφέρονται στη διαφυλετική τεκνοθεσία και την παιδική μαύρη λογοτεχνία, για τις πρωτοβουλίες του Πελαργού και τον στόχο του να λειτουργεί ως ένας κόμβος κοινωνικοποίησης, εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης για την υιοθεσία και τη μεικτή φυλετική οικογένεια στο πλαίσιο της ανάγκης για μεγαλύτερη ορατότητα μέσα από δράσεις. Επίσης μιλούν για τη Βιβλιοθήκη του Πελαργού και τα εργαλεία που προσφέρει ώστε να βοηθήσει το σχολικό και οικογενειακό περιβάλλον σε ζητήματα διαχείρισης τραύματος, πλαισίωσης και ενημέρωσης, καθώς και για την αποκλειστική παραγωγή ελληνοαιθιοπικών βιβλίων.