Καλοκαίρι, φθινόπωρο, χειμώνας, άνοιξη, καλοκαίρι…

Συγγραφέας: Αργυρώ Πιπίνη

Εικονογράφηση: Ίρις Σαμαρτζή

Εκδόσεις: Πατάκη

Χρονιά έκδοσης: 2016

Ηλικίες: 5+

 

Μια φορά κι έναν καιρό, κάπου εκεί έξω υπήρχε ένα σπίτι. Ενα σπίτι μαραζωμένο από τον καιρό, άδειο, παρατημένο, γκρίζο και λυπημένο. Ενα σπίτι που αναπολούσε τις παλιές του δόξες και τις οικογένειες που κάποτε ζούσαν μέσα του, τα γέλια τους, τα κλάματα, τις φωνές, τις μυρωδιές από το μαγείρεμα, τους ήχους, τα συναισθήματα. Μόνος του σύντροφος στο ταξίδι αυτό προς τη λήθη μια μηλιά που στέκει αγέροχη δίπλα του. Ώσπου μια μέρα, την πόρτα του θα ανοίξει μια νέα οικογένεια. Ενα μικρό αγόρι θα μπει μέσα του μαζί με τους γονείς και το αδερφάκι και θα του δώσουν μια δεύτερη ευκαιρία, ψάχνοντας οι ίδιοι για μια δεύτερη ευκαιρία. Το σπίτι θα ανθίσει όπως ακριβώς ανθίζει και η μηλιά την άνοιξη και θα χαρίσει απλόχερα στους νέους του ενοίκους τα δώρα του.

Το “Καλοκάιρι, φθινόπωρο, χειμώνας, άνοιξη καλοκαίρι” της Αργυρώς Πιπίνη είναι ένα βιβλίο που δεν απευθύνεται αποκλειστικά σε παιδιά, αν και έχει γραφτεί για αυτά. Αν και ο κορμός της ιστορίας του είναι κατά βάση απλός (ένα σπίτι που λυπάται -ναί, γιατί έχει συναισθήματα, επειδή είναι μόνο του, αποκτά μια δεύτερη ευκαιρία να ξαναζήσει την παλιά του αίγλη, όταν στην πόρτα του φτάνει μια νέα οικογένεια για να μείνει σε αυτό), μέσα του κρύβονται βαθιά νοήματα που κάθε ηλικία αντιλαμβάνεται διαφορετικά: μιλάει για την αγάπη, τη συντροφικότητα, τη ζωή, την ελπίδα, την ανάγκη για ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι μας. Αυτή η νέα οικογένεια που δεν ξέρουμε ούτε από που έρχεται, ούτε πως λένε τα μέλη της, βρίσκει στο σπίτι μια νέα πατρίδα, ένα νέο μέρος να ριζώσει. Κι αν τα παιδιά που ακούν την ιστορία θεωρήσουν πως ο πρωταγωνιστής είναι απλώς ένα παιδί που μετακομίζει σε ένα νέο περιβάλλον, ο ενήλικας ίσως δει τα πράγματα λίγο διαφορετικά, λίγο πιό περίπλοκα. Ισως ο πρωταγωνιστής να είναι ένα προσφυγάκι που στο σπίτι αυτό θα βάλει μέσα τα απομεινάρια της παλιάς του ζωής και με σκληρή δουλειά θα την ξαναστήσει, ενώ παράλληλα θα δώσει πνοή στο σπίτι αυτό που το παράτησαν… Ο καθένας ερμηνεύει την ιστορία διαφορετικά, όμως το ρεζουμέ είναι ένα: στη ζωή όλοι έχουμε ανάγκη από μια δεύτερη (και τρίτη και τέταρτη) ευκαιρία για να ανθίσουμε και να κάνουμε και τους γύρω μας να ανθίσουν. Η εικονογράφηση της Ιριδας Σαμαρτζή συμπληρώνει αριστουργηματικά το έργο με φανταστικές λεπτομέριες σε κάθε του σελίδα και χρώματα πολλά, ζωντανεύοντας όχι μόνο την οικογένεια, αλλά το ίδιο το σπίτι, που από σελίδα σε σελίδα ξαναγεννιέται.

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Προδημοσίευση: Η απίστευτα αποτυχημένη φιλία της Λότι Μπρουκς

Λίγες ώρες πριν κυκλοφορήσει σε όλα τα βιβλιοπωλεία το δεύτερο βιβλίο με πρωταγωνίστρια τη Λότι Μπρουκς, μαθαίνουμε τα πάντα το σχεδόν 12χρονο κορίτσι και απαντάμε στο ερώτημα γιατί τα παιδιά την αγαπούν τόσο πολύ.

Υπάρχει ζωή μέσα στη μύτη σου;

Στο βιβλίο αυτό που κρατάμε στα χέρια μας, με τα φωτεινά, έντονα χρώματα και το μαλακό εξώφυλλο, μαθαίνουμε τα πάντα (ή κάνουμε μια καλή αρχή στο μαθάνουμε τα πάντα) γύρω από τους πολλές φορές αόρατους στο γυμνό μάτι μικροοργανισμούς με τους οποίους συμβιώνουμε.

O μικρός μαχητής

Ενα βιβλίο για τη δημιουργία του ανθρώπου και την εξέλιξη του εμβρύο από τη στιγμή της σύλληψης ως και μετά τη γέννησή του. Ενα βιβλίο για τους μικρούς εκείνους μαχητές της ζωής, που με δυσκολία κατάφεραν να γατζωθούν από τα τοιχώματα της μήτρας, να βρουν ένα ασφαλές σημείο και να μεγαλώσουν, ώσπου να γίνουν μωρά και να βγουν στον κόσμο.