Η μέρα που τα κραγιόνια τα παράτησαν

Συγγραφέας: Drew Daywatt

Εικονογράφηση: Oliver Jeffers

Απόδοση: Φίλιππος Μανδηλαράς

Εκδόσεις: Ικαρος

Χρονιά: 2017

Ηλικίες: 5+

 

Μια μέρα ο Ντάνκαν άνοιξε την κασετίνα του για να πάρει τα κραγιόνια του και να κάνει αυτό που τόσο αγαπάει: να ζωγραφίσει. Ομως αντί για τα χρώματά του, θα βρει ένα μάτσο γράμματα. Επιστολές που απευθύνονται σε εκείνον και που είναι γεμάτες παράπονα και απογοήτευση. Μα τι συνέβη και τα κραγιόνια παραιτήθηκαν; To κόκκινο έχει πάθει υπερκόπωση και στο μοβ δεν του αρέσει να βγαίνει έξω από τα όρια, το κίτρινο λέει πως αυτό είναι το χρώμα του ήλιου κι όχι το πορτοκαλί και συνέχεια τσακώνονται, το μπλε έχει γίνει από την πολλή χρήση τόσο κοντό που κοντεύει να χαθεί και το μπεζ βαρέθηκε να είναι η σκιά του καφέ, για να μην πούμε για το γκρί που έχει εξουθενωθεί να ζωγραφίζει συνέχεια τεράστια ζώα, όπως ο ελέφαντας κι ο ρινόκερος.

Μια εξαιρετικά αστεία ιστορία από τον Drew Daywalt, που στο παρελθόν είχε γράψει πολλά… θρίλερ (κι αυτό από μόνο του είναι αστείο, πόσο μάλλον αν σκεφτείς ότι μετά έγινε συγγραφέας παιδικών βιβλίων), όπου τα κραγιόνια ζωντανεύουν και κατεβαίνουν σε απεργία! Παραιτούνται για να περάσουν το μήνυμά τους: όχι άλλες υπερωρίες! Όχι τόση πολλή δουλειά! Ισες ώρες εργασίας για όλους! Κάθε σελίδα είναι κι ένα γράμμα γεμάτο παράπονα από τα κραγιόνια. Και κάθε επιστολή είναι χειρόγραφη και συνοδεύεται από σχέδια που θα έκανε ένα μικρό παιδί (και που όντως έκαναν οι μικροί φίλοι του Oliver Jeffers, οι Φρίντα, Λένι, Μια, Σέι, Πίνταρ, Λόγκαν και ο Γιούαν). Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα όμορφο βιβλίο, με πολύχρωμη, ζωντανή εινονογράφηση και μια ιστορία που σε κάνει πραγματικά να διασκεδάζεις όταν τη διαβάζεις.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Λύκοι στο χιόνι

Η Φιο και η μητέρα της ζουν ολομόναχες στα δάση της Ρωσίας, με μόνη συντροφιά τους λύκους τους. Όταν ο Ρωσικός Στρατός τις απειλεί με δολοφονική εχθρότητα και αρπάζουν τη μητέρα της, η Φιο και οι λύκοι της δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να το σκάσουν. Στην πορεία τους προς την Αγία Πετρούπολη μια ομάδα παιδιών που συνεχώς μεγαλώνει ενώνεται μαζί τους.

Μικρή βιβλιοθήκη για νεαρά ανήσυχα πνεύματα

Μία νέα σειρά με βιβλία γνώσεων, ένα πολύτιμο εγκυκλοπαιδικό εργαλείο με την εγγύηση του Oxford University Press. Ειδικοί σε κάθε επιστημονικό πεδίο γράφουν με τρόπο κατανοητό που εισάγει τα παιδιά σε κάθε θέμα μέσα σε λίγες σελίδες.

Εκεί έξω στο διάστημα για 24 ώρες

Αναρωτηθήκατε ποτέ τι είναι ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ΔΔΣ) και πώς είναι η ζωή των ανθρώπων εκεί; Πώς κάνουν μπάνιο και πλένουν τα δόντια τους οι αστροναύτες, αφού το νερό αντί να ‘τρέχει’ αιωρείται; Τι τρώνε στο διάστημα και πώς πάνε τουαλέτα; Αλλά, γιατί υπάρχει ο ΔΔΣ; Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα απαντώνται μέσα από τις 60 σελίδες αυτού του εντυπωσιακού παιδικού βιβλίου γνώσεων.