Κατακλυσμός

Δημιουργός: Μariajo Ilustrajo
Μετάφραση-Απόδοση: Μαρία Παπαγιάννη
Εκδόσεις: Πατάκη
Χρονιά έκδοσης: 2022
Ηλικίες: 5+

Η ιστορία ξεκινάει όταν μια καλοκαιρινή μέρα, σε μια πόλη όπου όλοι οι κάτοικοί της είναι ζώα, παρουσιάζεται παντού νερό. Μέρα με τη μέρα η στάθμη του νερού ανεβαίνει, όλοι το βλέπουν, αλλά συνεχίζουν τις ασχολίες τους σα να μη συμβαίνει τίποτα. Κανείς δεν αναρωτιέται γιατί συμβαίνει αυτό, από πού έρχεται το νερό και το κυριότερο τι πρέπει να γίνει για να σταματήσει. Όλοι αδιαφορούν, εκτός από έναν. Ένας πίθηκος ταμαρίνος προσπαθεί σε κάθε σελίδα κάτι να πει, αλλά κανείς δεν του δίνει σημασία. Κάνει ό,τι μπορεί, προετοιμάζεται, παίρνει οξυγόνο, βατραχοπέδιλα και μάσκα και τρέχει στο Μουσείο να σώσει το αγαπημένο του έργο Τέχνης. Το νερό συνεχίζει να ανεβαίνει, η πόλη πλημυρίζει, τα πάντα σκεπάζονται από νερό. Οι κάτοικοι της πόλης αντιδρούν μηχανικά και προσαρμόζονται στις καινούργιες συνθήκες, φορώντας ό,τι σκάφανδρο βρουν. Διαμαρτύρονται, γκρινιάζουν, αγανακτούν και συνεχίζουν όπως-όπως τη ζωή τους. Οι συνέπειες του «κατακλυσμού», ωστόσο, δεν είναι ίδιες για όλους. Τα μικρόσωμα ζώα βρίσκονται περισσότερες ώρες στο νερό από τα ψηλότερα, ενώ κάποιοι επωφελούνται από αυτό. Ο μικρός πίθηκος προσπαθεί διαρκώς να προειδοποιήσει τους συμπολίτες του ότι κάτι πρέπει να κάνουν, γιατί ξέρει τι φταίει. Τους πείθει στην τελευταία σελίδα, όπου τη λύση τη δίνουν όλοι μαζί.

Μία αλληγορική ιστορία, με χιούμορ και ωραία εικονογράφηση, για το κακό που μπορεί να έρθει αναπάντεχα και το πώς το αντιμετωπίζει μια αδιάφορη κοινωνία – αφήνοντάς το να εξελιχθεί μέχρι να αναγκαστεί να αντιδράσει, ακόμα κι αν η λύση είναι απλή. Η άνοδος του νερού παραπέμπει στο γνωστό φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, αλλά υπάρχουν και τόσα άλλα που συμβαίνουν, για τα οποία προτιμάμε να κλείνουμε τα μάτια παρά να τα αντιμετωπίσουμε έγκαιρα.

Το  «πρέπει να κάνουμε κάτι μαζί», που το συναντάμε από τη σελίδα τίτλου κιόλας στο πλακάτ που κρατάει μια λευκή αρκούδα, είναι εκεί που θέλει να μας οδηγήσει  η ιστορία, αλλά θα μπορούσε να είναι και ένα σύνθημα για πολλά θέματα που απασχολούν τις κοινωνίες των μικρών και των μεγάλων.

Πώς αφορά αυτό τους μικρούς αναγνώστες; Παρακολουθώντας τον πίθηκο να προσπαθεί να ειδοποιήσει, να προφυλάξει (ένα έργο Τέχνης), να δράσει, «να κάνει κάτι», να μην εγκαταλείπει την προσπάθεια να αφυπνίσει τα άλλα ζώα, τα παιδιά νιώθουν την αγωνία του, καθώς και τα ίδια βλέπουν το νερό, σελίδα τη σελίδα, να ανεβαίνει. Η ιστορία λειτουργεί όπως οι μύθοι, όπου το επιμύθιο σταλάζει στο τέλος και πάντα κάτι μας θυμίζει, όταν βρεθούμε σε αντίστοιχες συνθήκες –  εδώ είναι το «πρέπει να κάνουμε κάτι όλοι μαζί».

Η εικονογράφηση της Mariajo Ilustrajο είναι απολαυστική. Οι λεπτομέρειες των εικόνων, οι αναγνωρίσιμες ανθρώπινες συμπεριφορές και αντιδράσεις των ζώων, δοσμένες με χιούμορ, κρατούν το μάτι σε κάθε σελίδα του βιβλίου. Μια μικρή όμως επισήμανση στην απόδοση του κειμένου, όπου πιθανώς εκ παραδρομής, στη σελίδα 14 αναφέρεται η λέξη «άνθρωποι», ενώ όλοι οι πρωταγωνιστές της ιστορίας είναι ζώα.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Υπάρχει ζωή μέσα στη μύτη σου;

Στο βιβλίο αυτό που κρατάμε στα χέρια μας, με τα φωτεινά, έντονα χρώματα και το μαλακό εξώφυλλο, μαθαίνουμε τα πάντα (ή κάνουμε μια καλή αρχή στο μαθάνουμε τα πάντα) γύρω από τους πολλές φορές αόρατους στο γυμνό μάτι μικροοργανισμούς με τους οποίους συμβιώνουμε.

O μικρός μαχητής

Ενα βιβλίο για τη δημιουργία του ανθρώπου και την εξέλιξη του εμβρύο από τη στιγμή της σύλληψης ως και μετά τη γέννησή του. Ενα βιβλίο για τους μικρούς εκείνους μαχητές της ζωής, που με δυσκολία κατάφεραν να γατζωθούν από τα τοιχώματα της μήτρας, να βρουν ένα ασφαλές σημείο και να μεγαλώσουν, ώσπου να γίνουν μωρά και να βγουν στον κόσμο.

Το δώρο του παππού

Η Κάρμεν ζει με τον μπαμπά της και τη μαμά της, όμως συχνά επισκέπτεται τον αγαπημένο της παππού, ο οποίος αγαπά οτιδήποτε έχει να κάνει με τις εφευρέσεις. Δεν αφήνει τίποτα να πάει χαμένο: παλιά μοτέρ, παλιές καρέκλες, παλιά υφάσματα μέχρι και παλιά φτερά ποδηλάτου. Αυτός είναι ο παππούς της, που της έχει φτιάξει και τον Τάλω, ένα ρομπότ που την ακουλουθεί όπου πάει, φτιαγμένος κι αυτός από παλιά πράγματα. Το πρόβλημα της Κάρεν όμως, δεν είναι ούτε οι γονείς της, ούτε ο Τάλως*, ούτε φυσικά ο παππούς της. Το πρόβλημά της είναι το μάθημα της Ιστορίας και ένας κακός βαθμός που πήρε σε ενα διαγώνισμα.