Κορονοϊός: ένα βιβλίο για τα παιδιά

Από τις εκδόσεις Ίκαρος κυκλοφορεί το ηλεκτρονικό βιβλίο Κορωνοϊός- Ένα βιβλίο για τα παιδιά σε εικονογράφηση Axel Scheffler και κείμενα των Elizabeth Jenner, Kate Wilson και Nia Roberts. Το βιβλίο αποτελείται από 30 σελίδες και είναι διαθέσιμο σε μορφή e-book. Απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 5+ ετών και διατίθεται δωρεάν.

Η έκδοση αποτελεί πρωτοβουλία του βραβευμένου, ανεξάρτητου βρετανικού εκδοτικού οίκου παιδικών βιβλίων Nosy Crow και τα κείμενα έχουν γραφτεί από εργαζόμενους στον εκδοτικό με την επιστασία του καθηγητή Graham Medley του London School of Hygiene & Tropical Medicine και τη συνεργασία δύο διευθυντών σχολείων και ενός παιδοψυχιάτρου. Στόχος της έκδοσης είναι να βοηθήσει τους γονείς και τα μικρά παιδιά, δίνοντάς τους όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, ώστε να απαντήσουν σε πιθανές ερωτήσεις γύρω από τον νέο κορωνοϊό και την ασθένεια COVID-19 με απλά λόγια. Το βιβλίο απαντάει σε ερωτήσεις που σίγουρα έχουν κάνει όλα τα παιδιά:

  • Τι είναι ο κορονοϊός;
  • Πώς μπορείς να κολλήσεις και τι συμβαίνει όταν μολύνεσαι με τον ιό;
  • Γιατί οι άνθρωποι ανησυχούν τόσο πολύ για να μην κολλήσουν;
  • Υπάρχει θεραπεία;
  • Γιατί έχουν κλείσει μέρη που συνηθίζαμε να πηγαίνουμε πριν την εμφάνιση του ιού;
  • Πώς μπορώ να βοηθήσω;
  • Τι θα συμβεί στο μέλλον;

Η διευθύντρια του Nosy Crow, Kate Wilson, δήλωσε για την έκδοση αυτού του βιβλίου: “Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι πολλοί γονείς και φροντιστές αγωνίζονται να εξηγήσουν την παρούσα κατάσταση στα παιδιά, πολλά από τα οποία φοβούνται και μπερδεύονται. Θεωρήσαμε ότι το καλύτερο που θα μπορούσαμε να κάνουμε είναι να χρησιμοποιήσουμε τις δεξιότητές μας και να δημιουργήσουμε ένα δωρεάν βιβλίο μέσα από το οποίο θα μπορέσουμε να εξηγήσουμε τι συμβαίνει και να καθησυχάσουμε τα παιδιά. Ζητήσαμε από τον Axel, το έργο του οποίου είναι τόσο οικείο και αγαπητό στα παιδιά, να το εικονογραφήσει και δέχτηκε με μεγάλη χαρά. Στο μεταξύ, αφού παρακολουθήσαμε τον καθηγητή Medley να μιλάει στο BBC, τον ψάξαμε και του ζητήσαμε να κοιτάξει το υλικό μας, το οποίο – παρά τον τεράστιο φόρτο εργασίας του, κοίταξε και καταφέραμε έτσι να ενσωματώσουμε τις δικές του προτάσεις μαζί με αυτές των δύο διευθυντών σχολείων και του ενός παιδοψυχολόγου, στην τελική έκδοση του βιβλίου“. Από την πλευρά του, ο εικονογράφος Axel Scheffler, τόνισε μεταξύ άλλων “θεωρώ πολύ σημαντικό τόσο για τα παιδιά όσο και για τις οικογένειές τους να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε σωστές και αξιόπιστες πληροφορίες και ευελπιστώ πως η δουλειά μου με τη Julia Donaldson θα κάνει ακόμα και μεγαλύτερα παιδιά, που πλέον δεν διαβάζουν εικονογραφημένα, αλλά αγάπησαν τα βιβλία μας όταν ήταν μικρότερα, να μπουν στη διαδικασία να το διαβάσουν”. Ο καθηγητής Graham Medley είπε πως “η πανδημία αυτή αλλάζει τη ζωή των παιδιών σε όλον τον κόσμο και θα έχει διαρκές αντίκτυπο σε όλους μας. Βοηθώντας τα παιδιά να καταλάβουν τι συμβαίνει είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό βήμα στο να τα βοηθήσουμε να αντιμετωπίσουν τη νέα πραγματικότητα. Το βιβλίο αυτό βάζει τα παιδιά στο επίκεντρο του τι συμβαίνει, δεν τα παραγκωνίζει, δεν τα αφήνει απλούς θεατές, κάνοντας έτσι πιο εύκολο να αντιμετωπίσουν τους φόβους τους“.

Το βιβλίο διατίθεται δωρεάν για όποιον θέλει να το διαβάσει στην οθόνη, ή να το τυπώσει σε αυτήν τη διεύθυνση: https://ikarosbooks.gr/static/pdf/CoronavirusEbook.pdf

Σημειώνεται πως όλοι οι συντελεστές της αγγλικής, αλλά και της ελληνικής έκδοσης, εργάστηκαν εθελοντικά. Την ελληνική μετάφραση επιμελήθηκε η Μαριλένα Πανουργιά.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Σειρά Ντετέκτιβ Νιαουρό

Μια νέα σειρά βιβλίων του διάσημου συγγραφέα παιδικών βιβλίων Πιερντομένικο Μπακαλάριο καλεί τους μικρούς αναγνώστες να βυθιστούν στον κόσμο της