Kαληνύχτα, πλανήτη

Συγγραφέας – εικονογράφος: Liniers
Μετάφραση: Αντώνης Παπαθεοδούλου
Εκδόσεις: Ίκαρος
Χρονιά έκδοσης: 2021
Ηλικίες: 5+

Υπάρχουν βιβλία που μια ανάγνωση δεν είναι αρκετή. Πρέπει να τα διαβάσεις ξανά και μετά πάλι και πάλι, γιατί κάθε φορά έχουν κάτι νέο να σου πουν. Εντάξει, η αλήθεια είναι πως αυτό μπορεί να συμβεί με όλα τα βιβλία, ωστόσο είναι κάποια που, σχεδόν, το «απαιτούν». Το κορίτσι της ιστορίας του Liniers είναι έτοιμο για ύπνο. Μετά από μια μεγάλη μέρα ήρθε η ώρα να πέσει κουρασμένο στο κρεβάτι και να καληνυχτήσει το λούτρινο παιχνίδι της, τον Πλανήτη. Για κάποιους όμως η νύχτα είναι η καταλληλότερη ώρα για σπουδαίες περιπέτειες και έτσι ο Πλανήτης, ο σκύλος του σπιτιού και ένας ποντικός αποφασίζουν να τις ζήσουν.

Ο Liniers, γνωστός δημιουργός κόμικ, μας δίνει ένα πανέμορφο εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά, το οποίο δεν πρόκειται να αφήσει ασυγκίνητο ακόμα και τον οποιονδήποτε ενήλικα το πιάσει στα χέρια του. Η ιστορία δομείται μέσα σε καρέ όπως ακριβώς συμβαίνει στα κόμικ, ενώ το κείμενο αρκείται στις αναγκαίες στιχομυθίες μεταξύ των πρωταγωνιστών της ιστορίας. Είναι μια ιστορία που χωρίς να περνάει κανένα βαρύγδουπο μήνυμα σε πρώτη ανάγνωση, δημιουργεί μια ατμόσφαιρα που δύσκολα μπορείς να αφήσεις πίσω σου με το κλείσιμο του βιβλίου. Μια ατμόσφαιρα που μεταφέρει κάτι, σχεδόν, μαγικό, κάτι συγκινητικό και «μεγάλο», αποπνέει μια ηρεμία και σε παροτρύνει να αγαπήσεις πραγματικά τη νύχτα και… τα μπισκότα.

Ένα κορίτσι, ένα λούτρινο παιχνίδι, ένας σκύλος, ένας ποντικός, μερικά μπισκότα και το φεγγάρια είναι αρκετά για να δημιουργηθεί μια ιστορία που μπορεί να μιλάει για τα μεγάλα όνειρα, το πάθος, το θάρρος και την φιλία. Ή μπορεί απλά να μιλάει για την νοστιμιά των μπισκότων. Αυτό θα το ανακαλύψετε μόνοι σας!


Η Γεωργία Σουβατζή αγαπάει τα βιβλία και την τέχνη. Δεν θα μπορούσε, λοιπόν, να μην λατρεύει τα παιδικά βιβλία μιας και η κάθε τους σελίδα είναι γεμάτη χρώματα, συναισθήματα και πολλή τέχνη.Τα τελευταία χρόνια δουλεύει ως Υπεύθυνη Επικοινωνίας και ΔημοσίωνΣχέσεων σε διάφορους εκδοτικους οίκους με σκοπό να προωθήσει τα βιβλία στους μικρούς και μεγάλους αναγνώστες.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Αγροτόσπιτο

“Είναι μια ιστορία φθοράς και μιας ιδιότυπης αναγέννησης. Η φθορά είναι φυσιολογική για τα πάντα, η αναγέννηση όμως, ακόμα και αν είναι μέσα από μια εικονογραφημένη ιστορία, έχει να κάνει με τη ματιά που ρίχνουμε στα πράγματα, στην εκτίμηση του παρελθόντος τους και στην προσπάθεια να διατηρήσουμε κάτι από την προηγούμενη ζωή τους ζωντανό, να δημιουργήσουμε μια σύνδεση με το παρελθόν ακόμα κι αν πρόκειται για μια οικογενειακή ιστορία που αλλιώς δεν θα μας αφορούσε, ακόμα κι αν πρόκειται για ένα σπίτι που ποτέ δεν θα επισκεπτόμασταν. Είναι ένας γλυκός, ήπιος τρόπος για να μιλήσει ένα βιβλίο στα παιδιά γι’ αυτό που ζει, γερνάει και πεθαίνει – αλλά πεθαίνει χορτάτο από τη ζωή που έζησε και ξαναζεί γιατί κάποιος μας λέει την ιστορία του. Το “Αγροτόσπιτο” της Sophie Blackall είναι ένα διαμαντάκι για ευαίσθητους συλλέκτες ιστοριών και παρατηρητές της λεπτομέρειας”.

Το αγόρι που έφερε το χιόνι

Στην καρδιά μιας μεγάλης πόλης, εκεί που οι κάτοικοί της ζουν και περπατούν βιαστικά, ζει ένα αγοράκι, μαζί με τη μαμά του και τον μπαμπά τους. Για “σπίτι΄” τους έχουν ένα παγκάκι. Όταν όμως το αγόρι βρει ένα βράδυ, εντελώς μαγικά, μια χιονόμπαλα ακριβώς πλάι στο παγκάκι που κοιμάται, όλα θα αρχίσουν να αλλάζουν. Στη χιονόμπαλα μέσα υπάρχει μια πόλη σαν αυτή που βρίσκεται εκείνος, με ενα παγκάκι ακριβώς σαν αυτό που κοιμάται τώρα. Οταν θα την κουνίσει κάτι μαγικό θα έχει συμβεί.

Η Μυρτιά και ο καθρέφτης

Στην «Μυρτιά», που είναι ένα εικονογραφημένο παραμύθι, ζωγραφιές σαν μενταγιόν ζωντανεύουν τις λέξεις που διαλέγει η  Κατερίνα Παούρη για να φτιάξει τον κόσμο της ηρωίδας: αρώματα από τη φωτιά που τριζοβολάει, από τα βιβλία, του τσουκαλιού, της λεβάντας, του χαμομηλιού, του κρόκου, της μυρτιάς μοσχοβολούν στα απάτητα δάση του παραμυθιού.