Η Βέρα φυτεύει μια βελανιδιά & ο Σαμ φυτεύει ένα ηλιοτρόπιο

Συγγραφείς: William Petty (βελανιδιά), Kate Petty (ηλιοτρόπιο)
Εικονογράφος Axel Scheffler
Μετάφραση: Μάνος Μπονάνος
Εκδόσεις: Ίκαρος
Χρονιά έκδοσης: 2022
Ηλικίες: 3+, 5+

Στο πρώτο βιβλίο, η Βέρα, μια μικρή αλεπού, αποφασίζει να φυτέψει μια βελανιδιά και τρέχει στην γιαγιά της να μάθει λεπτομέρειες για πώς θα το κάνει. Η γιαγιά την πηγαίνει στο δάσος να της δείξει το αγαπημένο της δέντρο και της δίνει τις πρώτες οδηγίες. Πώς δηλαδή επιλέγουμε ένα υγιές βελανίδι, πώς το κρατάμε νωπό μέχρι να βλαστήσει, πότε θα πρέπει να φυτευτεί και όλα όσα χρειάζονται για να γίνει ένα μικρό δυνατό φυτό έτοιμο για να μπει στο έδαφος, δίπλα στα μεγάλα δέντρα. Ακολουθώντας τις συμβουλές της γιαγιάς και με την βοήθειά της, η Βέρα φυτεύει το βελανίδι και αρχίζει με πολύ φροντίδα να μεγαλώνει την βελανιδιά της.

Με παρόμοιο τρόπο, το άλλο βιβλίο αφηγείται την ιστορία του Σαμ, ενός μικρού γάτου που αγαπάει τον ήλιο και αποφασίζει να φυτέψει ηλιοτρόπια στον κήπο του. Παρακολουθώντας βήμα βήμα την διαδικασία που ακολουθεί ο Σαμ για να τα καταφέρει, τα παιδιά βλέπουν και μαθαίνουν όλη την πορεία των σπόρων μέχρι αυτοί να αναπτυχθούν σε εντυπωσιακά ηλιοτρόπια. Μαζί με την ιστορία, μαθαίνουν πόσο σημαντικές για την επιτυχία της προσπάθειας είναι η υπομονή και η συνεχής  φροντίδα.

Δύο υπέροχα βιβλία με λεπτομερή και περιγραφική εικονογράφηση που εισάγουν τους μικρούς αναγνώστες στον κόσμο των φυτών και τους αποκαλύπτουν σελίδα σελίδα όλη την πορεία από το φύτεμα ενός σπόρου μέχρι τον σχηματισμό και την ανάπτυξη ενός φυτού.

Και στα δύο βιβλία, δίπλα στα «παιδιά» την Βέρα και τον Σαμ, βρίσκονται συνεχώς μια πασχαλίτσα και ένα σκουλήκι που παρακολουθούν την εξέλιξη της ιστορίας και του φυτέματος και δίνουν συμβουλές και πληροφορίες, το ένα πάνω από το χώμα και το άλλο κάτω από αυτό. Μιλούν για το πότισμα, τους σπόρους και την απόσταση που πρέπει να έχουν μεταξύ τους, περιγράφουν τα βλαστάρια που πετάγονται, τις ρίζες, τα πρώτα φύλλα και μαζί με την Βέρα και τον Σαμ περιμένουν να δουν τους κόπους τους να αποδίδουν.

Με ανοιγόμενα παράθυρα που δείχνουν σε κάθε φάση τι γίνεται μέσα στο νερό και στο χώμα, με συντροφιά την πασχαλίτσα και το σκουλήκι, τα παιδιά ακολουθούν την διαδρομή που κάνουν τα σποράκια μέχρι αυτά να βλαστήσουν, να αναπτυχθούν και να γίνουν μεγάλα λουλούδια, φυτά ή και δέντρα.

Ο Axel Scheffler, ο αγαπημένος των παιδιών εικονογράφος των βιβλίων Τικ και Τέλα και των βιβλίων της Julia Donaldson (Γκρούφαλο, Ζογκ, Η φάλαινα και το σαλιγκάρι κά.) χρησιμοποιεί το γνωστό του σχέδιο για να αποκωδικοποιήσει την τέχνη του φυτέματος στο μυαλό των παιδιών και πιθανώς να τα εμπνεύσει για τους δικούς τους πειραματισμούς. Τα βιβλία είναι μέρος της συνεργασίας του με το National Trust, ενός βρετανικού οργανισμού που ιδρύθηκε το 1895 και αφορά την προστασία τόπων ιστορικού ενδιαφέροντος ή μεγάλης φυσικής ομορφιάς.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Το αγόρι που έφερε το χιόνι

Στην καρδιά μιας μεγάλης πόλης, εκεί που οι κάτοικοί της ζουν και περπατούν βιαστικά, ζει ένα αγοράκι, μαζί με τη μαμά του και τον μπαμπά τους. Για “σπίτι΄” τους έχουν ένα παγκάκι. Όταν όμως το αγόρι βρει ένα βράδυ, εντελώς μαγικά, μια χιονόμπαλα ακριβώς πλάι στο παγκάκι που κοιμάται, όλα θα αρχίσουν να αλλάζουν. Στη χιονόμπαλα μέσα υπάρχει μια πόλη σαν αυτή που βρίσκεται εκείνος, με ενα παγκάκι ακριβώς σαν αυτό που κοιμάται τώρα. Οταν θα την κουνίσει κάτι μαγικό θα έχει συμβεί.

Η Μυρτιά και ο καθρέφτης

Στην «Μυρτιά», που είναι ένα εικονογραφημένο παραμύθι, ζωγραφιές σαν μενταγιόν ζωντανεύουν τις λέξεις που διαλέγει η  Κατερίνα Παούρη για να φτιάξει τον κόσμο της ηρωίδας: αρώματα από τη φωτιά που τριζοβολάει, από τα βιβλία, του τσουκαλιού, της λεβάντας, του χαμομηλιού, του κρόκου, της μυρτιάς μοσχοβολούν στα απάτητα δάση του παραμυθιού.

Ο γάτος που δίδασκε Ζεν

Ο δημιουργός του διεθνούς best seller Το Μεγάλο Πάντα και ο Μικρός Δράκος επιστρέφει στα εκδοτικά πράγματα με μια εικονογραφημένη εξερεύνηση της ζωής και του Ζεν, μια ιστορία ενηλικίωσης για το ταξίδι ενός μεγάλου σε ηλικία γάτου, ο οποίος μοιράζει άπειρη σοφία αλλά και τα μαθήματα που έμαθε στην πορεία.