Καλοκαίρι! Ήλιος! Θάλασσα!

Κείμενα: Γεωργία Τσάκωνα & Παυλίνα Αλεξανδροπούλου
Παιχνίδια γνώσεων: Γεωργία Τσάκωνα
Γραφιστικά: Παυλίνα Αλεξανδροπούλου
Εκδόσεις: Ηλίβατον
Χρονιά έκδοσης: 2022
Ηλικίες: 5+

Ενα εξαιρετικά επίκαιρο και πάντα χρήσιμο βιβλίο γνώσεων κυκλοφόρησε στις αρχές του καλοκαιριού από τις εκδόσεις Ηλίβατον. Με την επιστημονική επιμέλεια του Δρ Στάθη Αβραμίδη, Προέδρου της Ένωσης Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος και δασκάλου εφαρμοσμένης και αθλητικής ναυαγοσωστικής, η Γεωργία Τσάκωνα και η Παυλίνα Αλεξανδροπούλου δημιούργησαν ένα βιβλίο-οδηγό ασφαλούς καλύμβησης. Μέσα από την ιστορία της μικρής Βασιλούς, που γνωρίσαμε το 2017 από το βιβλίο Η κίτρινη σημαδούρα (Θ. Κατσιφή, εικ. Ίρις Σαμαρτζή, εκδ. Ηλίβατον), οι τρεις δημιουργοί γνωρίζουν στα παιδιά την ομορφιά της θάλασσας αλλά και τους κινδύνους που μπορεί να κρύβει.

Ο ναυαγοσώστης Στάθης είναι εδώ για να μιλήσει στα παιδιά για τους έξι βασικούς κανόνες ασφαλούς κολύμβησης και να δώσει παραδείγματα πώς να αποφεύγουμε άσχημες καταστάσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε δυσάρεστα γεγονότα. Το βιβλίο, πέρα από τις συμβουλές του κ. Αβραμίδη, εμπλουτίζεται με μια πλούσια συλλογή ερωτήσεων γνώσεων, αλλά και άλλων δραστηριοτήτων, όπως ζωγραφική, χαρτοκοπτική, κλπ. Οι ερωτήσεις δεν περιορίζονται μόνο στην αγαπημένη απασχόληση των παιδιών το καλοκαίρι, το μπάνιο, αλλά περιλαμβάνουν και γενικού ενδιαφέροντος ερωτήσεις, για το καλοκαίρι, τη γεωγραφία, το διάστημα, τη μυθολογία, την Ιστορία που με κάποιον τρόπο συνδέονται με την πιο ζεστή εποχή του χρόνου.

Με μαλακό εξώφυλλο, ασπρόμαυρη εικονογράφηση, και μεγάλο σε μέγεθος, το “Καλοκαίρι! Ήλιος! Θάλασσα!” υπόσχεται ώρες διασκέδασης, γνώσης, αλλά κυρίως ενημέρωσης γύρω από την κολύμβηση.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Το βιβλίο του μικροσκοπίου

Με το διάβασμα αυτού του βιβλίου ετοιμαστείτε για αναζήτηση μικροσκοπίου! Στις περίπου 60 σελίδες του μαθαίνουμε τα μέρη και την αρχή λειτουργίας του μικροσκοπίου και στη συνέχεια το χρησιμοποιούμε για να εξερευνήσουμε τον μικρόκοσμο του σπιτιού, των φυτών, των ζώων, του ανθρώπινου σώματος και του εδάφους.

Θα παίζουμε;

Το “Θα παίξουμε;” είναι μια ιστορία για μικρά παιδιά (κατά τη γνώμη μου, ακόμα και για προσχολικής ηλικίας) και για τη σχέση τους με την τεχνολογία, σε αντιδιαστολή με τη συμμετοχή τους στην πραγματική ζωή. Τον Πέδρο προσκαλούν σε παιχνίδι η αδελφή του, οι γονείς του, οι συμμαθητές, η γιαγιά και ο παππούς του, αλλά μάταια… ή μήπως τελικά όχι;

Όλα για την περίοδο

Έχουμε άλλωστε τόσα βιβλία γνώσεων για το ανθρώπινο σώμα, γιατί όχι και ένα για αυτό που αφορά κάτι παραπάνω από τον μισό πληθυσμό του πλανήτη; Και ναι, μπορεί η έμμηνος ρύση να αποτελεί ακόμα και σήμερα ταμπού σε πολλές χώρες, ακόμα και στην ελληνική επαρχία, όμως στην εποχή της τεχνολογίας και της ανεμπόδιστης πρόσβασης στις πληροφορίες, ότι δεν υπήρχε ως σήμερα στα ελληνικά ένα βιβλίο για το συγκεκριμένο θέμα, το οποίο βρίσκαμε μόνο ως κεφάλαιο ή ως αναφορά σε βιβλία γνώσεων για τη σεξουαλικότητα, είναι αδιανότητο.