Κλεμμένα αυτιά

Συγγραφέας: Φώτης Δούσος
Εικονογράφηση: Στέλλα Στεργίου
Εκδόσεις: Μικρή Σελήνη
Χρονιά έκδοσης: 2021
Ηλικίες: 5+ (μεγαλόφωνη ανάγνωση), 7+, 9+

Έκλεψαν ή μάλλον έκοψαν τα αυτια του λαγού, του μουσικοκριτικού, κι ολόκληρο το δάσος ξύπνησε μέσα στα μαύρα μεσάνυχτα από τα ουρλιαχτά του. Οι σκιούροι που εφημεύρευαν στο νοσοκομείο εκείνο το βράδυ τον έστειλαν μπαταρισμένο σπίτι του με μία συμβουλή: βρες τα αυτιά σου μέσα σε 12 ώρες κι εμείς θα μπορέσουμε να στα ξαναβάλουμε στη θέση τους. Κι εδώ είναι που αναλαμβάνει δράση ο ντετέκτιβ Χαμ και η πιο αναπάντεχη βοηθός στην ιστορία των νουάρ μυθιστορημάτων όλου του κόσμου. Ο Χαμ ο χαμαιλέοντας και η Σνουπ το κουνούπι θα ενώσουν τις δυνάμεις τους κάνοντας αντίστροφη μέτρηση και προσπαθώντας να βρουν έγκαιρα τα αυτιά του Βινς του λαγού.

Ο Φώτης Δούσος στήνει μια αστυνομική ιστορία που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τα νουάρ που απευθύνονται σε ενήλικουςαναγνώστες. Με ισχυρό όπλο του το χιούμορ και σε πολλά σημεία τον κυνισμό και με φόντο ένα μεγάλο δάσος, στο οποίο κατοικούν λαγοί, χαμαιλέοντες, κουνούπια, αρκούδες, ελάφια, ρακούν, κροκόδειλοι, κάποια από αυτά με κομμένα αυτιά, γράφει μια ιστορία που διαβάζεται απνευστί. Κεφάλαια που χωρίζονται από την αναφορά των ωρών που απομένουν ως τη λήξη του ιατρικού τελεσιγράφου – homage σε όλες τις αστυνομικές σειρές και ταινίες δράσης που έχουμε δει σε τηλεόραση και σινεμά, πλούσιο υλικό για τη φυσιολογία και τα χαρακτηριστικά χαμαιλεόντων και άλλων ζώων – σαν ένα ιδιαίτερο βιβλίο γνώσης – χιούμορ που σπάει κόκκαλα, δράση καταιγιστική και πλοκή που δε σε αφήνει να το αφήσεις είναι τα βασικά συστατικά της επιτυχίας του δεύτερου βιβλίου για παιδιά του συγγραφέα, ένα βιβλίο που χαίρεσαι πραγματικά να διαβάζεις δυνατά, ένα βιβλιο που θες να το δώσεις να το διαβάσουν όλα τα παιδιά. Με σεβασμό στον τελικό παραλήπτη, ο Δούσος δημιουργεί μια ακόμα ιστορία μέσα από την οποία απεθύνεται με ειλικρίνεια σε παιδιά Δημοτικού, χωρίς σώνει και ντέ μηνύματα και ηθικά διδάγματα, χωρίς ταμπέλες, χωρίς συγγραφικά απωθημένα, αλλά με μοναδικό σκοπό την αναγνωστική ψυχαγωγία.

Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στην εικονογράφηση του βιβλίου, καθώς και στην προσεγμένη τυπογραφία, στοιχεία τα οποία απογειώνουν το τελικό αποτέλεσμα. Εδώ, η Στέλλα Στεργίου, που γνωρίσαμε μέσα από τη διασκευή της στον Μικρό Πρίγκιπα του Εξιπερί (Polaris) και το Δάσος του Γιαννακόπουλου (Πατάκης), δίνει τη δική της εικαστική ματιά στην ιστορία του Χαμ και της Σνουπ, με έντονα χρώματα, bold γραμμές και εικονογράφηση που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα, προσδίδοντας στο βιβλίο μια κομίστικη εσάνς. Δεν θα μπορούσαμε να σκεφτούμε καλύτερη εικονογράφηση για μια ιστορία σαν κι αυτή.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Ντετέκτιβ Ελεφάντων

Το “Ντετέκτιβ Ελεφάντων” του Ged Adamson είναι μία διασκεδαστική ιστορία για μικρά παιδιά με στοιχεία μυστηρίου που πραγματεύεται την φιλία