Ιστοριοναύτες: Περιπέτεια χώρα των Βίκινγκς

Σενάριο: Δρ. Φράνσις Ντέρκιν
Μετάφραση: Σοφία Γρηγορίου
Σχέδιο: Γκρέις Κουκ
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Ηλικίες: 7+

Πλοία, σπαθιά, ρούνοι και ταξίδια! Αν υπάρχει ένας πολιτισμός που αγαπώ πολύ είναι αυτός των Βίκινγκς που είναι ένα περίεργο αμάλγαμα ανάμεσα στο βάρβαρο και το πολιτισμένο, το δεισιδαίμων και προοδευτικό. Ίσως γι’ αυτό συναρπάζει ακόμα.

Το περίμενα πώς και πώς αυτό το τεύχος της σειράς. Έχω μια λόξα, ένα κόλλημα με τους Βίκινγκς. Λέω πολλές ιστορίες από τη Σκανδιναβική μυθολογία και είναι ωραίο να έχω ένα βιβλίο για παιδιά για να γνωρίσουμε και την κουλτούρα που ακόμα γοητεύει.

Όπως και στα προηγούμενα βιβλία, έτσι και εδώ, η παρέα των Λούνα, Νάνια και Νιούτον, μαζί με τον γάτο Χίρο, βρίσκουν ένα μαγικό αντικείμενο που τους μεταφέρει στη χώρα των Βίκινγκς όπου και κάνουν μια καινούρια φίλη, τη Σολβέιγκ Μαγκνουσντότιρ. Καλά λέει η Λούνα. Πόσο κουλ όνομα!

Πείτε με προκατειλημμένη, αλλά μου φαίνεται ότι αυτό εδώ το βιβλίο είναι το πιο όμορφο από όλα της σειράς. Μπορεί να έχει να κάνει με το ότι είναι του γούστου μου αυτά τα περίτεχνα σχέδια των Βίκινγκς και οι ρούνοι και οι όμορφες κοτσίδες. Μπορεί βέβαια και η Γκρέις Κουκ να λατρεύει να σχεδιάζει οτιδήποτε έχει σχέση με Βίκινγκς.

Η παρέα βοηθά τη Σολβέιγκ να μαζέψει φαγητό για τη γιορτή που γίνεται στο χωρίο και ταυτόχρονα μαθαίνουν για τη ζωή των Σκανδιναβών της εποχής. Από τα ταξίδια ως τη διατροφή, από το εμπόριο ως τα ρούχα το βιβλίο είναι γεμάτο πληροφορίες με τα όμορφα, χορταστικά σχέδια. Φυσικά από όλα, ενθουσιάστηκα και ξετρελάθηκα όταν είδα ότι υπάρχει ένα κομμάτι που αναφέρεται στους παραμυθάδες των Σκανδιναβών και ειδικά όταν το βλαστάρι μου με ρώτησε «δηλαδή, μαμά, είσαι σκαλντ;». Ναι!

Οι δραστηριότητες είναι και αυτές πολύ ενδιαφέρουσες και απλές όπως πάντα. Μεταφράσαμε ρούνους, φτιάξαμε και το πουγκί, βάψαμε μπλούζα με κρεμμύδια και ζωγραφίσαμε ένα καράβι Βίκινγκς. Ζοριστήκαμε με το επιτραπέζιο αλλά μεγαλύτερα παιδιά θα περάσουν πολύ καλά.

Έχει ενδιαφέρον να έρχονται τα παιδιά σε επαφή με άλλους πολιτισμούς, γιατί γεννιούνται απορίες, μαθαίνουν ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι και ότι όσο συζητάμε κάποια ζητήματα, ο κόσμος μας μπορεί να αλλάξει. Είχε πολλά τέτοια σημεία αυτό το βιβλίο παρά το μικρό του μέγεθος. Και ένα από αυτά ήταν οι επιδρομές. Δεν έγινε καμία προσπάθεια να κρύψουν αυτό το κομμάτι της κουλτούρας των Βίκινγκς και μάλιστα αναφέρεται ότι οι ίδιοι δεν θεωρούσαν ότι έκαναν κάτι κακό μιας και πολεμούσαν να πάρουν όσα ήθελαν. Μεγάλη κουβέντα έγινε για αυτό για να καταλήξει ο 5χρονος συναναγνώστης μου ότι είναι ωραίο και σπουδαίο να είσαι ατρόμητος εξερευνητής, αλλά όχι και κλέφτης.

Εξαιρετικό και το κομμάτι για τη θέση της γυναίκας. Δεν έγινε αναφορά στα βιβλία για την Αρχαία Ελλάδα και τη Ρώμη, αλλά ίσως καλύτερα εδώ. Οι γυναίκες Βίκινγκς δεν είχαν σε καμία περίπτωση ίσα δικαιώματα με τους άντρες, είχαν όμως περισσότερα από άλλες αρχαίες κοινωνίες. Και τα κορίτσια της παρέας – σύγχρονα και μη – συζητούν όσο δίνεται η δυνατότητα σε ένα βιβλίο κυρίως γνώσεων για το θέμα.

Η σειρά αυτή εξελίσσεται σε μια διασκεδαστική αναγνωστική παρέα που με τρόπο απλό αλλά όμορφο και κατανοητό μας ταξιδεύει όλους πίσω στον χρόνο και μας γνωρίζει τους πολιτισμούς του παρελθόντος.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Εγώ και ο κόσμος

Όλα στο βιβλίο ξεκινούν από μια απλή ερώτηση «Πού είναι η γάτα;» για να ακολουθήσει η απάντηση «Κάτω από το

Βρέχει φύλλα

Τι κάνεις όταν στα καλά καθούμενα εκεί που περπατάς πέφτει στο κεφάλι σου ένα φύλλο και πώς είναι δυνατόν απλώς