Κούνελος και Αρκούδα (βιβλία 1 & 2)

Συγγραφέας: Julian Gough
Εικονογράφος: Jim Field
Μετάφραση: Αντώνης Παπαθεοδούλου
Εκδόσεις: Ικαρος
Χρονιά έκδοσης: 2019
Ηλικίες: 5+ (μεγαλόφωνη ανάγνωση), 7+

Μια συμπαθέστατη αρκούδα συναντά με εντελώς παράδοξο τρόπο έναν απίστευτα αντιπαθητικό κούνελο με πολύ κακές συνήθειες. Το περίεργο και καθόλου ταιριαστό δίδυμο ζώων θα γίνουν τελικά φίλοι- ή τουλάχιστον έτσι νομίζει η αρκούδα – και μαζί – ή μόνη της αρκούδα, γιατί ο κούνελος όλο γκρινιάζει – θα προσπαθήσουν να βρουν λύση στα προβλήματά τους. Ο Ιρλανδός Julian Gough έγραψε ένα (δύο, βασικά τέσσερα) από τα πιο αστεία βιβλία που απευθύνονται σε παιδιά.

Σατιρικός συγγραφέας, μυθιστοριογράφος και αρθρογράφος σε μεγάλα βρετανικά Μέσα, ο Gough εμπνεύστηκε την ιστορία των δύο ζώων όταν ένα βράδυ, διαβάζοντας ένα εικονογραφημένο βιβλίο με πρωταγωνιστή μια αρκούδα και ένα κουνέλι στην 6χρονη τότε κόρη του, κοιμήθηκε σχεδόν από βαρεμάρα. Το βιβλίο ήταν – λέει – τόσο τέλειο, με τους τέλειους χαρακτήρες του και την τέλεια ιστορία του, που όμως δεν γινόταν απολύτως τίποτα. Καμία δράση, κανένα πρόβλημα, καμία λύση! Ετσι, αποφάσισαν με την κόρη του να ξαναγράψουν την ιστορία που διάβασαν από την αρχή. Μόνο που το έκαναν πολύ καλύτερα, αν κρίνουμε από αυτό που μόλις διαβάσαμε.

Τι είναι όμως αυτό που έχουν οι ιστορίες του Gough και διαφέρουν από τις περισσότερες άλλες που απευθύνονται σε παιδιά δημοτικού; Το χιούμορ. Το αυθεντικό, έξυπνο, αβίαστο χιούμορ. Παράλληλα, τα βιβλία αυτά είναι ένα περίεργο, αλλά εξαιρετικά ενδιαφέρον και κυρίως διασκεδαστικό, κράμα βιβλίου γνώσεων και παιδικής λογοτεχνίας· ο ίδιος ο Gough τα χαρακτηρίζει ως “ο David Attenborough συναντά τον Winnie the Pooh!” Και είναι ακριβώς αυτό, γιατί ενώ διαβάζεις μια εξαιρετικά αστεία ιστορία, σε δεύτερο επίπεδο γίνεσαι δέκτης πολλών πληροφοριών που έχουν να κάνουν με τη ζωή στα δάση.

Οσο για την εικονογράφηση του Jim Field, αξίζει να αναφέρουμε ότι αν και κυρίως ασπρόμαυρη, ο εικονογράφος την εμπλουτίζει χρησιμοποιώντας κάθε φορά ένα χρώμα, εκείνο που αντανακλά καλύτερα το πεδίο δράσης της ιστορίας: πχ, στο πρώτο βιβλίο που η ιστορία διαδραματίζεται στο δάσος που είναι καλυμμένο με χιόνι, το χρώμα είναι ένα ελαφρύ γαλάζιο, ενώ στο δεύτερο βιβλίο η ιστορία διαδραματίζεται την άνοιξη που όλα είναι πράσινα, το χρώμα είναι ένα έντονο πράσινο, σχεδόν φλούο. Εξίσου σημαντική είναι η απόλυτα επιτυχημένη απόδοση του χιούμορ του συγγραφέα και η μετατροπή του από λέξεις σε εικόνα.

Να σημειώσουμε ότι στα ελληνικά αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν δύο από τέσσερα συνολικά βιβλία της σειράς Κούνελος & Αρκούδα: τα Οι κακές συνήθειες του Κούνελου και Φασαρίες στο δάσος και ελπίζουμε σύντομα να δούμε και τα άλλα δύο.

Fun facts: Ο Julian Gough, εκτός από όλα τα παραπάνω που αναφέραμε, ήταν τραγουδιστής και βασικός στιχουργός για την ιρλανδική ροκ μπάντα των Toasted Heretic (τέλη δεκαετίας του ’80 ως τη δεκαετία του ’90, φωτογραφία αριστερά). Το 2011 έγραψε έναν μικρό διάλογο για την τελευταία έκδοση του ηλεκτρονικού παιχνιδού Minecraft, που εμφανίζεται στους τίτλους τέλους.

Σημείωση: Μην σας μπερδέψει το μέγεθος των βιβλίων και ο αριθμός των σελίδων τους (100 το καθένα), είναι όντως βιβλία που θα μπορούσε πολύ εύκολα να διαβάσει μόνο του ένα παιδί 7 χρόνων και να ακούσει ακόμα πιο ευχάριστα ακόμα κι ένα 4χρονο που του αρέσουν οι μεγάλες ιστορίες.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Με τα φτερά τους ενωμένα

Η ιστορία του Κλεπέταν και της Μαλένα, η ιστορία δύο λευκοπελαργών, μας χαρίζει απλόχερα – όπως έτσι κι αλλιώς κάνει

Ένα γράμμα

Μια τρυφερή ιστορία για τη μεταμορφωτική δύναμη του «Σ’ αγαπώ», τρυφερές καληνύχτες και πολλές συζητήσεις με μικρά παιδιά.