Ιστοριοναύτες: Περιπέτεια στην αρχαία Ελλάδα

Γράφει η Βασιλεία Βαξεβάνη / Athens Comics Library

Σενάριο: Δρ. Φράνσις Ντέρκιν
Σχέδιο: Γκρέις Κουκ
Μετάφραση: Σοφία Γρηγορίου
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Χρονιά έκδοσης: 2021
Ηλικίες: 7+

«Κόμικς-Γνώσεις-Δραστηριότητες». Πραγματικά ένας συνδυασμός που είναι από τους αγαπημένους μου, μετά από το ζεστή σοκολάτα και μπισκότα! Η Λούνα, η Νάνι, ο Νιούτον και ο γάτος Χίρο βρίσκονται στη χώρα μας και επισκέπτονται ένα αρχαίο θέατρο. Εκεί όμως βρίσκουν ένα αρχαίο εισιτήριο θεάτρου και μαγικά μεταφέρονται στην Αρχαία Ελλάδα, την περίοδο των Μεγάλων Διονυσίων, λίγο πριν από μια θεατρική παράσταση. Κάνουν αμέσως φίλους και περιηγούνται στην Αθήνα της εποχής, γνωρίζουν τους κατοίκους αλλά και κομμάτια της ιστορίας, της πολιτικής, της τέχνης, της μυθολογίας και της καθημερινής ζωής της εποχής.

Μαζί με αυτές τις βόλτες τους που μας παρουσιάζονται σε μορφή κόμικ, μπλέκονται πληροφορίες για πολλά από τα θέματα που συναντούν. Από τη μορφή του αρχαίου θεάτρου και το εσωτερικού ενός σπιτιού της εποχής, από τους Ολυμπιακούς Αγώνες μέχρι τις δημοκρατικές διαδικασίες, τα παιδιά μαθαίνουν με τρόπο εύκολο και εύληπτο. Το να διαλέγεις ποιες πληροφορίες θα παρουσιάσεις σε παιδιά για ένα γνωστικό αντικείμενο φαίνεται ίσως εύκολο, αλλά δεν είναι. Το ίδιο δύσκολο είναι να διατυπώσεις αυτές τις πληροφορίες με τρόπο απλό, αλλά εκπαιδευτικό. Και το βιβλίο αυτό πετυχαίνει και τα δύο. Άλλωστε είναι γραμμένο από μια έμπειρη ακαδημαϊκό που πλάθει εκπαιδευτικά προγράμματα με ιστορικά θέματα.

Πολύ ωραίες και οι δραστηριότητες που προτείνονται. Κατασκευές, σταυρόλεξο, επιτραπέζια παιχνίδια με λέξεις όλα είναι ένα ενδιαφέρον διάλειμμα ανάμεσα στις ιστορίες και τις πληροφορίες και εγγυόνται ότι θα ανοίξετε το βιβλίο αυτό ξανά και ξανά.

Τελευταίο άφησα – και όχι τυχαία – το κομμάτι του κόμικ. Να ξεκινήσω λέγοντας κάτι που με την πρώτη ματιά θα καταλάβετε και εσείς αν το πιάσετε στα χέρια σας. Η εικονογράφηση είναι απλά υπέροχη! Ωραίο σχέδιο, γλυκό και εκφραστικό με υπέροχα χρώματα. Τα καρέ είναι γεμάτα λεπτομέρειες, πλούσια και σου δίνουν την αίσθηση μιας όμορφης πραγματικότητας και ας είναι στο χαρτί. Ξεχώρισα επίσης και την αθλητική περιπέτεια του Χίρο σε μορφή ερυθρόμορφου αγγείου. Είμαι σίγουρη ότι θα ενθουσιάσει τα παιδιά.

Το μόνο πρόβλημα που έχω με τη συγκεκριμένη έκδοση είναι ο τίτλος. Ειδικότερα η λέξη «περιπέτεια». Ναι, δε λέω, φοβερή περιπέτεια να βρεθείς ξαφνικά στην Αρχαία Ελλάδα, αλλά κατά τα άλλα περνάνε μια υπέροχη μέρα εκεί, δεν κινδυνεύουν ποτέ, δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα, δεν αγχώνονται καν για το πως θα επιστρέψουν πίσω. Θα μου πεις, δεν είναι αυτό το ζήτημα μιας και πρόκειται για βιβλίο γνώσεων και τα καταφέρνει εξαιρετικά καλά σαν τέτοιο. Απλώς με αυτό το σχέδιο θα ψόφαγα να δω μια πιο σύνθετη περιπέτεια που θα χρησιμοποιούσε τα στοιχεία της ιστορικής πραγματικότητας για να λυθεί.

Γενικά μου άρεσε και ανυπομονώ να δω και τις υπόλοιπες περιπέτειες. Ελπίζω να αποφασίσουν να τις εκδώσουν και αυτές και ειδικότερα τους Βίκινγκς, γιατί έχουμε και αδυναμίες.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Ένα γράμμα

Μια τρυφερή ιστορία για τη μεταμορφωτική δύναμη του «Σ’ αγαπώ», τρυφερές καληνύχτες και πολλές συζητήσεις με μικρά παιδιά.