Είμαι σκέτο παιδί!

Συγγραφέας: Ιωάννα Μπαμπέτα

Εικονογράφηση: Λίλα Καλογερή

Σειρά: Χωρίς σωσίβιο

Εκδόσεις: Πατάκη

Ηλικίες: 7+

 

Ολοι έχουμε πιάσει τον εαυτό μας να λέμε στα παιδιά “είσαι μεγάλος τώρα” (ενώ είναι μόλις 3!) ή “μα, είσαι μωρό ακόμα” (ενώ κοντεύει Γυμνάσιο!). Κι όμως, στα μάτια των γονιών, τα παιδιά τους θα είναι πάντα παιδιά, ακόμα κι αν φτάσουν τα 40! Ομως τα παιδιά δεν μπορούν να αντιληφθούν αυτή τη διαφορά. Τι θα πει είμαι μεγάλος, ενώ ταυτόχρονα είμαι και μωρό; Και πόσες φορές βρίσκονται μπερδεμένα, να κοιτούν με απορία τους γονείς τους; Ο πιτσιρικάς της ιστορίας της Ιωάννας Μπαμπέτα έχει ακριβώς το ίδιο πρόβλημα: είναι μεγάλος άντρας και δεν πρέπει να κλαίει όταν χτυπάει, όπως ακριβώς καταπιέζει τα συναισθήματά του κι ο μπαμπάς του, αλλά είναι μωρό για να μπορεί να πηγαίνει μόνος του στην παιδική χαρά. Το βιβλίο – που απευθύνεται σε παιδιά που ξέρουν ήδη να διαβάζουν – μιλάει για τα αντιφατικά συναισθήματα που δημιούργουνται σε ένα παιδί που μία του συμπεριφέρονται σαν μικρό και μία σαν μεγάλο, ενώ το μόνο που θέλει εκείνο είναι να του συμπεριφέρονται σαν παιδί, να το αγαπούν, να το κατανοούν, να το συμβουλεύουν και να το αφήνουν να κάνει αυτά που θέλει πιο πολύ: να τρώει παγωτά, να παίζει στην παιδική χαρά και να κάνει παρέα με τους φίλους του. Γιατί αυτό σημαίνει να είσαι παιδί.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Το βιβλίο του μικροσκοπίου

Με το διάβασμα αυτού του βιβλίου ετοιμαστείτε για αναζήτηση μικροσκοπίου! Στις περίπου 60 σελίδες του μαθαίνουμε τα μέρη και την αρχή λειτουργίας του μικροσκοπίου και στη συνέχεια το χρησιμοποιούμε για να εξερευνήσουμε τον μικρόκοσμο του σπιτιού, των φυτών, των ζώων, του ανθρώπινου σώματος και του εδάφους.

Θα παίζουμε;

Το “Θα παίξουμε;” είναι μια ιστορία για μικρά παιδιά (κατά τη γνώμη μου, ακόμα και για προσχολικής ηλικίας) και για τη σχέση τους με την τεχνολογία, σε αντιδιαστολή με τη συμμετοχή τους στην πραγματική ζωή. Τον Πέδρο προσκαλούν σε παιχνίδι η αδελφή του, οι γονείς του, οι συμμαθητές, η γιαγιά και ο παππούς του, αλλά μάταια… ή μήπως τελικά όχι;

Όλα για την περίοδο

Έχουμε άλλωστε τόσα βιβλία γνώσεων για το ανθρώπινο σώμα, γιατί όχι και ένα για αυτό που αφορά κάτι παραπάνω από τον μισό πληθυσμό του πλανήτη; Και ναι, μπορεί η έμμηνος ρύση να αποτελεί ακόμα και σήμερα ταμπού σε πολλές χώρες, ακόμα και στην ελληνική επαρχία, όμως στην εποχή της τεχνολογίας και της ανεμπόδιστης πρόσβασης στις πληροφορίες, ότι δεν υπήρχε ως σήμερα στα ελληνικά ένα βιβλίο για το συγκεκριμένο θέμα, το οποίο βρίσκαμε μόνο ως κεφάλαιο ή ως αναφορά σε βιβλία γνώσεων για τη σεξουαλικότητα, είναι αδιανότητο.