Ιζαντόρα Ντακ

Συγγραφέας: Στέλλα Μιχαηλίδου

Εικονογράφηση: Απόστολος Βέττας

Εκδόσεις: Καλειδοσκόπιο

Χρονιά έκδοσης: 2016

Ηλικίες: 5+, 7+

 

Η Ιζαντόρα Ντακ ήταν ένα κυκνάκι που μεγαλώνει μαζί με πολλά ακόμα στη λίμνη των κύκνων, στους πρόποδες του Γαλάζιου Βουνού. Ονειρό της ήταν να γίνει κάποτε μεγάλη μπαλαρίνα, διάσημη, να χορεύει και να μαγεύει το κοινό της. Ομως, δεν είναι ίδια η κορμοστασιά της με τα υπόλοιπα κυκνάκια. Δεν έχει πολύ μακρύ λαιμό, και τα πόδια της είναι κάπως άτσαλα, τα δε φτερά της μπλε κι όχι άσπρα όμως των άλλων. Δεν είναι κυκνάκι… Ομως δεν το αντιλαμβάνεται και δεν φαίνεται να την ενοχλεί ώστε να ακολουθήσει το όνειρό της και να αρχίσει να παρακολουθεί μαθήματα μπαλέτου με τους υπόλοιπους κύκνους υπό την επίβλεψη του αυστηρού κύριου Κουντεπιέ. Μια μέρα όμως, ο δάσκαλος της ανακοινώνει πως δεν μπορεί πια να παρακολουθεί, πώς καθυστερεί την τάξη και εκείνη δεν μαθαίνει τίποτα. Απογογητεύτηκε, έκλαψε, αλλά δεν το έβαλε κάτω και ζήτησε να παρακολουθεί από απόσταση. Μιας και ήταν εξαιρετική στη ζωγραφική, η Ιζαντόρα παρακολουθούσε τους συμμαθητές και ζωγράφιζε τις κινήσεις τους, ώστε να μπορέσει το βράδυ με την ησυχία της να εξασκηθεί στο αγαπημένο της μάθημα μόνη της. Μέχρι που ανακάλυψαν τις ζωγραφικές της, τις πέρασαν για… εκτρώματα και την ανάγκασαν κακήν κακώς να φύγει από τη λίμνη. Η Ιζαντόρα πληγωμένη βρέθηκε να περιπλανιέται μόνη της, ώσπου την ανακάλυψε ένα κοπάδι πάπιες και από εκεί ξεκινάει η μεγαλειώδης της πορεία.

Χρησιμοποιώντας σαν βάση την πραγματική ιστορία της Ισιδώρα Ντάνκαν – της ξυπόλυτης χορεύτριας –  πρωτοπόρου του μοντέρνου χωρού και μιας από τις σπουδαιότερες χορεύτριες και χορογράφους του 20ου αιώνα, αλλά και στοιχεία από τη Λίμνη ων Κύκνων, της ιστορίας του Ασχημόπαπου και του Αηδονιού το Αντερσεν, του τραγουδιού του Διονύση Σαββόπουλου Ο μύθος του κότσυφα κυρ-Σταύρου και του Γλάρου Ιωνάθαν Λίβινγκστον του Ρίτσαρντ Μπαχ, η Στέλλα Μιχαηλίδου γράφει ένα παραμύθι για τα όνειρα και πώς μπορούν αυτά να πραγματοποιηθούν ακόμα και κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες, για την τεράστια σημασία που έχει να μάθεις να αγαπάς τον εαυτό σου και το σώμα σου για αυτό που είναι και για την ανάγκη να αισθάνεσαι αποδεκτός από τους άλλους. Το βιβλίο τιμήθηκε με το Βραβείο Εξωφύλλου από τον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (2017), ενώ αποτέλεσε έμπνευση και για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που παρουσιάστηκε από τον Οκτώβριο ως και τον Δεκέμβριο σε δέκα σχολεία στην Αττική, που υλοποιήθηκε από την Εθνική Λυρική Σκηνή (Σχεδιασμός/ Υλοποίηση: Σταυρούλα Παυλίκου, ψυχολόγος/ μουσικοθεραπεύτρια, Μαρία Τερζάκη, σκηνοθέτης/θεατροπαιδαγωγός) και είχε ως βασικούς στόχους την ενθάρρυνση της συναισθηματικής έκφρασης και την ευαισθητοποίηση των παιδιών σχετικά με την αποδοχή της διαφορετικότητας.

 

 

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Ο πόλεμος

Η επικαιρότητα φέρνει συνεχώς στο προσκήνιο τη λέξη «πόλεμος». Εμείς οι μεγάλοι στο άκουσμά της κατακλυζόμαστε από εικόνες φρίκης, συναισθήματα φόβου και απελπισίας, κορμιά και ψυχές καταρρακωμένες από το τέρας αυτής της καταστροφής. Μοιραία, λοιπόν, εγείρει την περιέργεια των παιδιών και ρωτάνε «τι είναι ο πόλεμος;»

Μεγάλα μεγάλα συναισθήματα

Τα μεγάλα συναισθήματα των μικρών παιδιών είναι το αντικείμενο του βιβλίου «Μεγάλα μεγάλα συναισθήματα» . Όποιος δεν έχει έρθει αντιμέτωπος με ένα τετράχρονο που κλαίει γοερά γιατί έχασε το παιχνίδι του, δεν μπορεί να κατανοήσει τι σημαίνουν μεγάλα συναισθήματα μικρών παιδιών.

Πώς να καλλιεργήσεις μονόκερους

Ένα κοριτσάκι ψάχνει δώρο για τη γιαγιά του. Αγαπά πολύ τα φυτά, επομένως η Σάρα ψάχνει για ένα πολύ ιδιαίτερο φυτό για τα γενέθλιά της. Ποιο καλύτερο μέρος να το βρει, από τον Ανθόκηπο με τα μαγικά φυτά;