Η μέρα που τα κραγιόνια τα παράτησαν

Συγγραφέας: Drew Daywatt

Εικονογράφηση: Oliver Jeffers

Απόδοση: Φίλιππος Μανδηλαράς

Εκδόσεις: Ικαρος

Χρονιά: 2017

Ηλικίες: 5+

 

Μια μέρα ο Ντάνκαν άνοιξε την κασετίνα του για να πάρει τα κραγιόνια του και να κάνει αυτό που τόσο αγαπάει: να ζωγραφίσει. Ομως αντί για τα χρώματά του, θα βρει ένα μάτσο γράμματα. Επιστολές που απευθύνονται σε εκείνον και που είναι γεμάτες παράπονα και απογοήτευση. Μα τι συνέβη και τα κραγιόνια παραιτήθηκαν; To κόκκινο έχει πάθει υπερκόπωση και στο μοβ δεν του αρέσει να βγαίνει έξω από τα όρια, το κίτρινο λέει πως αυτό είναι το χρώμα του ήλιου κι όχι το πορτοκαλί και συνέχεια τσακώνονται, το μπλε έχει γίνει από την πολλή χρήση τόσο κοντό που κοντεύει να χαθεί και το μπεζ βαρέθηκε να είναι η σκιά του καφέ, για να μην πούμε για το γκρί που έχει εξουθενωθεί να ζωγραφίζει συνέχεια τεράστια ζώα, όπως ο ελέφαντας κι ο ρινόκερος.

Μια εξαιρετικά αστεία ιστορία από τον Drew Daywalt, που στο παρελθόν είχε γράψει πολλά… θρίλερ (κι αυτό από μόνο του είναι αστείο, πόσο μάλλον αν σκεφτείς ότι μετά έγινε συγγραφέας παιδικών βιβλίων), όπου τα κραγιόνια ζωντανεύουν και κατεβαίνουν σε απεργία! Παραιτούνται για να περάσουν το μήνυμά τους: όχι άλλες υπερωρίες! Όχι τόση πολλή δουλειά! Ισες ώρες εργασίας για όλους! Κάθε σελίδα είναι κι ένα γράμμα γεμάτο παράπονα από τα κραγιόνια. Και κάθε επιστολή είναι χειρόγραφη και συνοδεύεται από σχέδια που θα έκανε ένα μικρό παιδί (και που όντως έκαναν οι μικροί φίλοι του Oliver Jeffers, οι Φρίντα, Λένι, Μια, Σέι, Πίνταρ, Λόγκαν και ο Γιούαν). Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα όμορφο βιβλίο, με πολύχρωμη, ζωντανή εινονογράφηση και μια ιστορία που σε κάνει πραγματικά να διασκεδάζεις όταν τη διαβάζεις.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Ο πόλεμος

Η επικαιρότητα φέρνει συνεχώς στο προσκήνιο τη λέξη «πόλεμος». Εμείς οι μεγάλοι στο άκουσμά της κατακλυζόμαστε από εικόνες φρίκης, συναισθήματα φόβου και απελπισίας, κορμιά και ψυχές καταρρακωμένες από το τέρας αυτής της καταστροφής. Μοιραία, λοιπόν, εγείρει την περιέργεια των παιδιών και ρωτάνε «τι είναι ο πόλεμος;»

Μεγάλα μεγάλα συναισθήματα

Τα μεγάλα συναισθήματα των μικρών παιδιών είναι το αντικείμενο του βιβλίου «Μεγάλα μεγάλα συναισθήματα» . Όποιος δεν έχει έρθει αντιμέτωπος με ένα τετράχρονο που κλαίει γοερά γιατί έχασε το παιχνίδι του, δεν μπορεί να κατανοήσει τι σημαίνουν μεγάλα συναισθήματα μικρών παιδιών.

Πώς να καλλιεργήσεις μονόκερους

Ένα κοριτσάκι ψάχνει δώρο για τη γιαγιά του. Αγαπά πολύ τα φυτά, επομένως η Σάρα ψάχνει για ένα πολύ ιδιαίτερο φυτό για τα γενέθλιά της. Ποιο καλύτερο μέρος να το βρει, από τον Ανθόκηπο με τα μαγικά φυτά;