Καλώς Ήρθατε! & Δυνατά Συναισθήματα

Συγγραφέας: Αλεξάντρα Πένφολντ
Εικονογράφηση: Σουζαν Κάουφμαν
Μετάφραση: Αντώνης Παπαθεοδούλου
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Χρονιά έκδοσης: 2022
Ηλικίες: 3+, 5+

Από το εξώφυλλο ακόμα καταλαβαίνει κανείς πως πρόκειται για δύο βιβλία που έχουν ως βασικό τους άξονα τη συμπερίληψη και τον αλληλοσεβασμό που (σε έναν ιδανικό κόσμο) έχουμε το ένα για το άλλο. Το Καλώς Ήρθατε μας καλωσορίζει σε μία συμπεριληπτική σχολική κοινότητα, στην οποία όλα τα παιδιά είναι ευπρόσδεκτα, ασφαλή και όλες οι οικογένειες – όσο διαφορετικές και αν είναι – θεωρούνται ισότιμες. Η διαφορετικότητα του καθενός γίνεται αφορμή για να μάθουμε νέα πράγματα, να γνωρίσουμε το άλλο, να το εξερευνήσουμε και να το μετατρέψουμε σε κινητήρια δύναμη της ομάδας.

Το βιβλίο Δυνατά Συναισθήματα μας περιγράφει μία ημέρα μιας μεγάλης παρέας παιδιών που παίζουν σε ένα κήπο. Τα συναισθήματα του καθενός είναι δυνατά και προσπαθούν να ακουστούν. Χαρά, λύπη, θυμός, φόβος, στεναχώρια, γενναιότητα. ‘Ολα υπάρχουν, εναλλάσσονται και όλα έχουν την ανάγκη να καταλάβουν τον χώρο που τους αναλογεί στην υπόλοιπη ομάδα. Στο τέλος, όλα τα παιδιά μαζί καταφέρουν να βρουν έναν τρόπο να συνεχίσουν να περνάνε ωραία με σεβασμό στα συναισθήματα και τις ανάγκες των υπολοίπων χωρίς όμως να καταπιέζονται τα ίδια.

Το έναυσμα για τη δημιουργία του πρώτου βιβλίου – Καλώς ήρθατε–  δόθηκε όταν το 2017 ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, εξέδωσε διάταγμα που απαγόρευε την είσοδο στην χώρα πολιτών από ορισμένες μουσουλμανικές χώρες. Έγινε γνωστή και ως η Μουσουλμανική Απαγόρευση που  δημιούργησε πολλές αντιδράσεις σε όλη τη χώρα με την κυβέρνηση να κατηγορείται για θρησκευτικές διακρίσεις. Τα παιδιά των δύο δημιουργών εκείνη την εποχή πηγαιναν σε δημόσια σχολεία που υποστηρίζουν κοινωνικά ευάλωτους και χαμηλού εισοδήματος πληθυσμούς (title 1 schools) όπου η πλειονότητα των παιδιών που φοιτούν σε αυτά είναι μεταναστευτικής προέλευσης και το στοιχείο της πολυπολιτισμικότητας κυριαρχεί. Αυτή η σχολική κοινότητα που γιορτάζει τη διαφορετικότητα και προάγει τη συμμετοχικότητα ήταν και η αφορμή για την δημιουργία του πρώτου βιβλίου.

Η πολυβραβευμένη εικονογράφος Σούζαν Κάουφμαν μεταφέρει με πολύ όμορφο τρόπο όλη αυτή την πολύχρωμη και πολυσύνθετη διαφορετικότητα. Αυτή τη φορά η αφήγηση φαίνεται να λειτουργεί συμπληρωματικά στην εικονογράφηση, η οποία έχει τον κυρίαρχο ρόλο στις ιστορίες μας και αναδεικνύει  τα  μηνύματα  που θέλει να περάσει η συγγραφέας. Οι εικόνες των παιδιών, είτε στη σχολική τάξη είτε στην ύπαιθρο, περιλαμβάνουν χαρακτηριστικά από όλες τις φυλές, παιδιά με αναπηρία, άλλα που φορούν χιτζάμπ (μαντήλα) και γιαρμούλκα (εβραϊκό καπελάκι, κιπά) και παίζουν με φίλους με καπέλα του μπέιζμπολ, ενώ προέρχονται από οικογένειες κάθε μορφής. Οι διαφορετικές κουλτούρες απεικονίζονται με ποικίλους τρόπους όπως η ενδυμασία, οι διατροφικές συνήθειες, τα θρησκευτικά τελετουργικά των παιδιών και των οικογενειών τους. Τα συναισθήματα -θετικά και αρνητικά- απεικονίζονται μέσα από διάφορα μικρά περιστατικά και δείχνουν την αξία της συζήτησης και της ανοιχτής έκφρασης.

Τα δύο αυτά βιβλία (που μπορούν να διαβατούν είτε μαζί είτε αυτόνομα) είναι ιδανικά για εργαλεία που θα λειτουργήσουν ως αφόρμηση για ποικίλες συζητήσεις μεταξύ των παιδιών. Η  παρατήρηση των εικόνων και των συναισθημάτων που αυτές δημιουργούν ενισχύουν την ανάγνωση και βοηθούν στην κατανόηση από πλευράς των παιδιών της σημασίας της αποδοχής του διαφορετικού και ξένου προς εμάς. Αυτός είναι και ο κύριος σκοπός των δημιουργών του.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ